تخریب دستگاه گوارش با سفر به مریخ
ناسا| روده کوچک نسبت به تابشهای فضایی بسیار حساس است و این مساله نگرانیهایی را در رابطه با سفر به اعماق فضا در پی داشته است.
محققان «مرکز پزشکی دانشگاه جرجتاون» در واشنگتن به منظور افزایش آمادگی فضانوردان برای سفرهای طولانی، مطالعاتی را در مورد اثرات « تابش یون ساز » روی دستگاه گوارش انسان صورت دادهاند.
در سفرهایی از این دست، فضانوردان در معرض تابش اشعهها از منابع مختلف قرار میگیرند که در حال حاضر روش موثری برای پیشگیری از آن وجود ندارد. «کمال داتا»، سرپرست این پروژه در این باره میگوید: با فناوری سپرهای فعلی، حفاظت از فضانوردان در برابر اثرات تابش یون ساز سنگین بسیار دشوار است. شاید روشهایی پزشکی برای مقابله با اثرات اشعهها وجود داشته باشد اما هنوز توفیقی در این زمینه نیز حاصل نشده است. فرایندهای بیولوژیکی دستگاه گوارش یکی از بخشهای حساس به تابش این اشعهها است. در این فرایندها طی هر سه تا پنج روز سلولها بازسازی شده و نمونههای جدید پس از تقسیم جایگزین سلولهای قدیمی میشوند. هرگونه اختلالی در این فرایند میتواند اثرات زیانباری در حد تشکیل تومور سرطانی در پی داشته باشد. تابش یون سازمحققان این پروژه برای بررسی اثرات تابش یونیزه کننده روی سیستم گوارش موشهای آزمایشگاهی را در معرض تابش سنگین اشعه یونی و گاما قرار داده و در بازههای زمانی ۷ روز، ۲ ماه و یک سال پس از آن موشها را مورد بررسی دقیق قرار دادهاند.
نتایج حاصل از این آزمایش حاکی از این است که اشعه گاما تنها اثرات کوچکی را روی سلولهای روده کوچک بر جای گذاشته که پس از ۶۰ روز به حالت عادی بازمیگردد. با این حال تابش یونی سطح بالا با کاهش سطح حرکت و افزایش تکثیر سلولها و همچنین تخریب DNA آثار زیانباری را به آنها تحمیل کرده که حتی یک سال پس از آزمایش نیز باقی ماندهاند. علاوه بر این تغییرات مذکور حتی احتمال تشکیل تومور در روده کوچک را نیز افزایش دادهاند. محققان در پروژه بعدی چگونگی اثرگذاری اشعههای یونیزه کننده بر این سلولها را مورد بررسی قرار خواهند داد که میتواند به توسعه راههایی برای حفظ ایمنی فضانوردان در سفرهای طولانی مدت منجر شود.