اخبار کشاورزی
نگران واردات نهاده دامی از امریکانیستیم
رییس انجمن صنایع خوراک دام با بیان اینکه نگرانی در زمینه واردات نهادههای دامی از امریکا به کشور وجود ندارد، گفت: حجم این واردات چشمگیر نبوده ضمن اینکه در حال رایزنی با کشورهای جایگزین هستیم. مجید موافق قدیری در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به هشدارهای مطرح شده درباره خرید سویا از امریکا با وجود آغاز تحریمها، اظهارداشت: قیمت کنجاله سویا و دانه وارداتی از مبدا امریکا، به دلیل کیفیت بالای محصولات، همیشه بالاتر از اوکراین، برزیل وآرژانتین بوده به همین دلیل تجار ایرانی رغبت کمتری به واردات این محصولات از امریکا داشتند. رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران با بیان اینکه جنگ تجاری ایالات متحده و چین در این زمینه به نفع ایران تمام شد، گفت: دلیل این ادعا هم این است که امریکا تعرفه صادراتی از چین دریافت میکند و چین به سمت خرید از دیگر کشورها از جمله برزیل و آرژانتین رفت که این موضوع باعث بالا رفتن قیمت دیگر تولیدکنندگان شده است. قدیری ادامه داد: بنابراین در حال حاضر قیمت امریکا برای تجار ایرانی مناسبتر است و در دوسال اخیر واردات دانه از این کشور بیشتر شده است. وی با اشاره به اینکه میزان واردات انواع دانههای روغنی در شش ماهه اول امسال ۱.۵میلیون تن به ارزش بیش از هفتصد و هشتاد و دو میلیون دلار بوده است، اضافه کرد: این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزن ۳۵ درصد و از نظر ارزش ۳۱ درصد رشد داشته است. وی ادامه داد: میزان واردات دانه سویا یک میلیون و ۴۶۵ هزار تن به ارزش ٧٠٥ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۴۹ درصد رشد و از نظر ارزش ۵۴ درصد رشد داشته است. قدیری افزود: میزان واردات کنجاله سویا در شش ماهه اول امسال ٥٣٦ هزار تن به ارزش ۲٣٩ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲ درصد از نظر وزن کاهش و از نظر ارزش ۱۳ درصد کاهش داشته است. رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران تصریح کرد: تحریمهای جدید خللی در روند واردات انواع نهادههای دامی تولید خوراک دام و دانه سویا از امریکا و دیگر کشورهای جهان نخواهد داشت. زیرا وزارت خزانه داری امریکا و وزارت امورخارجه امریکا در ١٢ اکتبر قانونی را وضع کردند که واردات ایران در خصوص کالاهای غذایی و دارویی از تحریمها معاف شده است.
وی اضافه کرد: با این حال نباید فراموش کنیم که تحریمهای بانکی ایران ارتباطی به این قانون ندارد و باعث افزایش قیمت تمام شده کالاها خواهد شد. ضمن اینکه این افزایش قیمت شامل بیمه و حمل و نقل نیز خواهد بود. قدیری با بیان اینکه چالش بعدی که در حال حاضر فعالین اقتصادی را نگران کرده است عدم دسترسی به سیستمهای بانکی بینالمللی است، گفت: همچنین این مساله که کدامیک از بانکها قرار است با ایران کار کنند. زیرا بانکهایی که تاکنون در ایران و با ایران فعالیت میکردند در لیست تحریمها قرار گرفتهاند. وی ادامه داد: سوال مهم دیگر این است که آیا اروپا و نظام مالی اس پی وی میتواند جایگزینی برای سوئیفت باشد؟ قدیری با اشاره به اینکه ما روی گزینههای دیگر به عنوان تامینکننده نهادههای دامی و دانه سویا در حال بررسی و رایزنی هستیم، اضافه کرد: در حال حاضر جدیترین گزینهها که طی چند روز گذشته مذاکراتی با آنها صورت گرفته رومانی، اوکراین، هندوستان، استرالیا و آفریقای جنوبی هستند.
وی افزود: این کشورها تمایل خودشان را اعلام کردهاند و تا چند ماه آینده دامها و طیور ایرانی مزه ذرت و جو این کشورها را خواهند چشید.
سود قاچاق، گوشت بازار را آب کرد
رییس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی از کاهش عرضه گوشت قرمز در بازار به دلیل افزایش حجم قاچاق دام زنده خبر داد. علیرضا ملکی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: وجود پدیده قاچاق دام زنده در شرایط فعلی به دلیل سودآوری بالای آن در پی نوسانات نرخ ارز، عاملی شده تا عرضه گوشت تازه در بازار مصرف داخلی کاهش یابد. رییس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی با تاکید بر اینکه قاچاق دام زنده کمبود در بازار داخلی را رقم خواهد زد، ادامه داد: بازار در حال حاضر آرامش همیشگی را ندارد و با پشت سر گذاشتن ماههای محرم و صفر و ورود به روزهای سرد سال، میزان تقاضا برای گوشت قرمز افزایش پیدا میکند. وی با بیان اینکه تعداد زیادی دام به صورت قاچاق از غرب کشور به ویژه استان ایلام و کرمانشاه خارج میشود، یادآور شد: به همین دلیل امکان عرضه دام در بازار کاهش یافته و این موضوع تا زمانی که بره تازه در اسفند ماه به بازار عرضه شود، ادامه خواهد داشت. به همین دلیل پیشبینی میکنیم که در سه ماه آینده کاهش قیمتی در بازار گوشت قرمز تازه رخ ندهد.
ملکی در پاسخ به این سوال که آیا مشکل خرید دام عشایر رفع شده است، گفت: عشایر دام خود را به صورت گله عرضه میکنند و این در حالی است که تمام گله برای مصرف شهر تهران مناسب نیست و عموما شهر تهران خواستار دام ممتاز است، اما با این وجود دام عشایر خرید و در بازار عرضه میشود. رییس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی یادآور شد: واحدهای صنفی هر کیلو گوشت قرمز شقه بدون دنبه را به قیمت ۵۲ تا ۵۳ هزار تومان خریداری و با سود ۱۰ درصدی به مشتریان عرضه میکنند.