لودرها با مجوز به آشوراده رفتند

۱۳۹۸/۰۲/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۴۸۴۰
لودرها با مجوز به آشوراده رفتند

تنها نقطه پاک و تمیز خط ساحلی شمال ایران است که آسمانش با پرواز انواع پرندگان زینت می‌یابد و گونه‌های جانوری فارغ از خطر انسانی در آن جولان می‌دهند. از معدود زیستگاه‌های باقیمانده فک خزری است و چشم بگردانی شنگ و انواع اردک ماهی‌خوار و پلیکان و فلامینگو در دیدرسند. حالا اما بولدوزرها و غلطک‌ها قلب آن را هدف گرفته‌اند و نامه‌ای که نشان می‌دهد ادعاهای سازمان محیط زیست مبنی بر بی‌خبری پیمانکار از واقع شدن جاده در حریم پناهگاه حیات وحش میانکاله دروغی بیش نبوده است.

اواسط سال گذشته بود که بعد از چندین سال مقاومت فعالان محیط زیست، مناف هاشمی استاندار معزول گلستان اعلام کرد مجوزهای لازم را برای اجرای طرح طبیعت‌گردی آشوراده از سازمان حفاظت محیط زیست دریافت کرده و به زودی این طرح وارد فاز اجرایی می‌شود اما چند ماه بعد به جای اجرای طرح «طبیعت‌گردی» آشوراده، کلنگ سایت پشتیبان آشوراده در ساحل بندرترکمن در غیاب رسانه‌ها به زمین زده شد و مناف هاشمی استاندار معزول گلستان هم در پاسخ به رسانه‌ها به اعلام این خبر که سازمان همیاری شهرداری‌ها پیمانکار این پروژه است و مجوزهای لازم اخذ شده بسنده کرد.

حمید ظهرابی، معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست در این باره گفت: این توافق انجام شد که سازمان به هیچ‌وجه اجازه ساخت و ساز سنگین در آشوراده را نمی‌دهد و ساخت و سازها در جزیره باید موقت، سبک، با مصالح بومی، مطابق و موزون با طبیعت منطقه طراحی و اجرا شود؛ با این شرایط تفاهم کرده و قرارداد منعقد کردیم.

ظهرابی درباره جاده‌ای که آشوراده را هدف گرفته بود نیز اظهار کرد: مسوولان استان گلستان تصور می‌کردند چون سایت پشتیبان و… در داخل جزیره آشوراده نیست شروع کردند به اجرای طرح‌ها بدون اینکه سازمان حفاظت محیط زیست در جریان جزییات کار باشد. متأسفانه جاده‌ای که احداث می‌کردند در حریم تالاب قرار داشت و به‌نظر می‌رسد می‌خواستند اسکله‌ای به سمت دریا ایجاد کنند؛ که هیچ‌کدام با سازمان حفاظت محیط زیست هماهنگ نشده بود.

با این حال روایت فعالان محیط زیست و اسنادی که به دست مهر رسیده خلاف این موضوع و ادعاهای دیگر سازمان محیط زیست را نشان می‌دهد.

    مجوز رسمی محیط زیست در دستان پیمانکار

فرزاد علیزاده، مدیر روابط عمومی ستاد مردمی نجات آشوراده (سمنا)، در این باره می‌گوید: روزهای پایانی سال گذشته بود که ما از طریق دوستانمان در بندر ترکمن متوجه شدیم که سازمان همیاری شهرداری‌ها که مجری پروژه طرح گردشگری آشوراده است از طریق شرکت پارس عمران شمال مشغول ساخت جاده‌ای به سمت جزیره آشوراده است. دوستانمان را به موقعیت فرستادیم و متوجه شدیم که این اتفاق واقعاً افتاده است.

علیزاده ادامه می‌دهد: من بلافاصله با دفتر معاون محیط طبیعی آقای ظهرابی تماس گرفتم و پرسیدم که ماجرا چیست و کارمند ایشان اظهار بی‌اطلاعی کردند و باور نمی‌کردند چنین اتفاقی افتاده باشد. تماس‌هایی گرفتند و متوجه شدند که موضوع واقعیت دارد. آقای عبدوس مسوولیتش به عنوان مدیرکل محیط زیست استان گلستان تمام شده بود و آقای کنعانی به عنوان سرپرست این اداره کل مشغول کار بودند. سریعاً نامه‌ای به آقای کنعانی تنظیم کردیم و خواستار پیگیری شدیم. معاونت محیط طبیعی هم وقتی متوجه این موضوع شدند نامه‌ای تنظیم کردند خطاب به اداره کل گلستان و مازندران و اداره کل مازندران هم به اداره بهشهر نامه‌ای زد و خواستار پیگیری شدند.

او یادآور می‌شود: در نهایت آقای زمان رضااحمدی رییس اداره بهشهر شخصاً حضور پیدا می‌کنند و با اخطاریه قانونی جلوی کار را می‌گیرند و به پیمانکار می‌گویند اگر مجوز داری ظرف ۴۸ ساعت مجوز خود را به اداره بیاور و ارایه کن که مشخص می‌شود اتفاقاً پیمانکار مجوز داشته است!

