بخش تعاون راهکار توسعه اقتصادی کم هزینه روستاها
گروه بنگاهها|
راهاندازی تعاونیها، راهکاری اثرگذار و کم هزینه برای توسعه اقتصادی روستاها و افزایش درآمد مردم در روستاهاست که ظرفیتهای اقتصادی ویژهای همچون گردشگری، صنایع دستی، کشاورزی و منابع طبیعی دارند.
با وجود سرمایهگذاری فراوان دولت پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای افزایش زیرساختهای رفاهی زندگی در روستاها، به دلیل پایین بودن درآمد مردم، توسعه اقتصادی بطور کامل شکل نگرفته و مهاجرت از روستاها به مناطق شهری را در پی داشته است.
کارشناسان امور شهری و روستایی هم میگویند: برای پیشگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها باید سرمایهگذاری برنامهریزی و کارشناسی شده برای اجرای طرحهای اقتصادی کوچک در قالب تعاونیها در روستاها انجام شود.
به عقیده این عده، برای کم کردن فاصله توسعه اقتصادی مناطق روستایی با شهرها نیاز به سرمایهگذاریهای خرد در قالب تشکیل تعاونیهای روستایی با اشتغال کم بهشدت احساس میشود.
کارشناسان بر این نکته تاکید میکنند که در شرایط کنونی در مناطق روستایی بدلیل کمبود سرمایه و دیگر امکانات، زمینه احداث کارخانهها و واحدهای صنعتی اقتصادی بزرگ با اشتغال زایی بالا وجود ندارد و بهترین راهکار برای توسعه اقتصادی در کنار فعالیت کشاورزی، ایجاد تعاونیهای تولیدی روستایی است.
از سوی دیگر متخصصان بر این باورند که ساکنان روستاها شناخت کافی درباره ظرفیتهای اقتصادی منطقه دارند و با روی هم گذاشتن سرمایههای اندک خود میتوانند با تشکیل تعاونیهای تولیدی زمینه رونق اقتصادی روستا را فراهم کنند و دولت میتواند زمینه تشکیل تعاونیهای تولیدی در بیشتر بخشها را در روستاها فراهم کند.
صاحب نظران ارایه تسهیلات مالی ناشی از یک کاسه کردن درآمدهای اندک روستاییان، کاهش ریسک سرمایهگذاری، ایجاد ارزش افزوده برای محصولات، ارایه و آموزش روشهای صحیح و ارایه خدمات با قیمت پایینتر به دلیل حذف واسطهها، مبارزه با فقر و خدمات دیگر را از مزایای تشکیل تعاونیها میدانند.
توسعه تعاونیهای روستایی
بیش از 44 درصد از جمعیت 720 هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد معادل بیش از 314 هزار نفر در روستاهای این استان زندگی میکنند و از این رو برنامهریزی در حوزه اقتصاد روستایی تاثیر بسزایی در زندگی بخش زیادی از جمعیت این استان دارد.
بانوی کارآفرین ساکن روستای ده کند از توابع شهرستان باشت در استان کهگیلویه و بویراحمد الگوی موفقی از کار و تلاش در عرصه تشکیل تعاونی تولیدی روستایی است که تعداد زیادی فرصت شغلی با راهاندازی تعاونی ایجاد کرده است.
مهتاب خوشبین بر این باور است که با روی هم گذاشتن سرمایه اندک بانوان و با گرفتن تسهیلات بانکی کم میتوان گامهای خوبی برای ایجاد اشتغال پایدار و رونق تولید برداشت.
وی در روستای چاه تلخ باشت با راهاندازی تعاونی تولیدی قارچ خوراکی و در روستای ده کند با خشک کردن و بستهبندی سبزیهای کوهی فعالیت میکند.
این بانوی کارآفرین سبزیهای کوهی و دست کاشت را پس از شست و شو و خشک کردن بستهبندی میکند و خواص دارویی و خوراکی هر یک از سبزیها را روی آن مینویسد.
آویشن کوهی، پونه محلی، بومادران، بابونه، گلگاوزبان، کاسنی، گل سرخ، کاردک، زیره و بادام از محصولات تولیدی بانوان روستای ده کند است.
وی با اشاره به اینکه محصولات تولیدی تعاونیهای محلی بانوان باشتی در نمایشگاههای مرکزی تهران با استقبال بسیار خوب مصرفکنندگان مواجه شده است، گفت: ایجاد یک شبکه توزیع و فروش بهترین کمک به این تعاونیهاست.
این بانوی کارآفرین دوخت لباس محلی، صنایع دستی و گیاهان دارویی را از ظرفیتهای استان کهگیلویه و بویراحمد برای ایجاد تعاونیهای تولیدی میداند.
