فراز و فرود فروش نفت ایران در سایه تحریمها + اینفوگرافیک
وابستگی اقتصاد ایران به نفت دیگر امری بدیهی در مورد ایران است. با توجه به این موضوع باید دید اوضاع صادرات نفت ایران از سال 1394 و امضای توافقنامه برجام تاکنون چگونه بوده است؟
روند فروش نفت پس از کرونا و برجام
با اجرای برجام در دیماه 1394، بسیاری از تحریمهای نفتی ایران برداشته شد و صادرات نفت کشور که در دوران تحریمهای پیشین کاهش یافته بود، بهسرعت افزایش پیدا کرد. در سال 1395، صادرات نفت خام ایران به بیش از دو میلیون بشکه در روز رسید.
با خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت 1397 و اعمال مجدد تحریمهای نفتی، صادرات نفت ایران بهشدت کاهش یافت. در ابتدا برخی کشورها از جمله چین، هند، کره جنوبی و ژاپن معافیتهایی برای خرید نفت ایران دریافت کردند، اما با لغو این معافیتها در سال ۱۳۹۸، صادرات نفت ایران به کمتر از ۵۰۰ هزار بشکه در روز رسید. شایان ذکر است در سال 1399 و در دوران همهگیری کرونا، به دلیل بسته شدن بسیاری از بازارهای جهانی، روند صادرات نفت ایران نیز افت شدیدی پیدا کرد.
پس از آن سالها و با افزایش راههای دور زدن تحریمها، صادرات نفت ایران به شکل غیررسمی افزایش یافت. چین به عنوان خریدار اصلی نفت ایران باقی ماند، اما بیشتر محمولههای نفتی ایران با تخفیف و از مسیرهای غیررسمی به فروش رسید.
در سالهای اخیر، با وجود فشارهای آمریکا، ایران تنها توانست سطح صادرات نفت خود را در حدود یک میلیون تا ۱.۵ میلیون بشکه حفظ کند. با این حال، چشمانداز صادرات نفت ایران وابسته به عوامل مختلفی از جمله تحریمهای جدید، سیاستهای آمریکا، روابط ایران و چین و وضعیت بازار جهانی نفت است.
در صورتی که تحریمها تشدید شوند، احتمال کاهش مجدد صادرات نفت ایران وجود دارد، اما در صورت دستیابی به توافقی جدید، احتمال افزایش صادرات نفت نیز در میان است.
در ادامه میانگین صادرات روزانه ایران از سال 1394 تاکنون نشان داده شده است.
