CFT در ایستگاه شورای نگهبان

۱۳۹۷/۰۷/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۱۱۷۲
CFT در ایستگاه شورای نگهبان

بیرون از مجلس خیابان را بستند، در داخل هم تریبون صحن را قرق کردند تا مانع از تصویب لایحه CFT شوند. همان‌هایی که خردادماه تومار پهن مجلس کردند و تصویب لایحه را چند ماه به عقب انداختند؛ شاید که فشار رسانه‌ها و بلندگوهایشان دیگر نمایندگان را با آنها همسو کند. اما دیروز 143 تن از نمایندگان مجلس با رای خود تلاش مخالفان تندرو را بی‌نتیجه گذاشتند. آنها پیش از این در مجلس نهم در سنگ اندازی بر سر راه برجام ناکام مانده بودند، این‌بار هم در شکستی دیگر، نتوانستند مانع از تصویب لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم شوند. ترکیب رای مجلسی‌ها که نشان می‌دهد رای‌های منفی برای نمایندگان ولایی بوده است. 120 رای منفی که عددی نزدیک به 100، یعنی تعداد اعضای فراکسیون نمایندگان ولایی است. سر و صداهای مخالفان در صحن هم همین را نشان می‌داد؛ چنانکه پیش‌تر هم وعده داده بودند. محمد جواد ابطحی که آن‌دفعه سر تومار ضد ‍CFT را گرفته بود، این‌بار لایحه را پاره و تکه کاغذ‌هایش را به سوی علی لاریجانی پرتاب کرد، مجتبی ذوالنور هم به مانند دفعه پیش پلاکارد به دست گرفت و به این سو و آن سو رفت تا شاید حرف خود را به کرسی بنشاند. همزمان با این جنب و جوش نمایندگان اصولگرا، دسته‌ای 500 نفره در بیرون از مجلس، خیابان را بسته و همگام با رهبرانشان در داخل پارلمان ندای مخالفت سر دادند. «نه به خود تحریمی»، «برجام نمی‌خواهیم» و «FATFخیانت است به ملت» متن پلاکاردهایی بود که مخالفان در بهارستان بالای سر گرفته بودند و «مرگ بر منافق»، «مرگ بر ضد ولایت فقیه» و «رای نمایندگان باید شفاف گردد» هم شعارشان بود. هرچند برخی از آنان دلیل مخالفت با لایحه CFT را نمی‌دانستند. این را یک خبرنگار به نقل از طلبه‌ای جوان که در تجمع دیروز حضور داشت، نوشت. این طلبه در پاسخ به این سوال که درباره FATF و CFT چه می‌داند، گفته بود که از ماهیت این لوایح اطلاع دقیقی ندارد؛ با این حال با تصویب آن مخالف است. در آخر هم وقتی نمایندگان با رای خود مهر تایید بر لایحه CFT زدند و خبر آن به بیرون آمد، تعدادی از تجمع‌کنندگان در بهارستان نوای «عزا عزاست امروز» سردادند و به سوگ تصویب لایحه نشستند. لایحه‌ای که نمایندگان مخالف استدلال آنچنانی برای اعلام مخالفت با آن نداشتند. از ادعای «مخالفت مقام معظم رهبری با لایحه» که علی لاریجانی با خواندن پاسخ کتبی ایشان به استفسار رییس مجلس آن را رد کرد تا اظهاراتی مبنی بر قرار دادن اطلاعات مالی کشور به خارج از مرزها با تصویب این لایحه که این را هم سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در ارایه گزارش این کمیسیون درباره لایحه بر آن مهر باطل زد.

