اخبار
برخورد شدید با متخلفان بازار سرمایه
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس اعلام کرد: با متخلفان بازار سرمایه بهشدت برخورد میشود. به گزارش ایرنا، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس با بیان اینکه در تخلفات مربوط به دستکاری قیمتها با هیچ فردی، برادر خواندگی و تعارف نداریم، گفت: سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر، وظیفه خود برای برخورد با تخلفات را انجام میدهد. وی درباره تشکیل ۷۵ پرونده مجرمانه درباره تخلفات بورسی، گفت: این پروندهها مربوط به تخلفات برخی ناشران، نهادهای مالی، صندوقها، سبدگردانها و بقیه بوده است. خدابخش درباره تخلفات مربوط به دستکاری قیمتها، اضافه کرد: در برخورد با تخلفات، اهمال و تعارف وجود ندارد و هرگاه تخلفی انجام شود به سرعت رسیدگی میشد.
معرفی متخلفان به مراجع قضایی
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: وضعیت معاملات و فعالیتهای بازار سرمایه بطور مستمر رصد میشود و اگر تخلفی صورت گرفته و جرم محرز شود، به مراجع قضایی معرفی میشود. وی درباره ادعاهای مربوط به تخلفات یک صندوق سرمایهگذاری در روزهای گذشته و نقش آن در ایجاد صفهای فروش و افت شاخص، گفت: نگاهی به سایت مدیریت فناوری بورس تهران نشان میدهد، سهم اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی از خرید و فروش چه میزان بوده است. به گفته وی، بررسیها مشخص میکند حقوقیها بیشترین خرید را انجام دادهاند. خدابخش ادامه داد: اگرچه بر عملکرد حقوقیها باید نظارت بیشتری باشد، اما نباید این تلقی ایجاد شود که حقوقیها هیچ سهمی را نفروشند. مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: اگر حقوقیها به ایجاد صفهای فروش دامن بزنند، سازمان بورس به آنها تذکر میدهد و اگر تخلف کرده باشند به نهادهای ذیربط معرفی میشوند.
جزییات فرآیند تسویه معاملات نفت در بورس انرژی
مدیرعامل سمات با بیان اینکه ضمانتنامههای بانکی در فرآیند معاملات نفت خام نزد سمات سپردهگذاری میشود، گفت: فرایند مالی این معاملات از طریق حدود 8 بانک انجام میشود. حسین فهیمی، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی از آخرین اقدامها برای آمادهسازی عرضه نفت خام در بورس انرژی گفت: برای تسویه معاملات نفت خام در بخش 20 درصد ریالی و 80 درصد ارزی آن، هماکنون هماهنگی با بانکهای عامل و بانک مرکزی انجام شده و ضمانتنامههای بانکی در نزد شرکت سپردهگذاری سپرده میشود . وی تصریح کرد: برای 80 درصد ارزی این معاملات، در ابتدا معادل 120 درصد از 80 درصد ارزش پایه معامله اقدام به دریافت ضمانتنامه بانکی و سپس تسویه ارزی خواهد شد و این در حالی است که فرایند مالی این معاملات از طریق حدود 8 بانک که شرکت نفت اسامی آنها را علام خواهد کرد، انجام میشود. مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه اوراق بهادار (سمات) در گفتوگو با فارس، پیرامون آخرین اقدامها در سامانه سجام گفت: ایرانیان خارج از کشور برای انتقال کد معاملاتی در بستر سجام فقط کافی است، بطور الکترونیکی در سامانه دارا ثبت نام کنند . وی افزود: سجام بر پایهای بنا شده که با دریافت الکترونیکی اطلاعات و ثبت نام از مشتریان بازار سرمایه، فرایند کاغذی جمعآوری دادهها را حذف میکند، این در حالی است که در نظام بانکداری همچنان فرایند کاغذی دریافت اطلاعات حاکم است. این مقام مسوول با بیان اینکه دریافت اطلاعات الکترونیکی در این بستر به گونهای است که کپیبرداری از مدارک وجود ندارد، یادآور شد: کپی مدارک برای نشت اطلاعات نیست، بلکه برای راستیآزمایی اطلاعات متقاضیان است.
به گفته وی، سمات به دلیل اتصال به دیتا سنترهای اطلاعاتی کشور میتواند اطلاعات دریافتی از مشتریان را راستیآزمایی (Due Dilligence) نموده و علاوه بر سیستم شناسایی الکترونیکی مشتریان امکان حذف کپی مدارک در این فرایند فراهم شده است. عبور از این مرحله برای مشتری به معنای ارایه اطلاعات هویتی، ارتباطی و مالی درست به سامانه بوده و این یعنی مراحل ثبت نام بطور کامل انجام شده است. فهیمی با تاکید بر اینکه کد معاملاتی اشخاص اگر ظرف مهلت مقرر یعنی حدود شش ماه آینده روی بستر سجام قرار نگیرد، به عنوان کد معاملاتی غیر فعال شناخته میشود، افزود: البته برای این موضوع جای نگرانی نیست و فعالان بازار سرمایه میتوانند ظرف مدت 10 دقیقه در این سامانه ثبت نام و شناسه کد معاملاتی خود را بطور الکترونیک فعال کنند، به این ترتیب علاوه بر شناسایی دقیق مشتریان، زمینه ارایه خدمات جدید به آنها فراهم میشود.
بورس انرژی میزبان عرضه هیدروکربن سبک
روز گذشته هیدروکربن سبک شرکت بهتاز شیمی روز جاری در رینگ بینالملل عرضه شد. کالاهای آیزوریسایکل، حلال ۴۰۰، ۴۰۲، ۴۰۶، ۴۱۰، ۵۰۲ و ۵۰۳ پالایش نفت اصفهان، ریفورمیت پتروشیمی بوعلی، نیتروژن مایع پتروشیمی مبین، پنتان پلاس پتروشیمی پارس، آیزوفید و بلندینگ نفتا حلال ۴۱۰ پالایش نفت شیراز و متانول پتروشیمی زاگرس در رینگ داخلی و در تابلوی برق بازار فیزیکی بورس انرژی، ۲۰.۰۰۰ کیلووات برق توسط نیروگاه طوس برای دوره تحویل هفتگی عرضه شدند. آمارهای معاملاتی نشان میدهد در تابلوی برق بازار فیزیکی، کالای برق نیروگاههای پرند مپنا و ارومیه با دوره تحویل ماهانه آبان ماه عرضه میشود و مقدار ۱۵ میلیون و ۳۶۰ هزار کیلووات ساعت آن با ارزش بیش از ۶ میلیارد و ۷۹۶ میلیون ریال مورد معامله قرار گرفت.