دغدغه زمین را برای مردم از بین میبریم
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه احداث مسکن و برنامههای بازآفرینی شهری در اولویت کار دولت قرار دارد، گفت: مهمترین کاری که وزارت راه و شهرسازی در این رابطه انجام میدهد، عرضه زمین است و دغدغه زمین را برای مردم از بین میبریم.
به گزارش ایلنا، محمد اسلامی در حاشیه مراسم افتتاح ۷۹۸ واحد مسکن مهر در شهر بیرجند، در جمع خبرنگاران با اشاره به طرح اقدام ملی برای عرضه مسکن شهری گفت: این طرح یکی از طرحهای مهم و پر اولویت دولت است که وزارت راه و شهرسازی آن را دنبال میکند.
وی ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی برای تولید مسکن در اکثر قریب به اتفاق شهرهایی که نیاز به مسکن در آنها احصا شده و متقاضی برای آن وجود دارد، برنامهریزی کرده است. مهمترین کاری که وزارت راه و شهرسازی در این رابطه انجام میدهد، عرضه زمین است. مردم این را بدانند که ما به یاری حق تعالی دغدغه زمین را برای مردم از بین میبریم.
اسلامی با اشاره به برنامهها برای تولید مسکن در شهرهای مختلف کشور گفت: مشکل اساسی چند کلانشهر هستند که به دلیل تراکم جمعیت و کمبود زمین، بالاجبار طرحهای توسعه در این شهرها که برای پاسخ به نیاز رویشی طبیعی مردم کلانشهرها طراحی شده را در شهرهای اقماری یا شهرهای جدید پیرامون آنها پیشبینی کردیم. غیر از این کلانشهرها، احداث مسکن در باقی شهرها در خود شهر پیش بینی شده و در این شهرها وزارت راه و شهرسازی زمین عرضه میکند.
وی افزود: نکته مهم دیگری که برای تولید و عرضه مسکن در دستور کار قرار دارد و اقدام و ابلاغ شده است، بحث تخصیص وام بانکی برای سازندگان است.
این عضو کابینه دوازدهم با اشاره به اینکه تسهیلات برای سازندگان پیشبینی شده است، گفت: مبلغ این تسهیلات هم برای شهرهای بزرگ و هم شهرهای کوچک افزایش داده شده و هم به فرد و هم به زوج تعلق میگیرد. البته این تسهیلات ابتدا به سازنده اعطا میشود و سازندگان با در اختیار گرفتن این منابع واحدها را میسازند. این وام قابل انتقال به خریداران است و خود نقطه قوتی است که هم عرضهکننده و هم خریدار را تقویت میکند.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به طرحهای بازآفرینی شهری افزود: نکته سومی که وجود دارد و بر آن اهتمام ویژه داریم بحث بازآفرینی شهری و بافت فرسوده است. نسبت به اینکه شهرها فرسوده شود، بیش از این نباید بیتفاوت بود. نباید اجازه دهیم که هسته مرکزی شهرها از کیفیت خارج و زندگی مردم دچار معضل شود.
وی افزود: به همین دلیل بازآفرینی شهری نیز در دستور کار قرار دارد و ودر اولویت است. ۵۰ درصد سود و کارمزد تسهیلات بانکی که به موجب قانون و آیین نامه اجرایی که در دولت تصویب شده، برای بازآفرینی اختصاص داده شده است، توسط دولت پرداخت میشود. این مشوقی است که مردم خانههای خود را نوسازی کنند.
اسلامی به مساله اعطای تراکم نیز اشاره کرد و گفت: موضوع مهمتری که در این مقطع برای رونق بخشیدن به تولید مسکن انجام دادیم، این است که در طرحهای جامع در شورای عالی شهرسازی، این امکان را ایجاد کردیم که در شهرهایی که استعداد دارد و زیرساخت و ظرفیت آنها اجازه میدهد، تراکم را متناسب افزایش دهیم که مردم بتوانند ساخت و ساز انجام دهند و از این طریق بتوانیم رونق ساخت و ساز را در کشور محقق کنیم.
پایان پرونده مسکن مهر
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به طرحهای مسکن مهر در کشور گفت: تقریبا ۶ ماه پیش نزدیک ۵۰۰ هزار واحد مسکن مهرنیمه تمام در کشور وجود داشت، اما امروز این عدد به ۴۰۰ هزار واحد رسیده است. میتوان گفت الحمدالله موانع تولید مسکن مهر برطرف شده است.
