مردم به واقعیت ها فکر کنند
گروه ایران
در غیاب رییسجمهوری که برای شرکت در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل راهی نیویورک شده؛ اعضای کابینه دوازدهم دیروز بعد از نشست هیات وزیران به ریاست جهانگیری راهی حیاط دولت شدند تا به پرسشهای خبرنگاران در خصوص مهمترین موضوعات کشور پاسخ دهند.
اولین چهرهای که از پشت دیوارهای شیشهای پاستور خارج شد؛ اسحاق جهانگیری بود که در پاسخ به درخواستهای خبرنگاران برای گفتوگو اعلام کرد که «فعلا نه؛ بعدا.» بعد از جهانگیری به ترتیب چهرههایی چون کلانتری (محیط زیست)، حاتمی (دفاع)، جهرمی (ارتباطات)؛ بطحایی (آموزش و پرورش) و نوبخت (برنامه و بودجه) از کنار میکسون خبری نشست رد شدند و تنها برای خبرنگاران دست تکان دادند. اما سورپرایز بزرگ روز گذشته حیاط دولت حضور محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رییسجمهوری بود که دقایق کوتاهی به پرسشهای اقتصادی خبرنگاران در خصوص موضوعات مختلف پاسخ داد.
نهاوندیان در پاسخ به سوال «تعادل» درباره وجود تحلیلهایی مبنی بر اینکه واقعی کردن قیمتها به نفع اقتصاد ایران است، اظهار داشت: سیاست ارزی و تجاری کشور بر اساس قانون و سیاستهای کلی مبتنی بر افزایش رقابت و تسهیل کسب و کار و تجارت است و طبعا علامتی که از بازار به معنای واقعی خارج شود به توازن کمک میکند.
نهاوندیان با بیان اینکه باید به شرایط بازار هم توجه کنیم، افزود: التهاباتی که ناشی از عوامل غیر واقعی در اقتصاد است و انتظارات تورمی را نسبت به آینده بالا میبرد، اینها میتواند در طرف تقاضا بطور واقعی اثر کند به همین جهت بنیادها و واقعیتهای اقتصاد ما در تولید و عوامل تولید و ذخایر انبارهای ما باید مد نظر قرار گیرد. معاون اقتصادی رییسجمهوری خاطرنشان کرد: پنج سال قبل کل ظرفیت گندم ما کمتر از یک ماه و در بعضی استانها کمتر از یک هفته بود الان برای یک سال موجودی انبار داریم و اتکا به داخل هم داریم و صادر کننده بعضی از کالاها هستیم و این موضوع در دیگر کالاهای اساسی ما هم به مقدار قابل توجهی البته کم و بیش مصداق دارد. ضمن اینکه اخیرا در شورای عالی هماهنگی تصمیم جدی گرفته شد ذخایر استراتژیک را تقویت کنیم. واقعیات اقتصادی ما اقتضای این التهابها و انتظارات تورمی را ندارد، ولی وقتی انتظارات تورمی شکل گرفت خود این به عامل واقعی تبدیل میشود و اینجاست همکاری وهم اندیشی اقتصاددانان و رسانهها میتواند آرامشی که لازمه مقاومت اقتصادی ما هست را فراهم کند .
نهاوندیان با بیان اینکه خیلیها که دوستدار سامان یافتن و زندگی خوب ایرانیان نیستند، مرتب بر تنور التهاب میدمند، افزود: در شرایط کنونی وظیفه این است هر کسی اگر به قدرت خرید خودش و قدرت خرید جامعه میاندیشد، نباید به ایجاد التهاب کمک کند. این غیر واقعی اندیشیدن نیست، توقع واقعی اندیشیدن است یعنی واقعیات اقتصاد را کنار هم بگذاریم و در آن صورت ببینیم چگونه میتوانیم از این فضا عبور کنیم، که البته حتما عبور خواهیم کرد و رشد ما ادامه خواهد داشت.
عبور از مشکلات
معاون اقتصادی رییسجمهوری با استقبال از سازوکار ویژه اتحادیه اروپا برای تسهیل پرداختهای مربوط به صادرات (شامل نفت) و واردات ایران، آن را حرکتی رو به جلو از سوی اتحادیه اروپا خواند.
محمد نهاوندیان درباره سازوکار ویژه اتحادیه اروپا برای تسهیل پرداختهای مربوط به صادرات (شامل نفت) و واردات ایران، گفت: تصمیمی که دو شب گذشته توسط خانم موگرینی در توافق برجام اعلام شد تصمیم پنج کشوری است که الان طرف ایران هستند و این تصمیم قدم مهم و رو به جلو است. این ایده از مدتی قبل به عنوان یکی از راهکارهای عملیاتی برای رفع مشکلات تهدید امریکا برای شرکتها و بانکها مطرح شد و اکنون تصمیم اتخاذ و اعلام شد.
