رأی دیوان لاهه ضمانت اجرای حقوقی لازم را ندارد
معاون قوانین مجلس با اشاره به تایید احراز صلاحیت دیوان لاهه در شکایت ایران از امریکا، گفت: این تصمیم دیوان و حتی رأی نهایی دیوان به نفع ایران ضمانت اجرای حقوقی لازم را ندارد اما عدم توجه به آن، تاثیری منفی برای امریکا در افکار عمومی خواهد داشت. حسین میرمحمد صادقی معاون قوانین مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری خانهملت، در توضیح روند بررسی شکایت ایران از امریکا در دیوان بینالمللی دادگستری لاهه پیرو خروج از برجام و اعمال تحریم، گفت: در زمان تصدی بر معاونت پژوهشهای حقوقی مرکز تحقیقات استراتژیک، پیشنهاد طرح شکایت در دیوان بینالمللی دادگستری لاهه به موجب عهدنامه مودت را پیرو تحریمهای امریکا دادیم و گزارشی هم در این رابطه برای مسوولان تهیه کردیم. معاون قوانین مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: گزارش مذکور به استناد معاهده مودت 1955 بین ایران و امریکا تهیه شده بود که در آن عهدنامه بر عدم تحریم و قطع روابط بازرگانی، تاکید شده است. وی افزود: مرجع رسیدگی اختلاف در عهدنامه مودت 1955 بین ایران و امریکا، دیوان بینالمللی دادگستری لاهه تعیین شده است. لذا در پیشنهاد خود تاکید داشتیم تا از این فرصت حداقل برای تحقق یک فشار قضایی برامریکا استفاده شود.
احراز صلاحیت شکایت ایران
در دیوان بینالمللی دادگستری
میرمحمد صادقی ادامه داد: دولت نیز این تصمیم را به خوبی اتخاذ و علیه امریکا در دیوان بینالمللی دادگستری لاهه شکایت کرد و به موجب این شکایت، پرونده مورد بررسی قرار گرفت و دیوان نیز صلاحیت رسیدگی به شکایت ایران را بر پایه همان معاهده مودت احراز کرد، که البته این مساله کاملاً قابل انتظار بود چون متن صریح عهدنامه مودت است. وی ادامه داد: با وجود این نباید امید نابهجا در مورد این شکایت و احراز صلاحیت دیوان لاهه برای بررسی دعوا ایجاد شود زیرا حکم دیوان لاهه به نفع ایران هم نمیتواند موجب لغو تحریمهای امریکا شود چراکه این حکم ضمانت اجرای لازم را ندارد و سیاستمداران فعلی امریکا نشان دادهاند که مقید به معاهدات بینالمللی نیستند. معاون قوانین مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رأی دیوان لاهه در عمل تاثیری بر اراده مسوولان فعلی امریکا ندارد، گفت: هیات حاکمه فعلی امریکا نسبت به نهادها و کنوانسیونهای بینالمللی نظر منفی دارد.
میرمحمدصادقی ادامه داد: ایران حتی در صورت اخذ رای نهایی دیوان بینالمللی دادگستری هم نمیتواند علیه امریکا به سازمان ملل متحد شکایت کند، زیرا امریکا در شورای امنیت میتواند آن را وتو کند.
معاون قوانین مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در حقیقت حکم دیوان بینالمللی دادگستری لاهه ضمانت اجرای حقوقی لازم را ندارد اما محکومیت امریکا توسط دیوان بینالمللی دادگستری و عدم توجه به آن توسط این کشور در میان افکار عمومی جهانی تاثیرگذار و تاکید مجددی است بر بی توجهی دولتمردان امریکا به کنوانسیونها و نهادهای بین المللی.