تخریب عرصه شهر باستانی شوش متوقف شد
مدیر کل دفتر بررسی عملکرد، بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری از توقفِ حفاری غیرقانونی دو محوطه تاریخی شوش خوزستان، با دستور استاندار خوزستان خبر داد.
حدود هشت سال از مطرح کردن طرح «تعویض پل روگذر شوش ـ اندیمشک و تبدیل آن به زیرگذر» در شهر شوش میگذرد، این طرح با وجود رایزنیهای گسترده، از نکات بنیادین و مهمی غفلت کرده بود؛ یعنی نخست به ماهیت محلِ پل روگذر «شوش – اندیمشک» که در درون عرصه ثبت جهانی شهر باستانی شوش قرار داشت بی اعتنا بود، و از سوی دیگر به این امر توجه نداشت که تبدیل پل روگذر به «زیرگذر» عملاً پیشرفتی در توسعه شهری شوش به دنبال ندارد، و -ضمن خطرزا بودن- نهتنها در درازمدت مشکلات شهری شوش را کم نمیکند، بلکه مانند مرهمی موقتی عمل میکند.
در این رایزنیها وضعیت عرصه فرهنگی و تاریخی شهر باستانی شوش در جلسههای متعدد شهرستانی و استانی اعلام شدند، همچنین پیشنهاد ایجاد جاده کمربندی در این شهر تاریخی در طرح جامع شوش به عنوان منطقیترین راهِحل کاهش ترافیک و حفظ ایمنی شهروندان مطرح شد اما متاسفانه با اصرار مطرح کنندگان فقط گزینه «احداث فوری زیرگذر» آن هم در همین منطقه مواجه شد. در عین حال، اگرچه میراث فرهنگی یک راهحل، یعنی ایجاد جاده کمربندی را مطرح کرد اما همین راهحل نیز در حد طرح باقی ماند و فقط به وزارت راه و شهرسازی پیشنهاد شد. از سوی دیگر، پیگیری کنندگان ایده «زیرگذر» یکی از دلایل عامهپسند برای اجرایی کردن طرحشان را این طور بیان کردند که «اگر آثاری هم در محدوده جاده ترانزیت کنونی وجود داشته، در دهههای گذشته به خاطر زیرسازیهای جاده و احداث پل روگذر موجود ازبین رفته یا آشفته شده است». به همین دلیل، در مرحله بعد قرار شد تا با هدایت و نظارت پژوهشکده باستانشناسی و انجام گمانهزنی برای شناختِ بیشترِ بسترِ موجود، نظر نهایی مبتنی بر دستاوردهای این مطالعات اعلام شود، در همان زمان با وجود ایجاد چند گمانه، اما هیچ اعتباری برای انجام بررسیهای میدانی و مطالعات باستانشناسی پرداخت نشد. رحمتالله رئوف، دبیر و مجری آییننامه حفاظت از میراث فرهنگی کشور، با اشاره به تاکید معاون رییسجمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی برای بررسی دقیق این محوطه و از سوی دیگر توجه به برطرف کردن مشکل مردم منطقه به ایسنا میگوید: حفاری غیرقانونی در محوطه تاریخی شوش خوزستان، با دستور غلامرضا شریعتی - استاندار خوزستان - متوقف شده است، که عملکرد وی جای تقدیر دارد، از سوی دیگر هنوز کارشناسانِ پژوهشگاه در حال بررسی علمی این محوطه تاریخی- فرهنگی هستند تا نهایتا سازمان میراث فرهنگی، درباره این زیر گذر اظهارنظر کند.
او با بیان اینکه روحالله شیرازی - رییس پژوهشکده باستانشناسی-، سیامک سرلک - معاون پژوهشکده باستانشناسی - و فرهاد عزیزی - مدیر پایگاههای جهانی - در این محوطه مستقر هستند و اکنون در حال بررسی محوطه هستند، ادامه میدهد: تیم باستانشناسی با قاطعیت در حال پژوهش است تا نتیجه اعلام شود. او در پاسخ به این پرسش که در طول یک سال گذشته، معاونت میراث فرهنگی چه اقدامی برای کم کردن این مشکلات کرده است، میگوید: انجام گمانهزنی و حفاری در هر منطقه توسط پژوهشکده باستانشناسی مستلزم برنامه و اعتبار است، متاسفانه اکنون اعتبار برای انجام این فعالیتها در اختیار نداریم، اما با این وجود معاون میراث فرهنگی به عنوان شورای عالی شهرسازی با نظارت وزارت راه درخواست کردند تا از راه کمربندی استفاده کنند، چون ایجاد حفره جدید اتفاق جالبی نیست و نباید در این محوطه حفاری انجام شود. او میگوید: مردم پیشنهاد راه کمربندی را از سوی وزارتخانه قبول نکردند و باز هم برای ایجاد زیرگذر تاکید کردند، اما خوشبختانه با دستور استاندار، باید منتظر نظر سازمان میراث فرهنگی باشیم. او طرح ایجاد بزرگراه در کنار شهر را خوب ارزیابی میکند و میگوید: فقط باید مشکلات موجود در این محوطه توسط مدیریت شهری برطرف شود.