معاون اقتصادی رییسجمهوری اضافه کرد: به این ترتیب نهاد ویژه مالی عهدهدار این کار میشود و وجوه حاصل از صادرات نفتی وغیر نفتی ایران با این نهاد منتقل میشود و در واردات و تخصیصها هم از طریق این نهاد عمل میکند.
معاون اقتصادی رییسجمهوری در پاسخ به سوال دیگری درباره وضعیت ارز اظهار داشت: وقتی درباره بازار ارز صحبت میکنیم، باید در اینکه در مورد چه بخشی از بازار صحبت میکنیم دقیق باشیم؛ در بازار سوم شاید کمتر از پنج درصد مبادلات انجام میشود و این بازار هم باید درحد خود مورد توجه قرار گیرد. نرخی که کمتر از پنج درصد مبادلات ارزی کشور صورت میگیرد، قابلیت آن را ندارد که نرخ مرجع تلقی شود، اما به هر حال انتظارات آتی و همچنین التهاباتی که ممکن است از عواملی اثر بپذیرد، اثر میگذارد.
نهاوندیان اضافه کرد: بدنه اصلی مبادلات تجاری کشور؛ چه واردات و چه تولیدات ماشین آلات و مواد اولیه و کالای واسطهای که نیاز به ارز وارداتی دارند، به هیچوجه اتکا به بازار سوم ندارد و رسانهها در تبیین این مطلب میتوانند موثر باشند.
حواشی شوخیاش با یکی از شهروندان
اما وزیر بهداشت در پاسخ به پرسش «تعادل» درباره حواشی که در خصوص سفر به بجستان و گفتوگو با یکی از شهروندان رخ داده، گفت: حاشیه، درست میشود و ما نیز مستثنی نیستیم.
سیدحسن هاشمی در پاسخ به این پرسش که علت ایجاد حاشیه اخیر برای وی در یکی از سفرهای استانی وی، چه بوده است؟ گفت: حاشیه، درست میشود و ما هم مستثنی نیستیم. از کسانی که حاشیه درست میکنند بپرسید بجستان کجاست، نمیدانند. توصیه میکنم این افراد سری هم به مناطق محروم بزنند. یکی از مردم عزیزی که بارها در سفر به این مناطق ملاقات میکنیم، مشکل شخصی پزشکی داشت که راهنماییاش کردم و به جای ماساژ از واژه فارسی استفاده کردم. این اقدامی است که در مورد اطرافیان خودمان هم توصیه میکنیم. به نظرم مسائل دیگری پشت این قضایا است و مردم آن را میفهمند.
ترامپ مانع صادرات نفت ایران نشود
موضوع چشمانداز صادرات نفتی ایران سوژهای است که خبرنگاران بلافاصله پس از حضور وزیر نفت در حیاط دولت به دنبال آگاهی از زوایای گوناگون آن بودند. وزیر نفت در این زمینه تصریح کرد: اگر ترامپ میخواهد قیمت نفت بالا نرود و بازار بیثبات نشود، دست از دخالتهای بیجا وتنش زا در خاورمیانه دست بردارد و مانع تولید و صادرات نفت ایران نشود.
بیژن نامدار زنگنه با اشاره به سخنان روز گذشته ترامپ درباره اوپک اظهار کرد: ترامپ آنچه را خودش ایجاد کرده و باعث آن شده که همان بالارفتن قیمت نفت و اختلال در بازار است را به اوپک نسبت میدهد. در حالی که اوپک تمام ظرفیت خود را به کار گرفته است. به نظرم نمیشود هم خدا را خواست هم خرما را. آقای ترامپ تلاش صادرات نفت ایران را بطور جدی کاهش دهد و هم قیمت نفت بالا نرود، ولی این دو با هم نمیشود. اگر میخواهد قیمت نفت بالا نرود و بازار بیثبات نشود، دست از دخالتهای بیجا وتنش زا در خاورمیانه دست بردارد و مانع تولید و صادرات نفت ایران نشود. دیشب آقای مکرون در سخنانی گفت که متهم اصلی در افزایش قیمت نفت آقای ترامپ و سیاستهای اخلالگرایانه اوست.
زنگنه در مورد توافقات دیروز ایران و 1+4 اظهار کرد: باید این مساله از سوی دو طرف عملیاتی شود و آنها اراده سیاسی را برای آن دارند من حس میکنم این کار انجام میشود و برداشتم این است که اروپاییها این کار را انجام میدهند.
وزیر نفت در مورد تخطی کشورها از تصمیمات اوپک نیز گفت: اوپک هیچ سازوکار ضمانت اجرایی عملی ندارد، ولی به نظرم الان میتوان گفت کسی توان بیشتری برای تولید ندارد و اگر حرف میزند به قول ایرانیها برای خودش میگوید.