بازار در حال رسیدن به نقطه پایان اصلاح است
یک کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر طبیعی بودن رفتار بازار در اصلاح فعلی، استقبال خریداران طی این دو روز را سبب رسیدن به نقطه کف و زمان بازگشت سریع بازار ارزیابی کرد.
فردین آقابزرگی، مدیرعامل کارگزاری بانک دی ریزشهای دیروز و امروز شاخص را ناشی از واکنش طبیعی سهامداران نسبت به اخبار روز سیاسی و اقتصادی دانست و به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: ریشه روند فعلی بازار طی سه روز اخیر به رفتار طبیعی بورس برمیگردد. زمانی که در کمتر از ۳۰ روز کاری بازار به ۲۵ درصد بازدهی میرسد، این طبیعی است که سهامداران به فکر شناسایی سود و استفاده از این موقعیت برای اصلاح پورتفوی خود باشند.
مدیرعامل کارگزاری بانک دی با اشاره به نرخ ارز به عنوان محرک بازار در سال گذشته و سال جاری اظهار کرد: طی روزهای گذشته نرخ ارز رشد کرده است و نمیتوان از این اتفاق به عنوان محرک ریزش بازار یاد کرد، این در حالی است که این اتفاق تاثیر مثبتی بر روند فعالیت شرکتها و بازار نیز دارد. این فعال بورسی در تشریح تاثیرات افزایش نرخ ارز بر روندهای بازار سرمایه افزود: افزایش این نرخ بهبود وضعیت سود و زیان، بهبود ارزش جایگزینی شرکتها و واقعیسازی نرخ فروش محصولات تولیدی را به دنبال دارد، بنابراین چنین تحرکی باید اثر مثبت بر بازار داشته باشد.وی واکنش نشان دادن به اخبار مختلف اقتصادی و سیاسی را ویژگی بازار سرمایه در همه کشورها عنوان کرد و یادآور شد: انتشار اخباری مبنی بر خروج ایران از برجام هر چند که باعث ایجاد تحرکات هیجانی در بازار میشود، اما هیچ تاثیر عملیاتی بر بازار ندارد.چراکه وقتی بازخوردی از برجام نداشتهایم، خروج از آن نیز بر فعالیتهای اقتصادی کشور بیتاثیر است.
رفتارهای هیجانی در بازارها طبیعی است
آقابزرگی با بیان اینکه برخی فعالان بورسی در کشور گرفتار عدم تجزیه و تحلیل و نتیجهگیری بر اساس محاسبات کارشناسی هستند، خاطرنشان کرد: در برخی مواقع افراد با دیدن صف خرید و فروش به سهمی وارد یا خارج میشوند و برای دستیابی به اطلاعات فاندامنتال و مسائل مربوط به آن سهم تلاشی نمیکنند.چنین رفتاری منجر به رقم خوردن صعود شدید یا ریزش شدید بازار میشود که هر دو حالت بورس را از روال عادی خود خارج میکند. مدیرعامل کارگزاری بانک دی با تاکید بر بازدهی ۱۷ تا ۱۸ درصدی ثبت شده بورس از ابتدای سال تاکنون گفت: این بازدهی نشان میدهد که بهترین مکان برای Saving نقدینگی و هدایت آن به خطوط تولید، بازار سرمایه است که میتواند راهحل مرتفع شدن بسیاری از مشکلات اقتصادی دیگر در کشور نیز باشد. وی با تشریح سناریوهای دوگانه کاهش یا افزایش نرخ ارز و تاثیر عملیاتی آنها بر شرکتها و بازار سرمایه خاطرنشان کرد: افزایش تنشهای سیاسی موجب نگرانی برای اهالی بازار و افزایش نرخ ارز خواهد شد و افزایش ارز در فرمول، افزایش سود و زیان شرکتها را در پی دارد .در حالت دوم با کاهش تنشهای سیاسی و پیش رفتن شرایط به نفع طرفین تنش نرخ ارز بر اساس یک روال منطقی رو به کاهش بگذارد، اما به دلیل به وجود آمدن چشمانداز مثبت برای صنایع و شرکتها باز هم بازار سرمایه رویکرد مثبت خواهد داشت. وی با استناد به این دو سناریو ادامه داد: در هر حالتی که بخواهیم در نظر بگیریم، بازار سرمایه در این شرایط اقتصادی به دلیل پیش بینی و احتمال کاهش ارزش ریال در حالت افزایش تنش و چشمانداز مثبت در حالت کاهش تنش، با اقبال مواجه خواهد شد و رشد خواهد کرد.
اصلاح بازار تا چه زمانی خواهد بود؟
آقابزرگی در خصوص روند پیش روی بازار سرمایه طی روزهای آتی گفت: حجم معاملات امروز نشان میدهد که فروشنده در بازار بسیار کم است و خریداران به صورت پلکانی در حال ورود به سهمها هستند.این در حالی است که در برخی سهام که معاملات روز آنها به ۳۰ میلیون هم نمیرسید، در حجم ۱۰۰ میلیونی در حال معامله هستند و خریدار نیز برای آنها وجود دارد. وی با تاکید بر بازگشت بازار به روال عادی درباره پیشبینی زمان این بازگشت اظهار کرد: با تکیه بر تجربه میتوانم بگویم در همین نقاط کفِ فعلی روند نزولی در حال پایان یافتن است و به زودی پس از افت شدید این دو روزه و کاهش حدود ۳ و نیم درصدی در بازار جذابیت ایجاد میشود و بورس به روند رو به رشد خود بازمیگردد.ضمن اینکه موقعیت مناسب نیز فراهم است و وجود چشمانداز مثبت نرخ ارز زمینه را برای صعود شاخص قطعیتر میکند. مدیرعامل کارگزاری بانک دی تحولات پیش روی بازار تا مجامع را را در بازه زمانی یک تا دو ماه آینده مثبت ارزیابی کرد و یادآور شد: با بررسی صورتهای مالی ارایه شده از سوی شرکتها تا به امروز و پیش بینی صورتهای مالی سالانه این شرکتها میتوان گفت که اغلب شرکتها سودده هستند و روندهای خوبی را هم به لحاظ عملکردی در این دوره طی خواهند کرد که انتفاع خود و سهامداران را در پی خواهد داشت.