     دفاع کمیسیون امنیت ملی از لایحه

علی نجفی خشرودی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در توضیح دلایل موافقت کمیسیون با کلیات لایحه CFT، گفت: الحاق به این کنوانسیون حتی اگر نفعی برای کشور نداشته باشد حاوی دفع مشکلات عدیده اقتصادی جدید برای نظام بانکی و تجار و ایرانیانی است که در کشورهای جهان کار می‌کنند یا درس می‌خوانند.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تبیین شروط مصوب کمیسیون متبوعش برای پیوستن جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون CFT، گفت: براساس این شروط دولت جمهوری اسلامی ایران مجاز است احراز صلاحیت ماده ۷ کنوانسیون را به امین اسناد اعلام کند و هرگونه تغییر در صلاحیت‌های یاد شده با تایید قوه قضاییه مورد اقدام قرار می‌گیرد. دولت می‌تواند در موارد موردی ارجاع به داوری بین‌المللی را با رعایت مقررات داخلی انجام دهد. الحاق ایران به پیوستن این کنوانسیون به معنای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی نیست.

نجفی خشرودی با بیان اینکه جز دو سه کشور همه کشورهای جهان به این کنوانسیون ملحق شده‌اند، گفت: ابعاد این مساله از منظر حقوق بین‌الملل و استناد به محتوای جزییات کنوانسیون، از نظر شرایط بین‌المللی و از منظر اقتصاد سیاسی به این مساله رسیدگی شد. جلسه غیرعلنی درخواستی از کمیسیون شد.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خاراجی ادامه داد: حق شرط را می‌توانیم به این کنوانسیون تحمیل کنیم. هیچ تعهدی خلاف منافع و امنیت میل ایران سپرده نمی‌شود، هیچ اطلاعاتی در اختیار بیگانگان قرار نخواهد گرفت.

     می‌خواهند اقتصاد کشور را قفل کنند

پس از نجفی خشرودی نوبت محمد دهقان رسید تا در مخالفت با لایحه نطق کند. دهقان نایب‌رییس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس با تاکید بر اینکه نباید بلای برجام را مجددا سر مردم بیاورید، گفت: می‌خواهند به عنوان مبارزه با تروریسم اقتصاد کشور را قفل کنند و کشور را دچار خودتحریمی نمایند.

وی گفت: آیا در شرایط جنگی باید شاگرد خوب باشیم یا خیر. از اول انقلاب در زمان جنگ و تحریم برای ما مشکلاتی به وجود آوردند. ما در سال‌های ۹۰ و ۹۱ هم تحریم امریکا و اتحادیه اروپا و شورای امنیت بودیم.

دهقان افزود: می‌گویند که لایحه CFT را لبنان هم پذیرفته است. حرف ما این است هزاران حزب‌الله و غیر حزب‌الله فدای جمهوری اسلامی ایران. تا جمهوری اسلامی نباشد حزب‌الله هم نیست. آنها ایران را هدف قرار دادند تا کشور را در تنگنای اقتصادی قرار دهند. همانطور که در دو سال گذشته هم با ساده اندیشی آقایان همین کار را کرده و کشور را در تنگنا قرار دادند. آنها شاگرد خوبی برای کلاس بودند اما از آن طرف کشور دچار بحران از نظر اقتصادی شد.

     لاریجانی رابط مجلس و دفتر رهبری است

با پایان نطق دهقان، نوبت به بهروز نعمتی سخنگوی هیات رییسه مجلس و از موافقان لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم رسید. نعمتی با اشاره به ادعای برخی نمایندگان مبنی بر مخالفت رهبری گفت: به عنوان مقلد رهبری اعلام می‌کنم که اگر ایشان درباره CFT نظری داشته باشند بنده به این پروتکل رای نمی‌دهم. رابط مجلس و دفتر رهبری، رییس مجلس شورای اسلامی است نه افراد و جریان‌هایی که القائات دیگری می‌کنند. برادران و خواهران منافع ملی ایجاب می‌کند به دست دشمن بهانه ندهیم.

وی تصریح کرد: بند ۲۴ کنوانسیون بند حل و فصل اعتراضات است که بند بسیار مهمی است. هر مرجعی نمی‌تواند در اختلافات دو کشور عضو CFT دخالت کند.

