طرح اتصال موقت اتیلن غرب
گروه انرژی|نادی صبوری|
در روزهای اخیر روزنامه «تعادل» برای نخستینبار خبر تخلیه بخشی از خط لوله اتیلن غرب از گاز را که به دلیل رانش زمین در برخی از مناطق سیلزده رخ داده بود منتشر کرد. پیامد این اتفاق توقف تولید در چند واحد پتروشیمی منطقه بود که اغلب تولیدکنندگان پلیاتیلن هستند. پیگیری «تعادل» از پتروشیمی کاویان که بهرهبردار این خط لوله محسوب میشود نشان داد که نیروهای شرکت پتروشیمی لرستان در حال بررسی وضعیت خط لوله هستند. در همین راستا احمدپورکرمی رییس روابط عمومی پتروشیمی لرستان در تماس تلفنی به «تعادل» گفت: «کارشناسان در حال بررسی این مساله هستند که در ابتدا اتصال موقت برای راهاندازی کارخانههای منطقه اتفاق بیافتد و سپس برنامهریزیای ایمن و مطمئن برای اتصال راه اصلی انجام شود»سیل در رودخانه کشکان واقع در استان لرستان باعث شده است که بخشی از خط لوله اتیلن غرب که از این منطقه میگذشت با انفجار روبرو شود. در ادامه تصمیم بر تخلیه این بخش از خط لوله از گاز گرفته شد.12 فروردین ماه امسال رضا میرزایی مدیرعامل آبمنطقهای لرستان به ایرنا گفته بود که دبی رودخانه کشکان به چهارهزار و 600 متر مکعب بر ثانیه رسیده و موجب آبگرفتگی شهرهای پلدختر و معمولان شده است.میرزایی اعلام کرده بود که با احتساب رودخانه و روان آبهای خرم آباد و سرشاخههای پلدختر است که در ادامه به کشکان اضافه خواهد شد دبی این رودخانه دست کم به پنج هزار متر مکعب در ثانیه افزایش خواهد یافت.طبق اعلام روابط عمومی پتروشیمی لرستان به «تعادل» دبی بیسابقه رودخانه کشکان عامل اتفاقی که برای خط لوله اتیلن غرب رخ داده است. اما قیمت پلیاتیلن از تاریخ اعلام این مشکل در خط لوله اتیلن غرب با تغییر محسوسی روبرو نشده است. سعید ترکمان عضو هیاتمدیره انجمن ملی صنایع پلاستیک دراین مورد به «تعادل» میگوید: «ایران تولیدکنندگان پرشماری در پلیاتیلن دارد و به همین دلیل بازار با کمبود عرضه روبرو نیست. از سوی دیگر نیز حداقل در شرایط فعلی تولیدکنندگان بیش از اینکه تمایل به صادرات داشته باشند به عرضه داخلی متمایل هستند»مصرفکنندگان اصلی پلیاتیلن را در ایران تولیدکنندگان لوازم خانگی تشکیل میدهند. همچنین شواهد از این حاکی است که پیش از پایان سال 1397 تولیدکنندگان پلیمر، این محصول را با حجم بالایی به بازار عرضه کردند که باعث شده است تقاضا فعلا سیراب باشد. همچنین بررسی «تعادل» از دیتاهای منتشر شده از سوی آیتک پلیمر نشان میدهد که شرکتهای پتروشیمی عرضهکننده پلیاتیلن که به دلیل مشکلات بخشی از خط لوله اتیلن غرب به صورت موقت به حالت تعطیل در آمدهاند، در روزهای اخیر در بورس کالا به صورت منظم پلیاتیلن عرضه کردهاند. البته آنطور که انتشار برخی خبرها مثلا گزارشی از سویای سیای اس نشان میدهد، قیمت پلیاتیلن در چین به دلیل کاهش تولید این محصول در ایران با افزایش روبرو شده است. ICIS در خبری که پنجشنبه 11 آوریل آن را منتشر کرد نوشت که ایران دومین عرضهکننده بزرگ پلی اتیلن به چین پس از عربستان سعودی، در حال تعمیر خط لوله بزرگ اتیلن خود است که چندین کارخانه پتروشیمی را در کشور تغذیه میکند. در ادامه این خبر آمده بود که با کاهش حجم عرضه پلی اتیلن، قیمت داخلی واردات آن در چین بالا رفته واین قیمت باز هم برای بالا رفتن جا دارد. البته یک تاجر چینی با تاکید بر اینکه محمولههایی که طی ماه مارس از ایران خارج شدند، در حد همیشگی بودند بهای سیای اس گفته است که تاثیر سیل سنگین در ایران این است که محمولههای پلی اتیلنی که از ایران وارد چین میشوند در ماه میبا کمبود روبرو شوند.
دیتاهای ICIS نشان داده است که قیمت پلیاتیلن سبک در بازار داخلی شرق چین در روز 9 آوریل 125 به 8900 تا 9000 یوآن در هر تن رسیده است که 125 یوان افزایش قیمت را نسبت به قیمتهای 5 آوریل نشان میدهد. در مدت مشابه، قیمت پلیاتیلن سنگین نیز 75 یوآن در هر تن افزایش یافته و به 8600 تا 8650 یوآن در هر تن رسید.
یک توزیعکننده پلیاتیلن در چین بهای سیای اس گفته است که ایرانیها اکنون از ذخایر پلیاتیلنی که دارند برای واحدهای داخلی خودشان استفاده میکنند. اخبار منتشر شده حاکی از آن است که اولویت نخست متولیان اتلین غرب در منطقه آسیبدیده در حال حاضر اتصال به صورت موقت است تا کارخانهها بتوانند به تولید ادامه دهند. طبق اظهارات روابط عمومی پتروشیمی لرستان هنوز برآورد از اینکه خسارت مالی وارد شده به خط لوله چقدر است کامل نشده و نیازمند زمان است. او همچنین تاکید کرد فعلا نمیتوان زمانی دقیق را برای اتصال موقت اعلام کرد. دیروز قدرتالله فرجپور مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی به نیپنا گفت که تلاش داریم در کمترین زمان ممکن جریان اتیلن در مسیر خط لوله اتیلن برقرار شود و در این راستا مدیران شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و نیز هلدینگ باختر درجلسه مشترکی به بررسی راهکارهای مختلف برای بازسازی و ترمیم خط لوله اتیلن غرب پرداختند.
وی افزود: در حال حاضر هماهنگی لازم برای تأمین لولههای مورد نیاز توسط این مدیریت انجام شده و هلدینگ باختر نیز ایمنسازی مسیر را آغاز کرده است و قطعاً تمامی امکانات را برای برقراری هرچه سریعتر جریان اتیلن و نیز تولیدی شدن دوباره مجتمعهای پتروشیمی بهکار خواهیم گرفت.مدیرکنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: با توجه به اینکه راهحل دایمی ممکن است زمان بر باشد، طبق تصمیماتی که گرفته شده، در ابتدا با اتخاذ تدابیر لازم، راهکارهای موقت اجرایی خواهد شد و در نهایت پیش ازآغاز نیمه دوم سال و شروع دوباره بارشها، راهکارهای دایمی را اجرایی خواهیم کرد.