ارقام جدید برنج با هدف بهبود کمیت و کیفیت تولید معرفی میشود
رییس موسسه تحقیقات برنج کشور از معرفی ارقام برنج متحمل به کم آبی و خشکی ویژه استانهای شمالی به کشاورزان طی امسال و سال آینده خبر داد و گفت: ارقام جدید برنج با هدف بهبود کمیت و کیفیت تولید محصول ایرانی و حفظ پایداری تولید، معرفی میشوند.
مریم حسینی در گفتوگو با ایرنا با بیان اینکه برای حفظ پایداری تولید برنج در استانهای شمالی نیازمند ارقام متحمل به خشکی هستیم، افزود: در همین راستا، ارقام جدید برنج که متحمل به شرایط کم آبی و تنشهای غیر زیستی باشند، معرفی میشوند.
وی با بیان اینکه اصلاح این ارقام که منشأ ژنتیکی ارقام محلی ایرانی را دارند، حاصل پروژه مشترک با پژوهشکده کشاورزی هسته ایست، تصریح کرد: در صورت وجود تنش خشکی و شرایط کم آبی این ارقام دچار نقصان عملکرد نشده و به تولید برنج کشور لطمهای وارد نخواهد شد؛ از طرفی کیفیت پخت و عطر و طعم این ارقام مشابه ارقام محلی است.
حسینی خاطرنشان کرد: این ارقام هنوز نامگذاری نشده و مراحل پایانی فرآیند معرفی و نامگذاری را طی میکنند.
وی به ارقام جدید معرفی شده طی سال گذشته و امسال اشاره و بیان کرد: ارقام رش و تیسا در سال 97 و رقم انام در سال 98 به جامعه شالیکاری کشور معرفی شد که عملکرد مناسب، کیفیت پخت مشابه ارقام محلی، پاکوتاه و متحمل به ورس و زودرس از ویژگیهای آنهاست.
حسینی با تاکید بر اینکه این ارقام خاصیت کودپذیری بالاتری داشته و پتانسیل عملکرد خوبی دارند، اظهار داشت: از سوی دیگر با توجه به پاکوتاهی، در زمان وزش باد و باران، ورس نکرده و افت عملکرد حاصل از ورس را نخواهند داشت و این در حالی است که از نظر کیفیت پخت، عطر و طعم بسیار مشابه ارقام محلی دارند.
وی در توضیح برنامههای دیگر برای معرفی ارقام جدید در موسسه تحقیقات برنج افزود: در راستای بهبود کمیت و کیفیت تولید برنج کشور، برنامه معرفی ارقام جدید را به گونهای تنظیم کردهایم که ضمن سرعت بخشیدن به معرفی ارقام، صفات تعیینکننده کیفیت پخت متناسب با سلیقه مصرفکننده در کنار عملکردی بالا و زودرس از اهمیت ویژهای برخوردار است.
پایش مستمر محصولات
به گفته حسینی؛ پس از معرفی ارقام جدید، موسسه با همکاری بخش اجرا ارقام را در مزارع کشاورزان مورد پایش قرار میدهد و در سال زراعی جاری نیز، ارقام جدید در مزارع تعدادی از کشاورزان استانهای گیلان و مازندران کشت شده و توسط محققان و کارشناسان پایش خواهد شد.
وی ابراز امیدواری کرد که با جلب رضایت کشاورزان و مصرفکنندگان، این ارقام سطح مناسبی را طی سال آینده به خود اختصاص دهند و ضریب نفوذ ارقام جدید برنج افزایش یابد که طرحهای تحقیقی - ترویجی، تحقیقی - توسعهای و مزارع الگویی با همکاری سازمانهای جهاد کشاورزی استانهای شمالی برای تحقق این امر در دست اجراست.وی خاطرنشان کرد: موسسه تحقیقات برنج در تلاش است با معرفی ارقام جدید و بستههای بهزراعی در جهت افزایش تولید برنج و نیز افزایش ضریب خود اتکایی گامهایی موثر بردارد و علاوه بر معرفی ارقام، تولید بذرهای طبقات پایه و پرورشی را بر عهده دارد و برای تولید بیشتر بذر گواهی شده در سال زراعی جدید سطح تولید بذرهای پایه را به بیش از دو برابر افزایش داده است.رییس موسسه تحقیقات برنج همچنین ابراز امیدواری کرد که بستههای بهنژادی و بهزراعی این موسسه و همکاری نزدیک با معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی و سازمانهای جهاد کشاورزی، بتواند برای بهبود تولید برنج کشور موثر واقع شود.
سالانه یک میلیون و 200 هزار تن شلتوک از اراضی شالیزاری گیلان برداشت میشود؛ این استان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و باکیفیت برنج در کشور است و با 238 هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقمهای کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقمهای پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت میشود. بیشترین رقمهای کشت شده برنج در این استان، رقمهای کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل میشود. بیشترین سطح زیرکشت برنج در استان در شهرستانهای رشت و صومعه سراست.