ایجاد مراکز شتابدهنده برای امیدبخشی به استارتاپها
مدتی قبل اخبار و تصاویری در شبکههای اجتماعی و متعاقب آن خبرگزاریها منتشر شد در خصوص اینکه وزارت ارتباطات تصمیم دارد فضاهای بدون استفادهای که در اختیار دارد را برای کسب و کارها تجهیز کند. این طرح که با استقبال خوبی از سوی فعالان کسب و کار در کشورمان مواجه شد، در حال حاضر به شکل جدی دنبال میشود. فرآیندی که در جریان آن از ظرفیتهای مغفول مانده برای توسعه کسب و کارهای نوین و فناورانه استفاده میشود تا ضمن حمایت از فعالان کسب و کار نوین الگوهای موثری جهت ارایه به علاقهمندان این حوزه نیز ارایه میشود. معاون سیاستگذاری سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه وزارت ارتباطات تصمیم دارد فضاهای بدون استفادهای را که در اختیار دارد برای کسب و کارها تجهیز کند، گفت: این فضاها برای راهاندازی مراکز نوآوری و شتابدهی استارتاپها بازسازی و نوسازی شدهاند.
«سید سروش قاضینوری» در گفتوگو با ایرنا درباره این طرح گفت: طرح گستردهای در قالب توسعه یک پارک علم و فناوری و شعبات آن توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حال اجراست که هدف آن توسعه اقتصاد دیجیتال است و تجهیز فضاهای خالی ادارات وزارت ارتباطات در سراسر کشور تنها قدم کوچکی در راستای این اهداف است.معاون سیاستگذاری سازمان فناوری اطلاعات (زیرمجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات) ادامه داد: یکی از عناصری که در این پارک مورد توجه قرار گرفته و ما در سازمان فناوری اطلاعات آن را پیگیری میکنیم، شکل دادن یکسری فضاهای کاری مناسب برای شتابدهی کسب و کارها در حوزه ICTاست. در قدم اول ما دنبال چیزی فراتر از فضای کاری صرف هستیم.
او با اشاره به اینکه در دنیا مدلی وجود دارد که فضای کاری مشترک به استارتاپها و شرکتها اختصاص میدهد و میتوان چنین فضایی را در ایران نیز پیاده کرد، اظهار داشت: ایجاد چنین فضایی باید با حمایت بخش دولتی و خصوصی، در کشورمان ایجاد شود. در حال حاضر نیازهای استارتاپهای ما خیلی بیشتر از فضاست. آنها علاوه بر یک فضای کاری پویا و فعال به خدمات مشاوره، شبکهسازی و منتورینگ (Mentoring) نیاز دارند.معاون سیاستگذاری سازمان فناوری اطلاعات افزود: در قدم اول شروع کردیم به شناسایی فضاهایی که کمتر مورد استفاده قرار میگیرند یا استفاده مناسبی نداشتند و میتوانستند به این منظور مورد بهرهبرداری قرار بگیرند. با همکاری معاونت علمی ریاستجمهوری این فضاها را با هدف تبدیل شدن به مراکز شتابدهی برای استارتاپها تجهیز، بازسازی و نوسازی کردهایم. این فضاهای کاری به نحوی مدیریت میشوند که در کنار آنها خدمات مشاورهای، مدیریتی، تامین مالی نیز به وجود بیاید.
ایجاد یک حلقه واسط
قاضی نوری با تاکید بر اینکه فضای کاری که مدتی قبل در مشهد توسط وزیر ارتباطات رونمایی شد، نمونهای از همین طرح است، گفت: پس از تجهیز این مرکز در حال حاضر فراخوانی را برای دعوت از کسانی که میتوانند خدمات شتابدهی ارایه کنند در سایت سازمان فناوری اطلاعات اعلام کردهایم.بر اساس این فراخوان، شرکت یا مجموعهای که سابقه خدماترسانی مالی، شتابدهی و مشاوره به کسب و کارها را دارد میتواند از قسمتی از فضایی که ما در حال نوسازی و نوآفرینیاش هستیم برای ارایه خدمات خودش به استارتاپها استفاده کند. بطور خلاصه باید بگویم ما عملا گروههای واسطی را ایجاد میکنیم که کار را از آنجا به بعد پیش ببرند.»
وی تصریح کرد: اگر سازمان فناوری اطلاعات بخواهد به شکل مستقیم بر این کسب و کارها نظارت و آنها را مدیریت کند ممکن است خیلی اثربخش نباشد. به همین دلیل در حال شناسایی همکارانی هستیم که بتوانند بیایند و خدمات ارایه کنند.قاضی نوری در خصوص چگونگی انتخاب این مجموعههای شتابدهنده گفت: این افراد باید طرح کسب و کاری به سازمان فناوری اطلاعات ارایه دهند که در آن مشخص باشد به چه فضایی نیاز دارند، در طول سال چه تعداد رویداد برگزار و چه تعداد تیم را پذیرش خواهند کرد، چه مقدار سرمایه اولیه و با چه شکلی به تیمها خواهند داد و توانایی ارایه چه میزان خدمات را دارند. پس از بررسی طرحهای کسب و کاری که به دست ما میرسد، مذاکرات اولیه را آغاز میکنیم و در صورتی که به نتیجه برسیم، فضا در اختیار آنها قرار میگیرد.
وی در خصوص مرحله بعدی این کار گفت: بعد از توافق با شتابدهندهها و استقرار آنها بر اساس توافقی که انجام شده، این شتابدهندهها بر اساس قابلیتها، ظرفیتها و حوزه فعالیتشان، فراخوانی را اعلام خواهند کرد تا استارتاپها با توجه به شرایط اعلام شده از سوی آنها برای استقرار در این مراکز اعلام آمادگی کنند. قطعا برای حضور در این مراکز، شرایطی وجود دارد که در آینده اعلام میشوند.
معاون سیاستگذاری سازمان فناوری اطلاعات ادامه داد: کمیتهای متشکل از نمایندگان وزارت ارتباطات، معاونت علمی و سایر متخصصان و ذینفعان بر نحوه فعالیت این مراکز شتابدهی نظارت خواهند کرد.