نعمتی گفت: کنوانسیون ابزار مناسبی برای پیگیری و مبارزه باتروریسم است. ما که از ابتدای انقلاب تا امروز ده‌ها هزار شهید تروریسم تقدیم کرده‌ایم. چرا حالا حق خود در استفاده از مزیت‌های CFT در این زمینه را از دست بدهیم. امروز همه نمایندگان مسوول هستند.

سخنگوی هیات رییسه مجلس خطاب به دهقان، گفت: حل بسیاری از مشکلات امروز کشور در گرو حل CFT است. چرا به مردم راست نمی‌گویید؟ نمی‌توانیم پول نفتی را که در بازارهای جهانی می‌فروشیم به داخل کشور منتقل کنیم. شما اینجا مطالبی را به این دولت منتسب کردید که حق آن نبود. بحث شما منجر به خروج بابک زنجانی‌ها از زیر پله‌ها برای انتقال پول به داخل کشور می‌شود. نپیوستن به CFT یعنی انتقال میلیاردها دلار پول کشور از طریق بابک زنجانی‌ها.

این سخنان نعمتی، اعتراض شدید دهقان را در پی داشت و لاریجانی نیز خطاب به نعمتی از وی خواست اسمی از کسی نبرد تا مجلس به تنش کشیده نشود.

     انتقاد نقوی‌حسینی از تلاش لاریجانی برای تصویب FATF

سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی نیز از رییس مجلس شورای اسلامی به خاطر برگزاری جلسات مکرر با روسای کمیسیون‌ها و فراکسیون‌های مجلس شورای اسلامی برای تصویب FATF انتقاد کرد.

سید حسین نقوی حسینی در جریان مخالفت با لایحه پیوستن ایران به کنواسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) گفت: مجلس شورای اسلامی در آستانه تصمیم مهمی است که مربوط به منافع ملی کشور، سرنوشت جمهوری اسلامی ایران و راهبردهای آینده کشور است. بحث‌های روزها و ماه‌های گذشته نشان می‌دهد موضوع مهمی مطرح است، اما رهبری مختصات آن را فرمودند در اتاق فکر استکبار جهانی پخت می‌شود و نمی‌دانیم سرو تهش دست چه کسی است. حالا مجلس شورای اسلامی باید تصمیم بگیرد که عضو آن شود یا نه؟

علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در میان نطق وی در واکنش به اظهارات نقوی حسینی گفت: این حرف خلاف است ما چهار ساعت در جلسه‌ای موضوع را بررسی کردیم و سپس آن را تصویب کردیم چرا خلاف می‌گویید.

نقوی حسینی ادامه داد: این چه مدیریتی در مجلس شورای اسلامی است. حضرت آقا در ملاقاتی که نمایندگان خدمت‌شان رسیدند صریح حرف‌شان را گفتند مگر این حرف تفسیر می‌خواهد مگر کنوانسیون دیگری مطرح بود؟ صریح و روشن گفتند کنوانسیون‌هایی که در اتاق فکر استکبار پخت و پز می‌شود و معلوم نیست سرو تهش دست چه کسی است را تصویب نکنید.

سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی همچنین اضافه کرد: رییس‌جمهور یک سطر به مجلس شورای اسلامی تعهد دهد که مشکلات با FATF حل می‌شود و اگر حل نشد ایشان را استیضاح کنیم و عدم کفایت سیاسی‌شان را به رای بگذاریم در این صورت ما به این لایحه رای می‌دهیم. ما FATF را پذیرفته‌ایم و به ۴۰ توصیه عمل می‌کنیم اما چه کاری برایمان کردند چرا فریب می‌خورید مگر دیپلمات نیستید مگر به شما نگفتند اول برجام بعد FATF بعد موشکی بعد حقوق بشر.