    حریم آبی در مجوز محیط زیست ذکر شده است

بر خلاف آنچه حمید ظهرابی معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست درباره احداث جاده در حریم پناهگاه حیات وحش میانکاله مدعی شده و گفته بدون هماهنگی و مجوز سازمان محیط زیست بوده اما طی نامه‌ای که آقای عبدوس در زمان ریاستش این مجوز را صادر کرده این موضوع تصریح شده است. آقای ظهرابی در مصاحبه خود گفته پیمانکار نمی‌دانسته که این احتیاج به مطالعات ارزیابی دارد و نمی‌دانسته که حریم آبی تالاب جزو پناهگاه حیات وحش میانکاله محسوب می‌شود اما همه اینها را آدرس غلط داده‌اند. به گزارش مهر، در نامه‌ای که امیر عبدوس مدیرکل وقت حفاظت محیط زیست استان گلستان به پیمانکار داده، چند اولویت برشمرده شده که در اولویت چهارم این نامه به این پیمانکار اجازه داده در حریم آبی تالاب جاده‌ای احداث کند و در همین بند چهارم اشاره شده که «حریم آبی خلیج گرگان در محدوده پناهگاه حیات وحش میانکاله قرار دارد» یعنی پیمانکار می‌دانسته که این محدوده در حریم پناهگاه است و طرحی که آغاز می‌کند طرح گردشگری آشوراده است. در این نامه از پیمانکار خواسته شده ملاحظات محیط زیستی را لحاظ کرده و از ورود پساب و آلاینده در آب جلوگیری کنند و زیبایی را در نظر بگیرند و زمان کار هم خیلی کوتاه و سریع باشد.

    تخلف با دستور غیرقانونی

اما چرا عبدوس، مدیرکل وقت محیط زیست استان گلستان، به خود اجازه داده چنین مجوز غیرقانونی را صادر کند؟ زیرا در نامه دیگری شخص عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست، نظارت و مدیریت پروژه را بر خلاف قانون بالادستی به اداره کل گلستان تفویض کرده است.

این دستور به این دلیل غیرقانونی است که مدیریت پناهگاه‌های حیات وحش یکپارچه است و مدیریت پناهگاه حیات وحش میانکاله بر اساس تصمیمی که در شورای عالی محیط زیست گرفته شده به اداره کل مازندران سپرده شده است. شورای عالی محیط زیست شامل چندین وزیر، رییس سازمان محیط زیست و با ریاست شخص رییس‌جمهور تشکیل می‌شود و سازمان محیط زیست نقش دبیرخانه شورا را دارد و بر این اساس عیسی کلانتری اجازه ندارد که برخلاف اسناد بالادستی مدیریت پناهگاه حیات وحش را در قسمتی که طرح گردشگری آشوراده اجرا می‌شود از استان مازندران بگیرد و به گلستان تفویض کند و به این ترتیب خلاف قانون اتفاق افتاده است مگر اینکه بپذیریم رییس سازمان حفاظت محیط زیست حتی نمی‌دانسته پناهگاه حیات وحش میانکاله و جزیره آشوراده در تقسیمات سازمان متبوعش در کدام استان قرار گرفته است!

علیزاده تاکید می‌کند: آقای ظهرابی در مصاحبه خود یک آدرس غلط دیگر هم می‌دهند و ادعا می‌کنند سی سال است که اجرای طرح گردشگری آشوراده یک مطالبه عمومی است. من نمی‌دانم چطور به این نتیجه رسیده‌اند که این موضوع مطالبه عمومی است. از 30 سال پیش که برخی افراد دنبال این بودند و عده‌ای حتی یک زمانی برای جزیره آشوراده سند زدند مخالفت مردم با این موضوع اعلام شده است. همیشه دنبال این قضیه بودند و در دولت آقای خاتمی و ریاست خانم معصومه ابتکار بر سازمان محیط زیست حتی یکی از نهادها سند آورد که مالک جزیره است. بعد از آنکه مشکلاتی برای‌شان به وجود آمد یک شرکت گردشگری به نام شرکت مناطق گردشگری جهان ثبت کردند اما جلوی این کار هم گرفته شد و در دوره ریاست خانم واعظ جوادی از طرف سازمان بازرسی کل کشور این مجوز ابطال شد.

این فعال محیط زیست تأکید می‌کند: بعد هم یک شرکت لبنی آمد آنجا و ادعای مالکیت کرد و می‌خواست جزیره را صاحب شود. آن زمان خانم ابتکار در شورای شهر تهران بودند و مخالف این کار بودند اما شگفتا که با روی کار آمدن دولت «محیط زیستی» آقای روحانی و ریاست خانم ابتکار بر سازمان، یک تفاهم‌نامه ضد‌محیط‌زیستی بین آقای شیرکوند و آقای کیخا که آن موقع بر مسند امروز آقای ظهرابی تکیه داده بودند امضا کردند و آن تفاهم‌نامه هم هنوز لغو نشده است.

علیزاده اظهار می‌کند: در ارزیابی طرح گردشگری جزیره آشوراده به توسعه تدریجی کاربری‌ها و اعداد و ارقامی اشاره شده که به هیچ عنوان متناسب با ظرفیت بردی که تعریف کرده‌اند یعنی ۵۰۰ نفر گردشگر در روز و ۸۰ نفر اقامت شبانه نیست. ما نگران این موضوع هستیم که نگاه به کل جزیره است و مطالبه عمومی در کار نیست و اتفاقاً باید خدمت آقای ظهرابی بگوییم مطالبه عمومی توقف این طرح‌های مخرب است.