استقبال 400 هزار نفری متقاضیان از طرح کارورزی
طرح کارورزی طرحی بود که علی ربیعی وزیر پیشین کار دولت دوازدهم از نیمه دوم سال 1396با هدف اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی آغاز کرد. طرحی که قرار شد طی آن، دانشآموختگان مقاطع کاردانی و بالاتر با ثبت نام در سامانه کارورزی به کارفرمایان متقاضی نیروی کار معرفی شد و پس از گذراندن دوره مهارت تا سقف ۶ ماه، مهارت لازم برای ورود به بازار کار را کسب میکنند.
در قالب این طرح، در طول دوره کارورزی، این افراد یک سوم حداقل دستمزد (حدود ۵۰۵ هزار تومان) را به عنوان کمک هزینه آموزشی از وزارت کار دریافت میکنند.
در صورتی که کارفرمایان در طول دوره کارورزی و کسب مهارت، نسبت به جذب این افراد اقدام کنند، مشمول مشوق بیمهای میشوند.
در طرح کارورزی که با هدف افزایش اشتغالپذیری فارغالتحصیلان دانشگاهی از طریق آموزش مهارت در محیط کار اجرا شده است، هم کارجویان و هم بنگاههای متقاضی کارورز میتوانند ثبت نام کنند.
البته این طرح در مقطعی با طیف گستردهتری از اعتراضات روبرو شد. اعتراضاتی عمدتا ناظر بر اینکه این طرح به دنبال ارزانسازی نیروی کار است و اگر اجرا شود کارفرما را از پرداخت حداقلهای قانون کار به نیروی کار آزاد میکند. به گفته منتقدان این شرایط در حالی به وجود خواهد آمد که شکاف بین حداقل دستمزد و حداقل سبد هزینه خانوار نیز قابلتوجه است. در مقابل دولت نیز پاسخ میداد که برای خیل عظیم بیکاران کشور راهکار دیگری وجود ندارد و منتقدان را دعوت میکرد اگر راهکار دیگری میشناسند که به کمک آن میتوان برای نیروی کار به ویژه تحصیلکرده زمینههای اشتغال را فراهم کرد، این راهکارها را معرفی کنند. این موضوعی بود که اغلب با پاسخ «وظیفه دولت است که برای ایجاد اشتغال فکری کند» روبرو میشد، با این حال برخی کارشناسان هم پیشنهاد میکردند که بهتر است جریانهای مختلف از ارایه مواضع ایدئولوژیک خود صرف نظر کنند و با عینیات جامعه و شرایط بازار کار روبرو شده و تصمیم بگیرند.
هر چند اجرای این طرح به درازا کشید ولی برخی اخبار حاکی از آن است که گر.وههای هدف این طرح چندان هم به آن بیمهری نکردهاند. دراین میان بهویژه تحصیلکردگان بیکار که با آمار 3 میلیون از جمعیت 6 میلیون بیکار کشور (بیکارانی که حتی هفتهای یک ساعت هم کار نمیکنند) از این طرح استقبال بیشتری کردهاند.
معرفی تدریجی ۱۰۶ هزار کارورز
به بنگاههای متقاضی
در همین زمینه محمد آذرپناه، معاون دفتر سیاستگذاری و توسعه اشتغال وزارت کار روز گذشته با بیان اینکه امکان ثبت نام فارغالتحصیلان جویای کار از طریق سامانه کارورزی ادامه دارد، با تشریح عملکرد اجرای طرح اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی، به مهر اظهار کرده است: این طرح ویژه معرفی فارغالتحصیلان دانشگاهی به مراکز بخش خصوصی و تعاونی برای افزایش سطح مهارت و جذب این افراد به بازار کار به عنوان یکی از سیاستهای اشتغالزایی دولت در دستور کار قرار گرفت و کارفرمایانی که نسبت به جذب افراد کارورز اقدام کنند مشمول معافیت دو ساله از پرداخت حق بیمه میشوند.
وی با بیان اینکه برآورد درباره میزان جذب افراد فارغالتحصیل به عنوان کارورز برای سال ۹۷ تعداد ۱۰۰ هزار نفر بود، گفت: از آبان ماه ۹۶ تا پایان سال گذشته در مدت یکسال و ۴ ماه از اجرای طرح کارورزی بیش از ۳۹۱ هزار متقاضی در سامانه کارورزی ثبت نام کردند که از این میزان متقاضی، تاکنون بیش از ۱۰۶ هزار نفر واجد شرایط شناسایی شدند و به تدریج به «کارفرمایان متقاضی جذب کارورز» معرفی شدند یا معرفی خواهند شد.
معرفی ۲۴ هزار فارغالتحصیل کارورز به کارفرمایان
وی با اشاره به وضعیت تقاضای کارفرمایان برای جذب فارغالتحصیلان جویای کار تحت عنوان کارورز نیز افزود: در قالب اجرای این طرح حدود ۲۹ هزار کارفرما با ثبت نام در سامانه کارورزی برای جذب کارورز اعلام آمادگی کردند که پس از بررسی شرایط کارگاه برای جذب نیرو، تاکنون برای ۱۳ هزار و ۱۶۰ بنگاه مجوز جذب کارورز صادر شده است.
آذرپناه با تاکید بر اینکه کارورزان واجد شرایط به بنگاههای مذکور برای طی دوران کارورزی معرفی میشوند، گفت: بر اساس آخرین آمار، از مجموع ۱۰۶ هزار فارغالتحصیل متقاضی واجد شرایط، ۲۴ هزار نفر در قالب کارورز به ۱۳ هزار و ۱۶۰ بنگاه صاحب صلاحیت معرفی و جذب شدند که تاکنون تعداد ۴ هزار نفر از آنها شاغل شده و تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار گرفتهاند و حق بیمه آنها از سوی وزارت کار پرداخت میشود و مابقی نیز به تدریج شاغل میشوند.فارغالتحصیلان جویای کار میتوانند با مراجعه به سامانه http: //www.portaltvto.com تقاضای خود را برای معرفی به بنگاههای اقتصادی تحت عنوان کارورز ثبت کنند. همچنین بنگاههای اقتصادی متقاضی جذب نیروی کار میتوانند تقاضای خود را برای جذب نیروی کار فارغالتحصیل اعلام کنند.