 

     پاسخ دفتر مقام معظم رهبری به نامه لاریجانی درباره‌ لوایح FATF

پس از ادعاهای نقوی حسینی، علی لاریجانی گفت که دفتر مقام معظم رهبری در پاسخ به نامه‌ رییس مجلس درباره بررسی کنوانسیون‌های مرتبط با FATF اعلام کردند که ایشان با بررسی این لوایح در مجلس مخالفتی ندارند.

علی لاریجانی متن نامه‌ای را که دفتر مقام معظم رهبری درباره لایحه FATF فرستاده بود را به شرح زیر قرائت کرد: «در پی استفسار تلفنی جنابعالی نسبت به مخالفت و عدم مخالفت مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) با بررسی لوایح چهارگانه به کنوانسیون‌ها در مجلس شورای اسلامی به دنبال فرمایشات معظم له در دیدار نمایندگان، مقام معظم رهبری فرمودند: آنچه من در دیدار با نمایندگان راجع به لوایح چهارگانه و کنوانسیون‌ها گفته‌ام مربوط به اصل کنوانسیون‌ها بود و نه کنوانسیون خاص.

لذا با بررسی این لوایح در مجلس مخالفتی ندارم. تا مسیر قانونی خود را طی کند. تدبیر فوق قبلا در زمان استفسار بطور شفاهی به جنابعالی ابلاغ شده بود.»رییس مجلس در پایان قرائت این نامه گفت که آقای حجازی این نامه را ابلاغ کرده است.»

     عذرخواهی لاریجانی از نقوی حسینی

در بین نطق موافقان و مخالفان، نصرالله پژمان فر در تذکری گفت: در ماده ۲۲ صراحتا اداره مجلس از وظایف رییس مجلس عنوان شده. همچنین قطع کردن صحبت ناطق خلاف است و خلاف از رییس بدتر است. امروز جلسه غیرعلنی تشکیل دادید و خیلی از مسائل را مطرح کردید در حالی که حق مردم دانستن است و باید بدانند چه تصمیماتی گرفته می‌شود. مسوولان در جلسه پنهانی چیزهایی گفتند که اگر مردم بدانند مسائل برایشان روشن‌تر می‌شود.

علی لاریجانی در پاسخ به این تذکر اظهار کرد: من قسمت اول تذکر شما را می‌پذیرم و از آقای نقوی حسینی هم عذر می‌خواهم که وسط حرفشان حرف زدم. ایشان در زمان بررسی برجام در مجلس بود. واقعا این طور نبود و بیرون موضوع جور دیگری منعکس شد. ما چهار ساعت بحث کردیم و کمیسیون برجام هم تشکیل شد و ۱۶، ۱۵ جلسه بحث شد. خودم جلساتی بین فراکسیون‌ها گذاشتم و آقایان روی متنی وفاق کردند. موضوع در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی هم بحث شد. لاریجانی یادآور شد: می‌گویند من در جلسه غیرعلنی افراد را ترسانده‌ام. آیا من چیزی گفته‌ام که بترسید. من فقط نکته رهبری را خواندم و نمی‌خواستم آن را در جلسه علنی بگویم اما آقایان تذکر دادند و مجبور شدم.

     دروغ‌پردازی مخالفان علیه موافقان

محمد فیضی نماینده مردم اردبیل در مجلس نیز در موافقت با کلیات لایحه CFT، گفت: مقام معظم رهبری در نامه‌ای به رییس مجلس شورای اسلامی گفتند که موضوع این نامه مربوط به همه کنوانسیون‌ها است و محدود به CFT نیست.

وی در واکنش به داد و فریاد محمد دهقان هنگام نطق موافق اول، گفت: مجلس در جلسه علنی و غیرعلنی تا این لحظه آرامش داشته اما عده‌ای در صحن علنی و در فضای مجازی با دروغ‌پردازی علیه موافقان و قرار دادن موافقان در صف یزیدیان و قرار دادن مخالفان در صف حسینیان این آرامش را به هم می‌ریزند.

