دولت، بودجه بیمه سلامت برای سال آینده را واقعی تعیین کند
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت از به روز شدن پرداختهای این سازمان به مراکز ارایهکننده خدمت در سال ۹۷ خبر داد و از دولت خواست در بودجه سال 98، بودجه این سازمان را واقعی در نظر بگیرند چرا که در غیر این صورت اتفاقی که در سالهای گذشته رخ داد، میافتد و بدهیها و کسریهای ۱۰ تا ۱۵ هزار میلیاردی ایجاد میشود.
طاهر موهبتی، روز گذشته در نشست خبری با اشاره به وضعیت پرداخت مطالبات مراکز ارایهکننده خدمات، گفت: خوشبختانه در سال ۹۷ پرداختهایمان منظم شده و امیدوارم بتو انیم همین روال را ادامه دهیم. نگرانی ما این است که در ادامه تغییری در این حوزه ایجاد نشود. ما باید از هر حادثهای که نظم پرداختیهایمان را به هم میزند، جلوگیری کنیم. بر همین اساس در هفته آینده ۱۰۰۰ میلیارد تومان به ارایهدهندگان خدمت پرداختی خواهیم داشت. از ابتدای سال تا پرداختی فعلی نیز ۵۰۰۰ میلیارد تومان به ارایهکنندگان خدمت پرداخت شده که این میزان جدای از ۳۰۰۰ میلیارد تومانی است که به صورت اسناد خزانه در اختیار دانشگاهها قرار گرفته است. در عین حال برخی دانشگاهها برای تاخیر در ارایه اسناد خزانه گلایه داشتند، اما علت تاخیر بیشتر متوجه بانک عامل است که قرار شد در اختیار گذاشتن اسناد سرعت بیشتری داشته باشد.
او با بیان اینکه اولویت پرداختهایمان با شرکتهای دارویی و تجهیزات مصرفی پزشکی است، گفت: با ۱۰۰۰ میلیارد تومانی که در هفته آینده پرداخت میشود، در بخش دولتی ۷۰ درصد شهریور ماه ۹۵ و ۱۰۰ درصد تیرماه ۹۷ را پرداخت کردهایم و در بخش غیر دولتی ۶۰ درصد تیرماه و ۱۰۰ درصد خردادماه پرداخت میشود. بنابراین با اقدامی که انجام دادیم و قرار شده بود در سال ۹۷ ظرف دو هفته ۶۰ درصد مطالبات را به صورت علیالحساب بپردازیم و مابقی را در ظرف سه ماه پرداخت کنیم، در حال حاضر در سال ۹۷ به روز و حتی جلوتر از به روز هستیم. امیدوارم با کمک دولت و با حمایت سازمان برنامه و بودجه همین نظم ادامه یابد و این امنیت ذهنی برای ارایهکنندگان خدمات حفظ شود.
موهبتی با اشاره به کاهش مطالبات سال ۹۶ نیز گفت: مطالبات مراکز ارایه خدمت در ماههای منتهی به اسفند ۹۷، ۷ هزار و ۴۹۰ میلیارد تومان بود که در حال حاضر کاهش یافته و در بخش خصوصی ۹۵۰ میلیارد تومان و در دانشگاهها ۳۷۰۰ میلیارد تومان است. از ابتدای سال ۹۷ هم هیچ بدهی نداریم؛ چرا که پرداختهایمان به روز شده است.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران در ادامه با اشاره به فصل بودجه بیان کرد: “درباره بودجه ۹۸ هم از دولت و سازمان برنامه و بودجه استدعا میکنم که بودجه را واقعی ببینند. عملکرد ما در سال ۹۷ نشان داد که نباید انتظار داشته باشند بیش از بودجه مصوبمان ارایه خدمت کنیم؛ چرا که در غیر این صورت اتفاقی که در سالهای گذشته رخ داد، میافتد و بدهیها و کسریهای ۱۰ تا ۱۵ هزار میلیاردی ایجاد میشود. بنابراین باید در چهارچوب بودجه ارایه خدمت کرد و طبق قانون هم خلاف این موضوع مجازات قانونی دارد. هر افزایشی که میخواهد در تعرفه یا بسته خدمتی برای سال ۹۸ اتفاق افتد، باید بودجه واقعیاش هم دیده شود. بارها اعلام کردهام که برای یک خانواده سه نفره ۱۰۰ هزار و ۵۰۰ تومان به ما میدهند، اما آنچه که هزینه میکنیم، ۱۳۲ هزار تومان است. حال اگر این اعداد را محاسبه کنیم، ۴۵۰۰ تا ۵۶۰۰ میلیارد کسری خواهیم داشت. البته در سال ۹۷ اقداماتی مانند هدفمند کردن بیمه رایگان، الکترونیک شدن خدمات، توجه به راهنماهای بالینی و ... کارهایی بود که مدیریت هزینه به همراه داشت.»
او درباره پیشنهاد بودجهای سازمان بیمه سلامت بیان کرد: “ در برنامه ششم توسعه گفته شده که پرداخت از جیب به ۲۵ درصد برسد. مقام معظم رهبری هم اعلام کردند که پرداخت از جیب باید به گونهای باشد که بیمار رنجی جز رنج بیماری نداشته باشد. حال طبیعی است که وقتی پرداخت از جیب کاهش مییابد دولت باید هزینه را بپردازد و هزینهاش بالا میرود. بنابراین اگر قرار است پرداخت از جیب مردم را به ۲۵ درصد کاهش دهیم باید بیمه را تقویت کنیم. از طرفی ۹۵ درصد منابع بیمه منوط به منابع دولتی است. پس باید سهم منابع دولت افزایش یابد. نمیشود با تعارف این حوزهها را اداره کرد. در عین حال باید محدودیتهای کشور را هم درک کنیم. بالاخره در شرایط مختلف حساسیتهایمان بیشتر از گذشته است و باید آنها را درک کنیم.» وی با بیان اینکه درخواستمان این است که بودجه در بخش بیمه سلامت به صورت واقعی دیده شود، افزود: «در این صورت ما هم باید به بهترین نحو این حوزه را مدیریت کنیم اما نمیتوانیم خودمان خلق منابع داشته باشیم. البته رویکردها چه در دولت چه در مجلس و چه در رسانهها، رویکردهای مثبتی است. در سال ۹۷ بودجه پیشنهادی ما با بودجهای که سازمان برنامه و بودجه توانست به ما دهد، تفاوت داشت. امیدواریم منابع کشور اجازه دهد تا بودجه این سازمان واقعی شده و بتوانیم خدماتمان را بیش از قبل ادامه دهیم. در عین حال به اشتباه اجرای یک سری سیاستهای ما را هم به محدودیت منابع وصل کردند. به عنوان مثال در حوزه بیمه رایگان اعلام کردیم که افراد تحت پوشش این بیمه باید به بخش دولتی مراجعه کنند؛ چراکه بیمه رایگان برای کسانی است که توانایی پرداخت تعرفه دولتی را ندارند. چنین فردی قطعا نمیتواند مابهالتفاوت بخش دولتی و خصوصی را هم بپردازد. ضمن اینکه در بخش تخصصی دولتی هیچ نقصان و کاستی وجود ندارد.»