حذف کدهای صوری و کاهش هزینه معاملاتی
مدیرعامل سمات از رونمایی سامانه جامع تسویه معاملات بورسهای کالایی بخش انرژی در روزهای آینده خبر داد. حسین فهیمی اظهار داشت: طبق برنامهریزیهای انجام شده، دوشنبه ۲۰ اسفند ۹۷ بهرهبرداری رسمی از این سامانه که در بلندمدت میتواند هزینههای معاملاتی را به نحو قابل توجهی کاهش دهد، آغاز میشود. به گزارش سنا، وی با بیان اینکه سامانه جامع تسویه معاملات بورسهای کالایی بخش انرژی پلت فرم و چارچوبی کلی برای تسویه معاملات بورسهای کالایی فراهم میکند، افزود: ذینفعان سامانه جدید سه گروه کارگزاران، بورس انرژی و شرکت سپرهگذاری مرکزی خواهند بود.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ادامه داد: با سامانه جدید استفاده از کدهای صوری به نحو قابل توجهی به سمت صفر کاهش پیدا میکند و دیگر تخلفات احتمالی نیز به آسانی قابل شناسایی و برخورد خواهد بود. وی تاکید کرد: از آنجا که در سامانه جامع تسویه معاملات بورسهای کالایی بخش انرژی تمام عملیات تسویه بورسها در یک نهاد متمرکز میشود، این سامانه میتواند در بلندمدت هزینههای معاملاتی را به نحو قابل توجهی کاهش دهد.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با بیان اینکه یکی از راههای توسعه بازار، کاهش هزینههای معاملاتی است، توضیح داد: امروزه در دنیا نیز در بورسها و سپردهگذاریها رویکرد به سمت ادغام و کاهش هزینههای معاملاتی بوده و سود به عنوان آخرین اولویت مطرح است. وی همچنین با اشاره به اینکه در سامانه جدید نواقص و کاستیهای سامانه قدیم برطرف شده است، گفت: تمام مراحل مطالعاتی، معماری و بررسی سامانه جامع تسویه معاملات بورسهای کالایی بخش انرژی مطابق آخرین استانداردهای جهانی انجام شده و بهرهبرداری آزمایشی آن نیز نتایج درخشانی به همراه داشته است. فهیمی در تشریح دیگر ویژگیها و نقاط قوت سامانه جدید توضیح داد: سامانه جدید امکان تفکیک دو نهاد معاملهکننده و تسویهکننده را فراهم میآورد و به نوعی در توسعه بازارهای کالایی نقش شتابدهنده ایفا میکند.
بلاتکلیفی سهام عدالت
فهیمی در ادامه به آخرین اقدامات شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در خصوص سهام عدالت اشاره کرد و گفت: تمام زیرساختهای لازم برای واگذاری سهام عدالت در شرکت سپردهگذاری فراهم است و این شرکت برای عملیات ثبت، سپردهگذاری در مرحله پیش و پس از معامله و عملیات تسویه و پرداخت با هماهنگی نظام بانکی کشور، تدابیر لازم را اتخاذ کرده است، هرچند به لحاظ تصمیمات کلان در خارج از شرکت در نوعی بلاتکلیفی به سر میبریم. مدیرعامل سمات توضیح داد: به نظر میرسد که دولت تصمیم خود را گرفته و راهکار پیشنهادی را در قالب یک لایحه به مجلس ارایه کرده است؛ لذا مجلس شورای اسلامی باید در خصوص لایحه دولت یا هر مکانیسم جایگزین دیگری تصمیمگیری کند تا تکلیف این موضوع روشن شود .
فهیمی افزود: آنچه مسلم است این است که ما در شرکت سپردهگذاری باید جامعه هدف سهام عدالت را ثبت کنیم، داراییهای آنها را سپرده کنیم و بعد از انجام معاملات آن در یکی از بورسهای کشور، تسویه بعد از معاملات را انجام دهیم. وی همچنین در پایان با بیان اینکه تاکنون بیش از ۷۰۰ هزار نفر در سامانه سجام ثبت نام کردهاند، افزود: هماکنون صدور کد در این سامانه، به صورت آنی انجام میشود و بلافاصله هم قابل فعالسازی است.