فیضی با اشاره‌ای سر بسته به نامه مقام معظم رهبری به رییس مجلس شورای اسلامی، گفت: لاریجانی محتوای نامه حضرت آقا را در جلسه غیرعلنی مطرح کردند. ایشان در این جلسه گفتند که موضوع این نامه مربوط به همه کنوانسیون‌ها بود و محدود به CFT نبود.

نماینده مردم اردبیل در مجلس افزود: چرا به مردم نگفتیم بسته شدن کانال‌های بانکی موجب مختل شدن مناسبات اقتصادی ایران با سایر کشورهای جهان می‌شود؟ به مردم بگوییم موانع تبادلات بانکی به ویژه در بخش حمل و نقل آسیب‌زاست. رانندگان کامیون‌های ایرانی برای حمل و نقل با مشکلات عدیده‌ای روبرو می‌شوند. به مردم بگوییم که با نپیوستن به FATF ایران حتی نمی‌تواند حق عضویت خود را به مراکز بین‌المللی و منطقه‌ای پرداخت کند.

وی یادآور شد: کمیسیون امنیت ملی مجلس ۶ شرط را برای پیوستن به FATF به تصویب رساند. دوستان در این کمیسیون زحمات زیادی برای تدوین این شروط کشیدند.

     طیب نیا قبل از تصویب به FATF تعهد داده بود

پس از نطق فیضی، حاجی دلیگانی نماینده شاهین‌شهر در مجلس نسبت به از دستور کار خارج شدن لایحه مبارزه با قاچاق انتقاد کرد و گفت که یک لایحه داخلی کنار گذاشته شده تا یک لایحه خارجی در اولویت قرار گیرد. حسینعلی حاجی دلیگانی در اخطاری اظهار کرد: لایحه مبارزه با قاچاق کالا و ارز یکی از مصادیق مبارزه با فساد و پولشویی بود که توسط رییس مجلس رای‌گیری شد و بعد توسط آقای مطهری هم خلاف رویه و قانون به رای گذاشته و از دستور کار مجلس خارج شد.

وی افزود: رهبری در دیدار نمایندگان گفتند قانون داخلی بگذرانید و خیلی توجهی به این کنوانسیون‌ها نکنید. اما مجلس علنا روز چهارشنبه قانون داخلی را کنار گذاشت و به لایحه خارجی اولویت داد.

این نماینده اصولگرای مجلس با اشاره به تعهد وزیر اقتصاد وقت (طیب‌نیا) درباره FATF گفت: ایشان ۲۵ خرداد ۹۵ مصادف با ۱۴ ژوئن ۲۰۱۶ تعهدی دادند که خلاف اصل ۱۲۵ قانون اساسی است که باید از مجلس مجوز می‌گرفتند. ایشان ۴۱ تعهد داده و از طرف مجلس گفته ۴ مصوبه می‌گیریم و می‌آوریم چه برخوردی با ایشان شد؟

علی لاریجانی رییس مجلس در پاسخ به این اخطار گفت: لایحه مبارزه با قاچاق ربطی به این موضوع ندارد. مشکل این بود که قوه قضاییه می‌گفت این لایحه ماهیت قضایی دارد و چون روال طی نشده بود، اگر آن را تصویب می‌کردیم شورای نگهبان آن را رد می‌کرد. من با شورای نگهبان صحبت کردم زیرا ما در میانه بررسی لایحه بودیم. آنها گفتند باید متوقف شود. اخطاری که آقای مطهری به رای گذاشت هم وارد بود و اگر هم من بودم آن را به رای می‌گذاشتم. مجلس هم به اخطار رای داد پس اشکالی به آن مترتب نیست.