مهران بالان کارآفرین برتر کهگیلویه و بویراحمد که با برگزاری هزاران ساعت دوره آموزشی و با ایجاد چند کارگاه صنایع دستی برای بیش از400نفر شغل ایجاد کرده است، میگوید: ظرفیتهای انسانی و طبیعی زیادی در روستاهای این استان وجود دارد.
او که ابتدا یک دستفروش دوره گرد بود که بقول خودش کسب و کار را از آدامس فروشی آغاز کرد معتقد است کارآفرینی بیشتر از سرمایه نیازمند همت است.
بالان که زنجیرهای از آموزش، تولید و خرید محصولات تولیدی را ایجاد کرده بر این باور است که تعاونی باید با برنامهریزی به صورت شبکهای باشد تا بتواند برای اعضا و فعالان درآمدزا باشد.
نقش تعاونیها در رشد معیشتی
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون سه هزار و 154 تعاونی در گرایشهای مختلف در این استان ایجاد شده که میزان اشتغال زایی آنها 34 هزار و 12 نفر بوده است.
پروانه نیک مرام اضافه کرد: پیش از انقلاب اسلامی تنها 2 تعاونی با اشتغال 10نفر و عضویت 200 نفر ایجاد شده بودند.
وی اظهار داشت: از ابتدای انقلاب تاکنون تعداد سه هزار و 154 واحد تعاونی با عضویت 316 هزار و 649 نفر در این استان به ثبت رسیده است.
نیک مرام ایجاد تعاونیهای تخصصی، کارآمد و توانمند را برای رونق اشتغال ضروری دانست و ادامه داد: تقویت و حمایت از تعاونیها و شناسایی نقاط ضعف و قوت آنان در دستور کار این اداره کل قرار گرفته است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد یکی دیگر از اهداف و اولویتهای مهم این اداره کل را توسعه تعاونیها برای بانوان دانست و عنوان کرد: زنان در تحقق شعار سال «حمایت از کالای ایرانی» و نیز عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی نقش موثری دارند. نیک مرام تصریح کرد: هم اینک 204 تعاونی بانوان در گرایشهای متفاوت با اشتغال زایی یک هزار و 700 نفر ایجاد شده در حالی که پیش از انقلاب هیچ گونه تعاونی بانوان در کهگیلویه و بویراحمد وجود نداشت.
وی ابراز داشت: باید با آسیبشناسی مناسب نسبت به رفع مسائل و مشکلات تعاونیها و پویایی روزافزون بخش تعاونی به عنوان یکی از حوزههای مهم اقتصادی اقدام کرد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال 359 تعاونی غیر فعال در این استان شناسایی و با تکمیل فرمهای نظارت عمومی، مالی و مدیریتی تعیین تکلیف و از فهرست آمار تعاونیهای موجود خارج شدند.
نیک مرام اظهار داشت: رویکرد و راهبرد اساسی این اداره کل در راستای ایجاد فرصتهای شغلی جدید، کارآمدی و تثبیت فعالیت و وضعیت موجود اشتغال تعاونیهای تولیدی فعال در بخشهای مختلف است.
وی افزود: افق بخش تعاونی در پنج سال پیش رو در کهگیلویه و بویراحمد از جمله تشکیل 200 تعاونی در گرایشهای مختلف صنعت و معدن، کشاورزی و خدمات، تشکیل 25 تعاونی صادرات گرا به ویژه در بخش صنایع دستی، تشکیل هفت شرکت توسعه عمرانی شهرستانی، تشکیل 25 تعاونی آبران به منظور استفاده از پتانسیلهای منطقه و دیگر موارد خواهد بود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: افزون بر یک هزار و 211 میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی روستایی و عشایری به یک هزار و 354 طرح در این استان پرداخت شده است. پروانه نیک مرام اظهار داشت: بر اساس آخرین آمار، افزون بر یک هزار و 211 میلیارد ریال تسهیلات به یک هزار و 354 طرح اشتغال روستایی و عشایری این استان با اشتغالزایی چهار هزار و 210 نفر پرداخت شده است.
وی تصریح کرد: بانک توسعه تعاون به 203 طرح افزون بر 106 میلیارد ریال، بانک کشاورزی 293 طرح افزون بر 597 میلیارد ریال، پست بانک به 246 طرح افزون بر 195 میلیارد ریال و صندوق کارآفرینی امید به 612 طرح افزون بر 312 میلیارد ریال از این تسهیلات را پرداخت کردهاند.
نیک مرام ابراز داشت: آمار طرحهای پرداخت شده به تفکیک شهرستانها در بویراحمد 647 طرح، بهمئی 151 طرح، گچساران 149 طرح، کهگیلویه 130، دنا 122، باشت 85، لنده 36 و چرام 34 طرح بوده است. وی تصریح کرد: میزان طرحهای منعقد شده در کهگیلویه و بویراحمد در مجموع افزون بر یک هزار و 625 میلیارد ریال برای یک هزار و 495 طرح با اشتغالزایی چهار هزار و 914 نفر است.