اپراتورهای خارجی جیب کاربران ایرانی را زدند
گروه دانش و فن
طی هفتههای اخیر برخی کاربران در ایران با تماسهای تلفنی از شمارههای خارجی با پیششمارههایی همچون ۰۶۷۸، ۰۹۶۰ و... که متعلق به کشورهایی مانند وانواتو، مالدیو، ماداگاسکار و ... است، مواجه شدهاند که اغلب نیز به صورت Missed Call و انتظار تماس روی گوشی فرد دیده میشود، این یک مدل جدید از کلاهبرداری است. در این روش تماسگیرنده به سرعت تماس مدنظر را قطع کرده و منتظر تماس مجدد از سمت ایران میشود. از آنجایی که برخی کاربران پس از مشاهده شماره روی تلفن خود و تماس ناموفق، عادت به برقراری مجدد ارتباط با تماسگیرنده دارند، نسبت به برقراری مجدد تماس با این شماره تلاش میکنند و درنهایت با هزینه سنگینی در صورتحساب خود مواجه میشوند.
در این زمینه وزارت ارتباطات با تایید شیوه جدید کلاهبرداریها از طریق تماسهای بینالمللی، اعلام کرد که شرکت ارتباطات زیرساخت به صورت جدی در حال پیگیری این موضوع است. گفته میشود در این روش، فرد یا افراد تماسگیرنده، با استفاده از تماسگیرندههای خودکار از شمارههای ویژه با شما تماس برقرار میکنند. برقراری تماس با این شمارهها، برای شما هزینه نسبتا بالایی در بر خواهد داشت و هرچه طول مکالمه بیشتر شود، هزینه نیز افزایش مییابد. البته این هزینه، هزینهای اضافه بر هزینه تماس بینالمللی است. این افراد به صورت نرمافزاری با تعداد زیادی از شمارهها، یک یا دو تماس بسیار کوتاه و (معمولا) پشت سرهم برقرار میکنند تا تماس از دست رفته روی گوشی شما ثبت شود. افراد بسیاری پس از دیدن این تماس از روی کنجکاوی و سوال، با این شمارهها تماس مجدد میگیرند که با وصل شدن تماس، محاسبه هزینه برای شما آغاز میشود که این هزینه اضافه بر هزینه تماس بینالمللی است.
پس از برقراری تماس، اپراتور سعی میکند با صحبت کردن درباره موضوعاتی مانند برنده شدن در قرعه کشی و مسابقه و مواردی مشابه، طول مکالمه را افزایش دهد تا درآمد بیشتری از این طریق نصیبشان شود. البته برخی از شمارهها دارای اپراتور انسانی نیستند و پس از تماس یک پیام ضبط شده برای شما پخش میشود.
نکته عجیب اینکه قبلا پیامهای ضبط شده به زبان انگلیسی پخش میشد اما در روزهای اخیر برخی از شمارهها، پیامهای ضبط شده به زبان فارسی ماشینی (که توسط نرمافزار خوانده میشود) پخش میکنند و احتمال دارد براساس شماره مخاطبین در کشورهای مختلف زبان پیام تغییر کند که این مورد شانس فریب خوردن کاربران را افزایش میدهد.
کاربران باید هنگامی که با تماسهای اینچنینی از شمارههای ناشناس روبرو شدید، اگر منتظر تماس از شخصی خارجی نبودید، تماس را نادیده بگیرید، با جستوجوی پیش شماره در گوگل کشور مورد نظر را پیدا کنید و اگر پیش شماره مربوط به کشورهایی نظیر مالدیو، ماداگاسکار و برخی جزایر کوچک بود بیشتر به تماس مدنظر شک کنید. همچنین کاربران اگر برای سفر اربعین به کشور عراق میروید، کد کشور عراق (۰۹۶۴) را به خاطر بسپارید و تماسهای دیگر را با تماس از اطرافیان خود با شماره عراق اشتباه نگیرید. پیش شماره عراق با پیش شماره مالدیو که ۰۹۶۰ است بسیار شباهت دارد. اگر در سایتهای خارجی متعدد فعالیت مهمی انجام میدهید، ممکن است با دریافت تماس احساس کنید از پشتیبانی یکی از این سایتها با شما تماس گرفته شده و بیشتر در معرض فریب باشید.
حال معاون وزیر ارتباطات از شناسایی کلاهبرداران تلفنی خبر داده است و اعلام کرده است که پس از پیگیریهای وزارت ارتباطات و شرکت زیر ساخت مشخص شد که کلاهبرداران تماس خارجی تاکنون توانستهاند از این طریق ۳۸۲ میلیون تومان کلاهبرداری را از کاربران انجام دهند .
حمید فتاحی معاون وزیر ارتباطات و رییس هیاتمدیره شرکت ارتباطات زیرساخت در توئیتر نوشت: ۳۸۲ میلیون تومان کلاهبرداری صورت گرفته از ۱۲۶ هزار نفر توسط کلاهبرداران خارجی با جزییات شناسایی شده است. وی افزود: مانع از سودجویی متخلفین خواهیم شد و در نظر داریم که مبالغ از دست رفته از طریق اپراتورها به مشترکان بازگردد.
از سوی دیگر معاون شرکت ارتباطات و زیر ساخت با بیان اینکه برخی اپراتورهای واسط بینالمللی خواسته یا ناخواسته در این فرآیند مشارکت دارند و باعث افزایش هزینههای مشترکان میشوند، ادامه داد: تولید ترافیک نامتعارف (traffic generation) اصطلاحی است که در صنعت ارتباطات به کار میرود و عدهای از خلاهای موجود در شبکه ارتباطی استفاده کرده و درآمد کسب میکنند. رادکانی درمورد اینکه کلاهبرداری از طریق تماس بینالملل به نفع چه کسانی است، افزود: امروزه تولید و جمعآوری ترافیک ارتباطی، منبع درآمد غیرقانونی محسوب میشود و به همین دلیل عدهای از زمانهایی مانند اربعین که نرخها تغییر میکند و کاربران ممکن است در انتظار تماسهای خارجی باشند، استفاده کرده و درآمدزایی میکنند.
وی با اشاره به اینکه این روش با ترمینیت تفاوت داشته و به اصطلاح generate نامیده میشود افزود: در این روش تولید ترافیک نامتعارف از خلاهای موجود شبکه، ترافیک مکالمه را بالا برده و درآمد کسب میکنند.
معاون شرکت زیرساخت با بیان اینکه این روش ممکن است لزوما به نفع اپراتور هم نباشد، ادامه داد: اما در نهایت هزینهای برای کاربران محاسبه میشود که مانند هزینه رومینگ، نرخ بالایی دارد.
وی تاکید کرد: کاربران درصورت مشاهده اینگونه تماسها و شمارههایی که با آن آشنایی ندارند، یا اگر منتظر تماس خاصی نبودند، به تماسها پاسخ ندهند یا اینکه پس از برقراری هر تماس ناآشنا و بینالمللی و قطع آن، از پاسخگویی مجدد خودداری کنند تا متحمل هزینههای سنگین نشوند. چرا که مشاهده شده اغلب مردم مجددا تماس میگیرند.