طرح حریم قانونی گسلها در 5 شهر تهیه شده است
دبیر کارگروه ملی زلزله مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی گفت: طرح تعیین حریم قانونی گسلها برای نخستین بار در تهران انجام و سپس در شهرهای مشهد، کرج، تبریز و کرمان تهیه شد.
به گزارش ایرنا، علی بیتاللهی در سومین جلسه کارگروه تخصصی مخاطرات زلزله درقم افزود: کشور ایران، در منطقه لرزه خیزی قرار دارد که بهطور متوالی زمین لرزههای مخرب و بزرگی در آن رخ میدهد.
وی اضافه کرد: بر این اساس باید در نقاطی که ساخت وساز انجام میشود، نقشههای گسل با دقت تهیه و روی نقشه شهرها پیاده و به مردم اطلاعرسانی شود .
وی ادامه داد: برای اجرایی شدن این طرح، بندهای حقوقی و قانونی از جمله نخستین سند حقوقی آیین نامه 2800 ساختمان کشور موجود است و همه مهندسان موظف هستند طبق این آیین نامه، ساختمانهای مقاوم در برابر زلزله بسازند.
بیتاللهی گفت: حریم قانونی گسلها ابتدا باید در این کارگروه، سپس شورای مدیریت بحران و شورای امور زیربنایی و فنی مصوب شود و پس از تصویب در شورای عالی شهرسازی و معماری، در هیات دولت نیز به تصویب برسد و ابلاغ شود.
وی افزود: ساختمانهای ضروری از جمله بیمارستانها، نیروی انتظامی و ادارههای آب، برق و گاز ساختمانهایی هستند که فعالیشان پس از وقوع زلزله ضروری است و نباید روی حریم گسلها ساخته شود.
وی گفت: حریم گسلهای زلزله باید به مردم اطلاعرسانی شود تا افرادی که میخواهند پروانه ساخت اخذ نمایند، مطلع باشند، ولی در هر حال ممنوعیتی برای احداث ساختمانهای مسکونی روی گسل وجود ندارد. این مسوول در وزارت راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: 16 بیمارستان تهران و حتی ساختمان سازمان مدیریت بحران کشور در حریم گسل ساخته شده و خط لوله مخازن سوخت از جنوب تهران تا منطقه شهران که در مجاور ارتفاعات قرار دارد، روی گسل است.وی تصریح کرد: اگر گسلها از ابتدا روی نقشههای شهری مشخص شده بود، اکنون این تعداد برج در استانهای مختلف روی گسلهای زلزله ساخته نمیشد.
وی افزود: ولی هنوز هم فرصت داریم تا اشتباهات گذشته جبران شود، زیرا ساختمانها پس از 20 سال فرسوده میشوند و میتوان از ساخت ساختمان جدید روی این نقاط جلوگیری کرد.بیتاللهی با بیان اینکه ایران جزو پنج کشور اول دنیا از نظر تعداد ایستگاه شتابنگاری است، گفت: با توجه به اینکه تمام دستگاههای موجود قدیمی است، تعدادی دستگاه جدید خریداری کردیم که پنج عدد از آنها به استان قم تخصیص داده خواهد شد.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه طرح تفصیلی شهر قم باید بر اساس حریم گسل بازنگری شود، افزود: انتظار داریم تا پایان سال با همفکری همه دستگاههای مسوول حریم گسل شهر تهیه شود و اساتید دانشگاه، نیروهای تخصصی سازه، زمین شناسی و دورسنجی نیز در این زمینه کارگروه را یاری کنند.وی تاکید کرد: همه نقشهها نشان میدهد در اطراف شهر قم گسلهای زلزله زیادی موجود است.
در این جلسه مدیرکل راه و شهرسازی قم نیز گفت: تهیه نقشه حریم گسلها در جلسههای کارگروه مدیریت بحران، امور زیربنایی و فنی و شورای برنامهریزی مطرح میشود تا به تصویب برسد و تهیه این نقشه نیز با همکاری مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی انجام میشود.
حسن صبوری افزود: با تهیه این نقشه زمین و عرصههای شهری با فناوریهای روز شناسایی میشود تا در احداث ساختمانهای مهم فاصله از گسل رعایت شود و مشکلات پس از زلزله کاهش یابد.
محسن اوروجی مدیرکل مدیریت بحران استانداری قم نیز گفت: تهیه نقشه حریم گسل استان هفته آینده در شورای مدیریت بحران استانداری مطرح و مصوب میشود تا پایان سال انجام شود.
یکی از اعضای هیات علمی شبکه ملی شتاب نگاری نیز گفت: با نصب دستگاههای شتاب نگار در ثانیههای اول وقوع زلزله و قبل از اینکه موج مخرب زلزله به شهر برسد میتوان سیگنالهای هشدار برای شریانهای حیاتی مثل اداره گاز ارسال کرد.
او ادامه داد: همچنین دقایقی پس از زلزله نیز دستگاههای شتاب نگار مرکز اصلی زلزله را مشخص میکنند تا تیمهای مدیریت بحران، امدادی و راهداری هر چه سریعتر به آن منطقه اعزام شوند. در این جلسه تهیه طرح حریم گسلهای شهر قم با مسوولیت اداره کل راه و شهرسازی این استان مصوب شد.