ایرانشهر

۱۳۹۸/۰۲/۰۲ - ۰۰:۱۶:۲۲
کد خبر: ۱۴۲۸۹۶

هیجان بازار ملک فروکش کرد؟

چشم‌انداز رکودی در بازار مسکن، سرمایه‌ها را طی هفته گذشته به سمت بازارهای خودرو و بورس روانه کرد، همین مساله باعث شد برخی فروشندگان مردد نسبت به عرضه واحدهای مسکونی خود اقدام کنند. به گزارش ایسنا، بازار مسکن در مقایسه با 3 بازار رقیب یعنی بورس، طلا و ارز به قله قیمتی 4 سال اخیر دست یافته و بر این اساس معاملات در فروردین ماه به کمترین میزان خود طی 6 سال گذشته رسیده است. آخرین بررسی‌های میدانی از بازار مسکن شهر تهران نشان می‌دهد، هیجان ایجاد شده از طرف عرضه با واکنش خنثی طرف تقاضا همراه بوده است. محاسبات حاکی از آن است که از 4 سال گذشته تاکنون رشد قیمت‌ها در بازار مسکن ۲۳ درصد بالاتر از رشد قیمت طلا و ارز قرار گرفته و به همین دلیل معاملات مسکن در فروردین ماه ۵۱ درصد نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش یافته است. کارشناسان دفاتر املاک پیش بینی می‌کنند رکود معاملاتی برای حداقل ۱۰ تا ۱۲ فصل در بازار مسکن ماندگار خواهد بود. از سوی دیگر، ورود نقدینگی به بازارهای خودرو و سهام در هفته گذشته اوضاع را به ضرر نوسان گیران بازار مسکن تغییر داد. برخی معتقدند در سال جاری، بازار بورس اوضاع بهتری نسبت به طلا، ارز و مسکن تجربه خواهد کرد. بازار مسکن، ماه گذشته را نیز با شرایط رکود تورمی سپری کرد، این در حالی است که طبق نظر کارشناسان، ظرفیت این بازار برای رشد قیمت پر شده است. طبق آمار وزارت راه و شهرسازی میانگین قیمت مسکن شهر تهران در اسفندماه ۱۳۹۷ به ۱۱ میلیون تومان در هر متر مربع رسیده که نسبت به زمان مشابه سال قبل از آن ۹۵ درصد رشد یافته است. عده‌ای از فعالان حوزه مسکن معتقدند که اگر خریداران با قیمت‌هایی بالاتر از ارقام فعلی اقدام به خرید کنند، در واقع حباب می‌خرند. بازار مسکن در شرایطی رکود تورمی را سپری کرده که قدرت خرید متقاضیان به‌شدت کاهش یافته و امروز نیز خبر رسید که بانک مرکزی با افزایش تسهیلات تا سقف ۲۸۰ میلیون تومان مخالفت کرد. سقف این وام برای زوجین هم‌اکنون ۱۶۰ میلیون تومان است. البته عده‌ای از کارشناسان و همچنین وزیر راه و شهرسازی معتقدند که بالا بردن رقم تسهیلات اثرات تورمی در بازار مسکن ایجاد می‌کند. از سوی دیگر، رصد شرایط فعلی بازار مسکن گویای دو ویژگی کاهش قدرت خرید و افت شدید معاملات است. طبق آمار اتحادیه املاک در ۲۰ روز ابتدای فروردین ماه ۱۳۹۸ خرید و فروش ملک در تهران نسبت به زمان مشابه سال قبل معادل ۵۱ درصد کاهش یافته است. زیرا سرمایه‌گذاران حرفه‌ای که سال گذشته حضور چشمگیری در بازار داشتند هم‌اکنون به ندرت دیده می‌شوند. اندک خریدارانی هم که حضور دارند، متقاضیان مصرفی هستند که از رشد مجدد قیمت‌ها نگرانند. اوضاع فعلی حاکی از آن است که هر دو سوی عرضه و تقاضا با احتیاط اقدام به انعقاد قرارداد می‌کنند. برخی از فروشندگان معتقدند که قیمت‌ها در آینده بالاتر خواهد رفت، اما سازندگان حرفه‌ای می‌گویند که هرکس در شرایط فعلی اقدام به فروش کند سود خواهد کرد. محاسبات نیز حاکی از آن است که از سال ۱۳۹۴ تاکنون رشد بازار مسکن به ۱۸۳ درصد رسیده و ۲۳ درصد بالاتر از سکه و ارز قرار گرفته است. همین موضوع، چشم‌انداز تورم مجدد در بازار مسکن را دور از ذهن کرده است.

ساخت رایگان مسکن برای سیل‌زدگان

یک مقام مسوول در معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی با اذعان به اشتباه مدیران در تدوین طرح جامع شهرهای معمولان و پلدختر، گفت: وزارت راه و شهرسازی به صورت رایگان برای مردم سیل زده خانه می‌سازد. به گزارش تسنیم، منصور نویریان اظهار کرد: مهم‌ترین و بزرگ‌ترین اشتباهی که در بازدیدهای لرستان و در منطقه پلدختر و معمولان مشهود بود، ساخت و ساز در حریم رودخانه‌ها و محدود کردن حریم و بستر رودخانه و عدم لایروبی رودخانه بود، اشتباهاتی که منجر به خسارات فراوانی نیز شد که جبران آنها زمانبر و با صرف هزینه‌های فراوانی نیز همراه است. وی افزود: طرح جامع شهرهای پلدختر و معمولان در دست بررسی بوده و در جریان این بررسی‌ها، برخی از اشتباه‌های شهرسازی و ساخت و ساز توسط مدیران محلی صورت گرفته است. این بررسی‌ها با همکاری معاونت معماری و شهرسازی در دست انجام است تا حد حریم و بستر رودخانه‌ها مشخصا در طرح جامع، پیاده‌سازی شود. وی با اعلام اینکه واحدهای مسکونی پلدختر و معمولان که در حریم رودخانه‌ها ساخته شده و در سیل ویران شدند، دیگر در مکان قبلی احداث نخواهند شد، گفت: برای احداث واحدهای مسکونی در مناطق سیل زده که در مسیر رودخانه‌ها قرار داشته‌اند مکان‌یابی‌ها انجام می‌گیرد و پس از آن باید زمین مناسبی به آنها تخصیص یابد. مدیرکل دفتر توسعه مهندسی وزارت راه و شهرسازی بیان کرد: در مناطقی که مردم خود توان ساخت و ساز دارند با تخصیص زمین و ارایه تسهیلات، ساخت و ساز توسط مردم آغاز خواهد شد و در غیر این‌صورت برای مردمی که از نظر مالی توان احداث واحدهای مسکونی خود را ندارند دولت و وزارت راه و شهرسازی ورود خواهد کرد که البته همه این موارد، در دست بررسی است. نویریان اعلام کرد: متاسفانه در پلدختر در خصوص تامین زمین به دلیل رانش، جنس زمین و روان‌آب‌های سطحی مشکلات عدیده‌ای وجود دارد که امیدواریم هرچه سریع‌تر برطرف شود.

در همین حال، دبیر شورای عالی معماری و شهرسازی ایران گفت: قانون ممنوعیت ساخت و ساز در حریم رودخانه‌ها، باید ضمانت اجرایی قوی داشته باشد که این مهم، در حال ‌پیگیری است.