اخبار
نگرانی هندیها از کاهش صادرات برنج
صادرات برنج باسماتی هند پس از ثبت رشد چشمگیر در سال مالی گذشته و جاری، به دلیل تحولات منفی در بازارهای خارجی، با ابهاماتی مواجه شده است.
به گزارش ایسنا و به نقل از بیزنس استاندارد، آمار سازمان توسعه صادرات محصولات کشاورزی و غذایی فراوری شده نشان میدهد صادرات برنج باسماتی هند در سال مالی ۲۰۱۸-۲۰۱۷ به ۲۶.۸۷ میلیارد روپیه رسید که ۳۲ درصد در مقایسه با ۲۱.۵۱ میلیارد روپیه در سال مالی پیش از آن رشد داشت. با این حال از نظر حجمی، رشد صادرات اندک و به میزان ۴.۰۶ میلیون تن در سال مالی ۲۰۱۸-۲۰۱۷ در مقایسه با ۳.۹۸ میلیون تن در سال مالی پیش از آن بود.با این حال انتظار میرود صادرات برنج باسماتی هند پس از رشد قوی در فاصله آوریل تا ژوییه سال ۲۰۱۸، در سال مالی جاری کمتر شود. صادرکنندگان هندی شاهد پنج میلیارد روپیه پرداخت پول در کشورهایی مانند ایران بودند.صادرات برنج باسماتی هند ۱۴ درصد در فاصله آوریل تا ژوییه امسال رشد کرد و به ۱۱.۵۸ میلیارد روپیه در مقایسه با ۱۰.۱۵ میلیارد روپیه در مدت مشابه سال ۲۰۱۷ رسید. با این حال از نظر حجمی، میزان صادرات در چهار ماه نخست امسال تغییر چندانی نداشت و ۱.۵۷ میلیون تن در مقایسه با ۱.۵۶ میلیون تن در مدت مشابه سال گذشته بود.در این بین، مقررات سختگیرانه اتحادیه اروپا در خصوص استفاده از آفتکشها به افت چشمگیر صادرات به این منطقه (۵۸ درصد از نظر حجمی و ۴۰ درصد از نظر ارزش) منجر شده است. منابع بازرگانی انتظار دارند هند به تدریج کل بازار اتحادیه اروپا را که به ۴۰۰ هزار تن میرسد، از دست بدهد.افت صادرات به اتحادیه اروپا با خرید بالا از ایران جبران شده بود اما صادرکنندگان برنج باسماتی هند اخیرا با مشکلات پرداخت از سوی واردکنندگان ایرانی روبرو شدهاند. تحریمهای تجاری امریکا علیه ایران که در نوامبر به اجرا درمیآید ممکن است مانع تجارت میان هند و ایران شود.اگرچه در سال مالی جاری نگرانیها نسبت به زیان عمده به دلیل تحریمها با حجم بالای تجارت در چهار ماه نخست که معادل ۷۲ درصد از کل واردات سال مالی گذشته بوده، تا حدودی خنثی شده اما میزان صادرات به ایران مشخص نیست و به تحولات آینده مشروط است. نگرانی دیگر دنبال کردن اقدام اتحادیه اروپا از سوی عربستان سعودی و سختگیری فزاینده این کشور در قبال مساله آفتکشهاست. با این حال هنوز هیچ ابلاغ رسمی در این باره صورت نگرفته است.
عربستان سعودی و ایران به اتفاق مقصد ۶۰ تا ۷۰ درصد از صادرات برنج باسماتی هند هستند و بنابراین تاثیر قابل توجهی روی صنعت این کشور دارند.
در تصویب قیمت گندم تورم را حساب کنید
رییس بنیاد توانمندسازی گندم گفت: وزارت جهاد کشاورزی با توجه به عقب افتادگیهای دوساله و تورم موجود اگر قیمت محصولات را ۲۵ درصد افزایش دهد مشکل تولید حل خواهد شد اما در غیر این صورت باید به فکر یک کمیته امداد برای کشاورزان باشیم.
علیقلی ایمانی رییس بنیاد توانمندسازی گندم در گفتوگو با ایلنا، در خصوص قیمت مصوب خرید تضمینی گندم اظهار کرد: با احتساب هزینههای تولید برای کشاورزان، قیمت بنیاد و اتحادیههای مربوطه ۱۶۰۰ تومان برای قیمت تمام شده یک کیلو گندم است. وزارت جهاد کشاورزی ۱۵۸۷ تومان را پیشنهاد داده که میانگین کل کشور، عملکرد و هزینه تولید را محاسبه میکنند و یک قیمت میانگینی را در نظر میگیرند.
وی افزود: بین این دو عدد تفاوت بالایی نیست و اگر تصویب شود ما نظر وزارت جهاد کشاورزی را قبول داریم به این دلیل که این وزارتخانه متولی تولید است و تمام تولید و هزینهها را رصد میکند و نظرش کارشناسی و علمی است اما این رقم باید به تصویب شورای اقتصاد برسد که متاسفانه وزیر جهاد کشاورزی دراین شورا با وجود عضو بودن، متولی امر بودن و نظر کارشناسی داشتن اما تنها یک رای دارد. درحالی که ممکن است باقی اعضا هیچ شناختی از کشاورزی نداشته باشند اما آنها به عنوان اقتصاددان حق رای دارند و میتوانند با قیمت پیشنهادی موافقت نکنند. ایمانی در ادامه تصریح کرد: ما به عنوان تولیدکننده بخش کشاورزی انتظاراتی داریم. همه محصولات اعم از خودرو، کالاهای اساسی، لبنیات، حمل و نقل و کرایه تاکسی همه گران شده است. از طرف دیگر هزینههای تولید هم افزایش یافته است. سموم کشاورزی با چندبرابر قیمت عرضه میشود. شاید دولت بگوید من با ارز دولتی وارد کردهام اما زمانی که نظارت نیست، سمی که قرار بود با ۳۰۰ هزار تومان به دست کشاورز برسد با قیمت یک میلیون تومانی میرسد.
وی افزود: قیمت تراکتور و ادوات بخش کشاورزی در هفته گذشته حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته است. برق و گاز و حمل و نقل افزایش یافته و به تبع آن هزینههای خانوار هم افزایش داشته است. انتظار ما این است که مسوولان در بخش کشاورزی با توجه به اینکه در این دو سال در حق کشاورزان بی مهری شده کمی به فکر این قشر باشند. با وجود پیشنهادات وزارت جهاد کشاورزی به دولت جهت افزایش قیمت تولید کشاورزان اما در این دو سال این پیشنهاد رد شده است.
رییس بنیاد توانمند سازی گندم با اشاره به اینکه دولت افزایش نرخ تورم را در افزایش قیمتها لحاظ نمیکند، خاطرنشان کرد: عمل نکردن به نرخ تورم به معنی تضعیف بنیه مالی کشاورز است؛ کشاورزی که تنها برای معیشت کار میکند اگر ما تورم را هم روی دوش او بگذاریم، نابود میشود؛ کشاورزی که توان اقتصادی نداشته باشد تولید را تحت تاثیر قرار میدهد و ما در این زمینه سابقه هم داریم.