غذای یکسال گرسنگان زباله میشود
گروه گوناگون|
جمعیت جهان، روز به روز در حال افزایش است و منابع طبیعی نیز در حال کاهش. پیشبینی میشود تا سال 2050، جمعیت جهان به حدود 9.6 میلیارد نفر خواهد رسید. بر این اساس، نگرانی زیادی برای تولید مواد غذایی کافی برای این جمعیت در حال رشد وجود دارد. این در حالی است که سالانه، جهان با هدررفت مقدار زیادی از مواد غذایی روبرو است. سازمان غذا و کشاورزی (فائو) تخمین زده است در هر سال، یکسوم از تمام مواد غذایی تولید شده برای مصرف انسانی در جهان، معادل 1.32 میلیارد تن، هدر میرود. این هدررفت، شامل 54 درصد از میوهو سبزیجات، 35 درصد از محصولات دریایی، 30 درصد از غلات و حبوبات، 20 درصد از محصولات لبنی و 20 درصد از فرآوردههای دامی را شامل میشود.
درگزارشهایی که از هدررفت مواد غذایی به دست آمده، سرانه دورریز مواد غذایی توسط مصرفکنندگان در امریکای شمالی و اقیانوسیه، سالانه به 290.2 کیلوگرم میرسد. البته این مقدار از مواد غذایی، صرفا توسط مصرفکنندگان از بین نمیرود، بلکه در طول فرآیند تولید نیز، درصدی از مواد غذایی هدر میشود.
هرچند در کشورهای اروپایی سرانه مواد غذایی که سالانه هدر میرود، از امریکای شمالی کمتر است، اما در سطح جهانی، میزان قابل توجهی از هدررفت مواد غذایی به این قاره اختصاص دارد. در کشورهای اروپایی سرانه هدر شدن مواد غذایی سالانه نزدیک به 276.6 کیلوگرم میرسد. این در حالی است که در کشورهای امریکایی و اروپایی، برنامههای زیادی برای آموزش مصرفکنندگان آغاز شده است. از دست رفتن مواد غذایی و تولید زباله توسط این هدررفت، علاوه بر اسراف در مواد غذایی و تاثیراتی که برگرسنگی و فقر در جهان میگذارد، تاثیر قابلتوجهی نیز بر محیطزیست دارد. وقتی که مواد غذایی تبدیل به زباله میشوند، کربن زیادی تولید میکنند که این موضوع در انتشار گازهای گلخانهای تاثیر بسزایی دارد. همچنین، طبق گزارشهای به دست آمده، محصول حدود 28 درصد از زمینهای کشاورزی هدر شده که برای تولید این مواد غذایی سطح زیادی از آبهای زیرزمینی، مصرف میشود. هرچند که در کشورهای درحال توسعه، اتلاف مواد غذایی نسبت به کشورهای توسعهیافته کمتر است، اما در مقیاس جهانی، بخش زیادی از مواد غذایی در این کشورها بههدر میرود. طبق آخرین گزارش به دست آمده، درکشورهای شرقی آسیا، سرانه دورریز موادغذایی در هر سال، معادل 240.4 کیلوگرم محاسبه شده است. در این کشورها، بخش زیادی از اتلاف مواد غذایی، به دلیل زیرساختها و تجهیزات ضعیفی است که در فرآیند تولید به کار میرود. همچنین گاهی در جریان واردات مواد غذایی به این کشورها، بهدلیل سیستم حملونقل ضعیف، ممکن است میزان زیادی از مواد غذایی از بین برود.
به نظر میرسد در کشورهای کمتر توسعهیافته و فقر دورریز مواد غذایی کمتر باشد، اما گزارشها حاکی از آن است که این مناطق، سالانه با اتلاف مواد غذایی زیادی روبرو هستند. در کشورهای امریکای لاتین، شمال آفریقا و آسیای میانه، سرانه اتلاف مواد غذایی سالانه در حدود 226.7 کیلوگرم برآورد شده است. این اتلاف مواد غذایی در حالی است که طبق گزارشهای رسیده، در سال 2015، نزدیک به 40 میلیون نفر از ساکنان کشورهای خاورنزدیک، شمال آفریقا به دلیل دسترسی نداشتن به مواد غذایی مناسب گرسنه بودند. همچنین در سال گذشته، 53 میلیون نفر از مردم کشورهای امریکای لاتین، در فقر و گرسنگی به سر میبردند.
جنوب صحرای آفریقا، همین طور جنوب و جنوب شرقی آسیا، در مقایسه با امریکا و اروپا، میزان کمی از مواد غذایی هدر میرود. در این کشورها، بیشترین سهم از گرسنگان جهان در این کشورها زندگی میکنند. همچنین بیماریهای زیادی بر اثر کمبود مواد غذایی در میان ساکنان این مناطق به وجود میآید. با این حال سرانه هدر رفت غذا در جنوب صحرای آفریقا سالانه به 158.7 کیلوگرم میرسد. این درحالی است که برخی گزارشها حاکی از این است که غذای هدررفته در آفریقا، تامینکننده غذای مورد نیاز 300 میلیون نفر از ساکنان گرسنه در زمین است.
کمترین هدررفت مواد غذایی در کشورهای جنوب و جنوب شرقی آسیا گزارش شده است. سرانه اتلاف مواد غذایی در این کشورها سالانه نزدیک به 102.9 کیلوگرم است. آن طور که در بررسیها به دست آمده سهم فرآیند تولید و توزیع در هدررفت مواد غذایی بیشتر از سهم هدرفت مصرفکنندگان است. در واقع، به نظر میرسد بیشترین میزان هدررفت مواد غذایی در فرآیند تولید تا رسیدن به دست خردهفروشان صورت میگیرد. در این فرآیند نیز، کشورهای جنوب و جنوب شرقی آسیا سهم کمی از اتلاف مواد غذایی را در بین کشورها به خود اختصاص دادهاند. با توجه به آمار ارایه شده و شرایط هدررفت مواد غذایی در جهان، سازمان ملل متحد، در تلاش است که جای تولید بیشتر مواد غذایی، از هدر رفتن بخش زیاد این مواد جلوگیری کند. مقامات بینالمللی برای مقابله با این بحران به دنبال راهکارهایی برای از بینبردن دورریز مواد غذایی تا سال 2030 هستند. همان طور که گفته شد، سالانه نزدیک به 1.32 میلیارد تن مواد غذایی در جهان هدر میرود. این در حالی است که گزارشهایی حاکی از این است که این میزان مواد غذایی برای سیر کردن تمام گرسنگان جهان را در طول یک سال کفایت میکند.