کاهش سن پوکی استخوان در کشور
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ضمن تشریح برخی چالشهای تغذیهای در کشور مانند کمخوری، بیشخوری و شیوع بیماریهای غیرواگیر و کمبود ریزمغذیها، در عین حال از تدوین سند تغذیه برای متمرکز کردن اقدامات در حوزه غذا خبر داد. وحید مفید با اشاره به شعار روز جهانی غذا، گفت: شعاری که امسال سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) برای روز جهانی غذا اعلام کرده “رفتار یا فعالیت امروز ما آینده ما را میسازد، تلاش برای حذف گرسنگی تا سال ۲۰۳۰ “ است. این شعار بهگونهای با شرایطی که در حال حاضر در جهان میبینیم مرتبط است؛ بطوریکه در حال حاضر در بخشی از دنیا افرادی زندگی میکنند که حداقل تغذیه را هم ندارند، درحالی که برخی کشورها از بیش خوری، چاقی و بیماریهای مرتبط با آن رنج میبرند و سیستمهای بهداشتی و درمانی آنها هزینههای زیادی را متحمل میشود.
او با تاکید بر لزوم ایجاد تعادل در وضعیت تغذیهای جهان، افزود: در عین حال در ایران هم باید اقداماتی را برای ایجاد این تعادل انجام دهیم؛ چراکه کمخوری و بیشخوری در کشور ما هم صادق است؛ بطوریکه متاسفانه در برخی مناطق کشور با وجود تلاشهای زیادی که طی چهار دهه انقلاب اسلامی اتفاق افتاده، همچنان مشکل کمبود برخی از ریزمغذیها به ویژه برای کودکان وجود دارد. این درحالی است که در بخشهای بزرگی از جامعه هم با مشکلات چاقی و بیماریهای ناشی از بیشخوری مانند دیابت مواجهیم. همچنین بررسیهایمان نشان میدهد که در بسیاری از مناطق کشور با مشکل کمبود ویتامین D و آهن مواجهیم که البته با اقداماتی چون غنیسازی نان بخشی از این مشکلات مرتفع شده است، اما کماکان به صورت ۱۰۰ درصدی حل نشدهاند.
مفید با بیان اینکه در این حوزه یک دسته از اقدامات مربوط به دولت و وزارت بهداشت است، ادامه داد: بر همین اساس برخی غنیسازیها یا ساماندهیها در حوزه غذا انجام شده است. مهمتر از این اقدامات بحث ترویج تغذیه سالم و فرهنگسازی در حوزه غذای سالم برای مردم است؛ بطوریکه باید مردم را نسبت به غذایی که میخورند، آگاه کنیم. مهم است که خانوارها بدانند که باید چه چیز را چگونه مصرف کنند. در حال حاضر در بسیاری از موارد چه در جمعیت با درآمد پایین و چه در جمعیت با درآمد بالا، عدم آگاهی تغذیهای در مردم باعث شده که رفتار تغذیهای مناسبی نداشته باشند. البته درصد بسیار محدودی هم ممکن است به دلیل مسائل اقتصادی امکان خرید مواد غذایی مغذی را نداشته باشند، اما از یک دهکهایی به بالاتر امکان خرید این مواد وجود دارد، اما به دلیل نداشتن اطلاعات و آگاهی مناسب نمیتوانند بهترین رژیم غذایی را انتخاب کنند.
کم شدن «لبنیات» در سفره مردم
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با تاکید بر اهمیت مناسب بودن سبد غذایی، گفت: به عنوان مثال در حال حاضر سهم لبنیات در سفره مردم کم شده است. برخی بحث قیمت را در این زمینه مطرح میکنند. این درحالی است که تمام متخصصین تغذیه میگویند که لبنیات اعم از شیر، ماست، پنیر و انواع فرآوردههای لبنی به دلیل ترکیبات مغذی مانند فسفر، کلسیم و... جزو ضروری سبد غذایی مصرفی مردم هستند. در عین حال برخی فرآوردهها مانند نوشانهها باید به صورت کنترلشده مصرف شوند؛ چراکه مصرف زیاد از حد آنها میتواند تبعات داشته باشد. بنابراین باید فرهنگ غذایی اصلاح شود.
مفید با اشاره به عوامل کاهش ریزمغذیها در مردم، اظهار کرد: یکی از عوامل کاهش ریزمغذیها بحث سبک زندگی است. در حال حاضر در بسیاری از مناطق کشور مشکل کمبود ویتامین D داریم که یکی از دلایلش این است که نوع سبک زندگی بهگونهای است که مردم در محیطهای بسته قرار دارند و از آفتاب استفاده نمیکنند. از طرفی مصرف مواد لبنی که غنی از کلسیم و ویتامین D است، کاهش یافته و در عین حال جایگزین لبنیات محصولاتی چون فستفودها شدهاند که هیچ چیزی در آنها نیست و دچار فقر مواد مغذی هستند.
سیری شکمی، گرسنگی سلولی!
او با بیان اینکه افراد با مصرف فستفود دچار سیری شکمی میشوند، اما سلولهایشان همچنان گرسنهاند، گفت: منظور از گرسنگی سلولی این است که ویتامینهای مختلف و آمینواسیدها و... به بدن نمیرسد. نهایتا فرد عملا قند و انرژی گرفته و چاق است، اما کمبود ویتامین D، کلسیم و پوکی استخوان دارد. متاسفانه سن پوکی استخوان در ایران بهشدت کاهش پیدا کرده است؛ بطوریکه در ایران به ویژه در زنان سن پوکی استخوان به دهه چهارم زندگی رسیده است؛ در حالی که این عدد در کشورهای مترقیتر بالای ۶۰ سال است.
وی افزود: ۴۰ سال سن برای پوکیاستخوان فاجعه است. یعنی بعد از ۴۰ سالگی یک خانم ایرانی هر آن امکان شکستگیهایی متعدد دارد. خروجی چنین شرایطی هزینههای زیاد برای سیستم بهداشتی و درمانی است که میتواند با اصلاح سبک زندگی و اصلاح الگوی تغذیهای حل شود. علاوه بر نقش دولت، خانوادهها هم میتوانند در این موضوع نقش ایفا کنند و الگوی مصرف و سبک زندگیشان را اصلاح کنند. مجموعهای از عوامل است که باید کنترل شود. از طرفی رسانههای گروهی و صدا و سیما در این زمینه میتوانند به صورت فعال نقش ایفا کنند.