سدهای خوزستان پایدار هستند

۱۳۹۸/۰۱/۲۸ - ۰۰:۳۲:۵۲
کد خبر: ۱۴۲۶۹۰

ایلنا|

مدیر دفتر برنامه‌ریزی منابع آب سازمان آب و برق خوزستان با بیان اینکه سازمان هواشناسی کشور در حال حاضر برای اردیبهشت ماه شرایط نرمال را پیش‌بینی کرده که نیاز است به آن توجه شود، گفت: هیچ سدی در خوزستان به لحاظ پایداری مشکلی نداشته و نمی‌شکند.داریوش بهارلویی با اعلام اینکه هیچ سدی در خوزستان به لحاظ پایداری مشکلی نداشته و نمی‌شکند، اظهار داشت: همه سدها پایدارند و بطور کامل به وظایف خود عمل می‌کنند.

وی درباره تاثیر ذوب شدن برف‌های بالادست دو سد دز و کرخه بر افزایش دبی و خطر احتمالی گفت: ذوب برف در سال‌های قبل هم به همین شکل بوده است. وقتی در زمستان بارش برف داریم در ماه‌های فروردین و اردیبهشت ذوب می‌شوند و دبی پایه ورودی به رودخانه‌ها را افزایش می‌دهند، این مساله یک روند غیر طبیعی نیست.مدیر دفتر برنامه‌ریزی منابع آب سازمان آب و برق خوزستان افزود: به خاطر سیلاب متوالی ابتدای فروردین حجم کنترل سیل سدهای خوزستان افزایش پیدا کرده است. سدها شرایط حساسی دارند و باید بطور روزانه رصد شوند. بر اساس پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی، برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری می‌شود، شورای تصمیم‌گیران از متخصصان فن، ساعت‌ها تمام اطلاعات سدها را به شکلی مطلوب رصد می‌کنند تا بهترین تصمیم را در خصوص ورودی و خروجی آب سدها بگیرند و خروجی را تنظیم کنند تا حتی الامکان از فشار آب در پایین دست هم کاسته شود.

بهارلویی تصریح کرد: در حوضه سدهای خوزستان از جمله کارون، کرخه و دز تا جایی که ممکن بوده از خروجی سد کاستیم و سعی کردیم تا جایی که امکان داشته و ریسک و محاسبات فنی اجازه می‌دهد روند کاهشی در خروجی سد داشته باشیم. باید این ظرفیت را در سد ایجاد کنیم که اگر سیلی رخ داد بطور مستقیم به پایین دست منتقل نشود و میزان حجم اولیه و حداکثر جریانی که در ساعات اولیه سیل وارد می‌شود را کنترل کنیم.وی تاکید کرد: سعی می‌کنیم تا جایی که میسر است با توجه به ورودی به سدها، خروجی‌ها را به شکلی تعدیل کنیم که هم کنترل سیل داشته باشیم و هم از فشار فزاینده‌ای که آب در پایین دست ایجاد کرده کم شود و با قطع بارش‌ها هم در روزهای آینده این روند تداوم یاید و شرایط تنظیم شده و با حداقل میزان عبوری آب از رودخانه‌ها باشد. مدیر دفتر برنامه‌ریزی منابع آب سازمان آب و برق خوزستان بیان کرد: فعلا برای چند روز آینده بارندگی پیش بینی شده و ما هم در حال رصد شرایط هستیم، خروجی‌ها را کم می‌کنیم و ظرفیت کنترل سیل را هم در نظر می‌گیریم تا بتوانیم از سیلاب‌های احتمالی آینده جلوگیری کنیم.

وی با اشاره به ورودی و خروجی دو سد دز و کرخه گفت: در حال حاضر ورودی و خروجی سد دز با هم برابر و نزدیک 1250 مترمکعب بر ثانیه است، ورودی سد کرخه 1250 متر مکعب بر ثانیه و خروجی از سد 1400 تا 1500 مترمکعب بر ثانیه است.

وی یادآور شد: مطمئنا ما نمی‌توانیم همه معیارها را بطور کامل اجرا کنیم چون در پایین دست هم محدودیت‌هایی وجود دارد. باید به نحوی بهینه بین این دو محدودیت بالادست و پایین دست سد عمل کنیم. باید بحث سیلاب را در بالادست در نظر بگیریم و در پایین دست آبی که در مناطق مختلف جاری شده را مدیریت کنیم تا از فشار آب کم شده و از منطقه خارج شود.

وی درباره زمان تداوم شرایط کنونی سیلاب و بارندگی در خوزستان گفت: بطور طبیعی دوره بارش معمولا تا اردیبهشت ماه به پایان می‌رسد، سازمان هواشناسی کشور در حال حاضر برای اردیبهشت ماه شرایط نرمال و بیش از نرمال را پیش‌بینی کرده که نیاز است به آن توجه شود، در نتیجه اگر بارندگی رخ دهد تا اردیبهشت ماه همچنان درگیر شرایط آماده باش هستیم و کنترل سیل و سدها را داریم.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی منابع آب سازمان آب و برق خوزستان با بیان اینکه خروجی آب از کرخه به سمت تالاب هورالعظیم و از کارون و مارون به شادگان و خلیج فارس می‌رود، خاطرنشان کرد: بعد از سال‌ها خشکسالی متوالی هر دو تالاب در شرایط مطلوبی هستند. اگرچه درگیر سیل‌گرفتگی در برخی مناطق هستیم اما واقعیت این است که اثر مثبتی هم در برخی نقاط از جمله تالاب‌ها داشته است. هدایت آب به برخی مناطق کانون ریزگردها کمک می‌کند در سال‌های آینده در شرایط بهتری از نظر محیط زیستی، تالاب‌ها و ریزگردها باشیم.