رییس مجلس در پایان اظهار کرد: اینکه وزیر چیزی را امضا کرده تا زمانی که در مجلس تصویب نشود، قابل اجرا نیست. همان موقع هم گفته شد که این امضای اولیه است. مجلس سه مورد تصویب کرد که یکی قانون منابع مالی تروریسم و دیگری کنوانسیون‌ها بود.

    نمی توانم تضمین بدهم با CFT مشکلات حل می‌شود

با پایان نطق موافقان و مخالفان لایحه، نوبت به وزیر خارجه رسید که به نمایندگی از دولت از لایحه دفاع کند. وزیر خارجه با تاکید بر اینکه برجام توفیق ملت بود و نباید آن را به ضعف ملت تبدیل کرد، گفت: نمی‌توانیم تضمین بدهیم با پیوستن به لایحه cft مشکلات حل شود اما این تضمین را می‌دهیم که با نپیوستن به این لایحه امریکا بهانه‌های مهمی برای افزایش مشکلات ما پیدا خواهد کرد.

ظریف افزود: بارها با مقاومت مردم و تدبیر، امریکا را شکست دادیم این‌بار هم با درایت امریکا را شکست می‌دهیم. شکست تحریم‌ها نیازمند همراهی و همدلی همه مردم با رعایت مصالح ملی خارج از نگرانی‌های جناحی است.

وزیر امور خارجه در ادامه اظهار کرد: گرچه برخی کشورها با حق شرط مخالفت کردند ولی به این معنی نبود که حق شرط از درجه اعتبار ساقط شده است. با یک یا چند مخالفت حق شرط از درجه اعتبار ساقط نمی‌شود. بسیاری از مقررات و مصوبات مثل لایحه کنوانسیون حقوق کودک با مخالفت‌های متعددی مواجه شده و کشورهای متعددی ایراد گرفتند ولی از درجه اعتبار ساقط نشده. حق شرط برای ما محترم است و خط ما را مشخص می‌کند اما دیگران هم می‌توانند به آن اعتراض کنند. وی تصریح کرد: FATF ارتباط مستقیم با بسته شدن حساب دانشجویان و بازرگانان ایرانی دارد و مستقیما به عدم امکان پرداخت به ایران مربوط است. اگرچه ممکن است دلایل دیگر هم داشته باشد اما این چیزی است که دوستان ما هم به ما می‌گویند. مثلا چینی‌ها که نیات استکباری علیه ایران ندارند و از نظر مواضع بین‌المللی شبیه جمهوری اسلامی و شریک راهبردی ما هستند. ما توافق جامع همکاری‌های راهبردی با چین داریم و با روسیه هم شریک راهبردی هستیم اما رییس بانک مرکزی چین به آقای همتی گفته بدون FATF نمی‌توانیم کار شما را انجام دهیم.

وزیر امور خارجه همچنین گفت: اروپایی‌ها می‌گویند به اجرای این مکانیزم نیاز داریم ایران عضو این کنوانسیون‌ها باشد. ما کسی را نمی‌ترسانیم. به قدرت خودمان و مقاومت مردم هم ایمان داریم اما دچار خودتحریمی نمی‌شویم و بهانه به دست کشورهای استکباری و صهیونیست‌ها نمی‌دهیم و اولین مکانیزم مالی برای دور زدن تحریم توسط متحد امریکا را هم از بین نمی‌بریم.

ظریف در پایان گفت: ما همزمان در برابر دشمنی امریکا می‌ایستیم و نشان می‌دهیم همانطور که رهبری فرمودند این‌بار هم امریکا را در تحریم‌ها شکست می‌دهیم.

در نهایت، پس از نطق مخالفان و موافقان و حاشیه‌سازی‌های برخی از مخالفان لایحه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) موافقت کردند. بر اساس این گزارش، نمایندگان با 143 رای موافق 120 رای مخالف و 5 رای ممتنع از مجموع 270 نماینده حاضر با این لایحه موافقت کردند تا داستان لوایح مالی از مجلس خارج شده و به شورای نگهبان برود.