یارانه مراکزمعلولان باتورم همخوانی ندارد
همخوانی نداشتن یارانه مراکز غیر دولتی معلولان با تورم و تاخیر در پرداخت یارانه، اجرایی نشدن قانون جامع معلولان و ...باعث شده این مراکز با مشکلات زیادی مواجه شوند. در حال حاضر مراکز نگهداری شبانه روزی معلولان با مشکلات زیادی مواجه هستند و در برخی از موارد این مشکلات تا جایی پیش رفته که منجر به تعطیلی مرکز شده است. یکی از موضوعاتی که باعث بروز مشکل در اداره مراکز معلولان شده است کمبود مبلغ یارانه اختصاص یافته به این مراکز است چرا که یارانه پرداختی سال جاری در سال ۹۶ به تصویب رسیده است و سال ۹۷ که یک باره نرخ تورم افزایش یافت و هزینهها در اکثر موارد چندین برابر قیمتهای قبلی شد یارانه مراکز ثابت ماند به همین دلیل مدیران مراکز برای تامین هزینههای تحمیل شده با مشکلات زیادی روبرو شدند.
همچنین از آنجاییکه اغلب معلولانی که در مراکز نگهداری میشوند از خانوادههای بی بضاعت هستند به همین دلیل خانوادههای آنها از عهده تامین شهریه فرزندان خود بر نمیآیند و بنابراین مراکز فقط باید با یارانه بهزیستی و کمکهای دولتی اداره شود. از سوی دیگر تاخیر در پرداخت یارانه مراکز نگهداری معلولان نیز در شرایط فعلی در بروز مشکلات بی تاثیر نبوده است و به گفته مسوولان تعدادی از مراکز یارانه تا مهر ماه پرداخت شده و هنوز یارانه ماههای بعدی پرداخت نشده است. هم اکنون ۲۲۰۰ مرکز غیر دولتی معلولان در استانهای مختلف کشور فعال هستند که ۳۰ هزار نیروی متخصص در این مراکز به ۱۲۰ هزار معلول خدمات ارایه میدهند و چنانچه مشکلات این مراکز برطرف نشود علاوه بر مراکز، نیروهای متخصص و معلولان نگهداری شده نیز دچار مشکل خواهند شد. عزیزی مدیر یکی از مراکز نگهداری غیر دولتی معلولان به مهر گفت: متاسفانه به مشکلات مراکز نگهداری معلولان کمتر توجه میشود و در روز جهانی معلولان نیز جا داشت که این مسائل بازگو شود و مسوولان در مورد رفع این مشکلات چارهاندیشی کنند. او به یارانه کم مراکز اشاره کرد و گفت: یارانه مراکز نگهداری معلولان چون در سال گذشته به تصویب رسیده در شرایط فعلی مبلغ ناچیزی است که آن هم با تاخیر پرداخت میشود و و مدتی قبل یکی از مراکز به دلیل اینکه نتوانست از عهده تامین مخارج مرکز و نگهداری معلولان برآید تعطیل شد. او ادامه داد: تعطیلی مراکز ضررش به معلولان میرسد و مشکلات آنها باعث میشود اگر مرکزی هم تعطیل نشود کیفیت ارایه خدمات به معلولان کاهش پیدا کند و دیگر نتواند همانند گذشته خدمات ارایه دهد. وی ضمن انتقاد از عدم اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان که چندماه است به تصویب رسیده، گفت: فکر میکردیم با تصویب این قانون مشکلات معلولان و همچنین مراکز نگهداری برطرف شود اما متاسفانه هنوز نسبت به اجرایی شدن آن اقدام نشده است. این مدیر مرکز غیر دولتی نگهداری معلولان با گلایه از اینکه قانون را یک طرفه اجرا کردهاند، گفت: با وجود اجرایی نشدن قانون جامع، فقط یک بند آن را که مراکز مشمول قانون کار میشوند را اجرایی کردهاند و این مشکل دیگری است که وجود دارد. در همین رابطه پهبد پورشبانان جانشین رییس سازمان بهزیستی در مورد اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان گفت: تأمین تمامی اعتبار مورد نیاز قانون جامع کار آسانی نیست و نمیتوان آن را یک باره اختصاص داد آن هم در شرایطی که در حال حاضر دولت دارد به همین دلیل باید طی چند سال نسبت به اجرای آن اقدام شود.
او با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز برای اجرای قانون جامع معلولان در سال ۹۸، ۱۲ هزار میلیارد اعتبار میخواهد گفت: برای امسال دو هزار میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شده است و سازمان برنامه و بودجه نیز با آن موافقت کرده که امیدواریم در دولت نیز مورد موافقت قرار گیرد. وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر ۲۲۰۰ مرکز به ۱۲۰ هزار معلول خدمات مختلف ارایه میدهد گفت: بهزیستی وظیفه دارد بخشی از هزینههای مراکز غیر دولتی را جبران کند بطوریکه پیشنهاد تأمین این منابع مورد توافق سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته است.