عوامل حادثه شغلی در فعالیتهای اقتصادی
بررسی علت مستقیم حادثه شغلی در فعالیتهای اقتصادی نشان میدهد «آوار و تخریب »، «تصادف و برخورد » و «تماس با اشیا تیز و برنده » به ترتیب با۲۲۱، ۱۸۸و ۱۲۹ مورد در معادن با فعالیت اقتصادی «استخراج زغال سنگ خشک » بیشترین فراوانی را داشتهاند.
بر اساس گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از وضعیت بهداشت و ایمنی نیروکار معادن، در سال 96 تعداد کل معادن در حال بهرهبرداری کشور 5353 معدن و متوسط تعداد شاغلان معادن 95 هزار و831نفر بوده است به استانهای کرمان خراسان رضوی و اصفهان به ترتیب با 12.0 درصد 7.4 درصد و 6.4 درصد دارای بیشترین معادن و استانهای البرز و ایلام به ترتیب با 0.6درصد و شش دهم درصد و استانهای گیلان با 1.2 درصد کمترین معادن را دارا هستند.ولی بیشترین معادن مربوط به فعالیت اقتصادی «استخراج شن و ماسه» و کمترین معادن نیز مربوط به فعالیتهای اقتصادی« سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی» است.
بررسی معادن در حال بهرهبرداری کشور نشان میدهد، 761 معدن دارای واحد بهداشت ایمنی و محیط زیست هستند، به عبارت دیگر 14.2 درصد کل معادن در حال بهرهبرداری در کشور دارای واحد بهداشت ایمنی و محیط زیست هستند, البته این مهم میتواند به علت قوانین ناظر بر ایجاد واحد بهداشت ایمنی و محیط زیست باشد و با قد ناظر شیمی نبودن نیست. در این راستا استانهای فارس کرمان هرمزگان به ترتیب دارای بیشترین تعداد معادن واحد بهداشت ایمنی و محیط زیست است.همچنین بر حسب فعالیت اقتصادی، استخراج «سنگ آهن»، «شن و ماسه »، « سنگ تزیینی»، و از مصادیق فعالیت اقتصادی « استخراج سنگ، شن و ماسه و...» دارای بیشترین معادن دارای واحد بهداشت ایمنی و محیط زیست بودهاند.
معادن استخراج«سنگ بالاست»، « خاک سرخ و زرد»، « قیرطبیعی جامد»، «تالک»، «سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی»، از واحد بهداشت و ایمنی و محیط زیست برخوردار نیستندبر اساس نتایج طرح در سال1396، در 367 معدن حادثه شغلی رخ داده است که از این تعداد، استانهای فارس، مازندران و خراسان جنوبی بیشترین تعداد معادن دارای حادثه شغلی را به خود اختصاص دادهاند. در این معادن، در مجموع 1876 مورد حادثه شغلی به وقوع پیوسته که متعاقب آن 1842 نفر-حادثه دچار آسیب شغلی شدهاند. استانهای کرمان و خراسان جنوبی به ترتیب با 288 و 234 مورد دارای بیشترین تعداد وقوع حادثه شغلی بودهاند، همچنین برای استانهای چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد حادثهای گزارش نشده است. بر حسب فعالیت معادن، بیشترین حادثه شغلی در «سنگ تزئینی»، «سنگ آهک» و «شن و ماسه» از مصادیق فعالیت اقتصادی «استخراج سنگ، شن و ماسه و... » اتفاق افتاده است. در معادن در حال بهرهبرداری با فعالیتهای اقتصادی «نیکل، آنتیموان و تیتانیوم»، «بنتونیت و گل سرشوی »، «سولفات سدیم »،
«خاک سرخ و زرد»، «قیر طبیعی جامد » «فلدسپات»، «تالک »، «صدف دریایی و میکا »حادثه شغلی رخ نداده است.
از تعداد 1876 مورد حادثه شغلی که در معادن در حال بهرهبرداری کشور اتفاق افتاده، بیشترین علت مستقیم حادثه، مربوط به «تماس با اشیا تیز و برنده» 434 مورد، «تصادف و برخورد»394 مورد و «آوار و تخریب»با 285 مورد بوده است. بررسیهای استانی نشان میدهد، «تماس با اشیا تیز و برنده» در استان خراسان جنوبی با 83 مورد (19.1 درصد)، «تصادف و برخورد» در استان کرمان با 137 مورد (34.8 درصد) و «آوار و تخریب» در استان سمنان با 59 مورد (20.7 درصد) بیشترین سهم را در بین استانهای کشور داشتهاند.
از سوی دیگر بررسی علت مستقیم حادثه شغلی در فعالیتهای اقتصادی بیان دارد، «آوار و تخریب»، «تصادف و برخورد» و «تماس با اشیا تیز و برنده» به ترتیب با221، 188و 129 مورد در معادن با فعالیت اقتصادی «استخراج زغال سنگ خشک» بیشترین فراوانی را داشتهاند.از تعداد 1940صدمه واردشده به شاغلان در معادن در حال بهرهبرداری کشور، بیشترین نوع صدمه وارده مربوط به «آسیب دیدگی سطحی و زخم باز» با 839 مورد، «رگ به رگ شدن و دررفتگی» با 415 مورد، «شکستگی» با 362 مورد و کمترین نوع صدمه وارده مربوط به «قطع عضو» با 26 مورد بوده است. همچنین شاغلان معادن «سنگ تزیینی» با 94 مورد، «سنگ آهک» با 77 مورد از مصادیق فعالیت اقتصادی «استخراج سنگ، شن و ماسه و... » و فعالیت اقتصادی«استخراج زغال سنگ خشک » با 406 مورد، بیشترین «آسیب دیدگی سطحی و زخم باز» را به خود اختصاص دادهاند. در حالت کلی بیشترین موارد صدمههای وارده مربوط به استانهای کرمان، خراسان جنوبی و سمنان بوده است.