وی ادامه داد: منهای پروژههای مسکن مهری که مشکل حقوقی و قضایی دارد یا مالکین درون پروژه دعاوی حقوقی دارند که از کنترل و مدیریت ما خارج است، باقی پروژه تا پایان سال ۹۸ به بهرهبرداری میرسد.
اسلامی با اشاره به لزوم با کیفیت بودن واحدهای مسکن مهر گفت: حدودا ۱۰۰ هزار واحد مسکن مهر وجود دارد که افتتاح شده اما ناقص است. نواقص این واحدها را برطرف میکنیم که قابلیت زندگی برای مردم پیدا کند. این روند به صورت یک نهضت درآمده، در اکثر شهرها پیمانکارات تعیین تکلیف شدند و ما در حال پشتیبانی از آنها هستیم، تا این پروژهها به سرانجام برسد. تمام تمرکز وزارت راه و شهرسازی بر رونق تولید مسکن است.
وی ادامه داد: برنامه ۴۰۰ هزار واحدی که تحت عنوان طرح اقدام ملی برای تولید مسکن شهری در دستور کار قرار دارد، شامل احداث ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید، ۱۰۰ هزار واحد در سایر شهرها و ۱۰۰ هزار واحد در بافت فرسوده است. جریانسازی این پروژه، تسهیلات، پشتیبانی و تشویقها، از جنس تسهیلاتی است که ابتدا به تولیدکننده اختصاص داده میشود و سپس به خریدار انتقال داده میشود.
جزییات جدید طرح دولت برای مستأجران
در همین حال، عباس فرهادیه، مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی با بیان جزییات جدید از طرح دولت برای ساماندهی بازار اجارهبهای مسکن، گفت: کمیته ملی تعیین نرخ افزایش اجارهبها با حضور تمام ذینفعان از جمله بانک مرکزی، وزارت راه، مجلس و... تشکیل شده است.
فرهادیه در گفتوگو با تسنیم با اشاره به برنامه وزارت راه و شهرسازی برای بازار اجارهبهای مسکن، اظهار کرد: ما اصلاً بهدنبال تعیین سقف افزایش نرخ اجارهبها نیستیم، این کار عملاً قابلیت اجرایی شدن را ندارد.
وی تصریح کرد: آن چیزی که وزارت راه و شهرسازی بهدنبال آن است تشکیل یک کمیته ملی با حضور ذینفعان در این موضوع است. در این کمیته که دولت، مجلس، بانک مرکزی و... حضور دارند سقف رشد اجارهبها در هر سال را اعلام میکنند، در واقع بیایند بگویند با توجه به تمام موارد دخیل در نرخ اجارهبها، نرخ رشد N درصد است.
وی افزود: در این صورت یک شاخص در اختیار مردم قرار میگیرد که بر اساس آن همه میدانند انتظارات در خصوص میزان افزایش نرخ اجارهبها چهمیزانی است.
مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه هم موجر و هم مستأجر از میزان افزایش نرخ اجارهبها مطلع خواهند شد، گفت: از سوی دیگر بحث این است که ما چگونه میتوانیم این میزان افزایش را کنترل کنیم؛ ابزاری که میخواهیم برای این کار از آن استفاده کنیم، ابزار تشویقی است.
فرهادیه در این باره توضیح داد: در مباحث مربوط به تملیک دولت به هیچ عنوان نمیتواند ورود کند، اما کسی که به نرخ اعلامشده از سوی کمیته توجه و قراردادهای اجاره را دوساله امضا کرد با ابزار مالیات وی را تشویق خواهیم کرد.
وی با تأکید بر اینکه در این رابطه کار کردهایم، اظهار کرد: چند بسته برای ساماندهی بازار اجارهبها تدوین شده که اولین آن کمیته ملی تعیین نرخ افزایش اجارهبها است که در حال عملیاتی شدن است.
وی یادآور شد: 10 میلیون واحد مسکونی اجارهای در کشور داریم که دو واحد آن مثل همدیگر نیست، یعنی نمیتوانیم در یک محله برای اجارهبها بهازای یک مترمربع هم قیمتگذاری کنیم. قیمتگذاری امکانپذیر نیست. فرض را بر این میگذاریم که سال گذشته بین موجر و مستأجر تعادل برقرار بوده، امسال که میخواهند وارد فاز قرارداد جدید شوند کسانی که بر اساس نرخ اعلامی کمیته ملی عمل کنند مشمول مشوقهای مالیاتی میشوند.