برخورد ماه با یک جرم آسمانی
نیواطلس| تلاشهای ستاره شناسان برای پی بردن به علت تفاوت جدی دو رویه ماه سرانجام به نتیجه رسیده و آنها میگویند علت اصلی این مساله احتمالاً برخورد ماه با یک جرم آسمانی دیگر در ابتدای شکلگیری است.
بخشی از ماه که از روی کره زمین قابل مشاهده است، با بخش دیگر آن تفاوتهای اساسی دارد. بررسیها حاکیست که بخش تاریک ماه پوستهای ضخیمتر داشته و دارای یک لایه اضافی از مواد مختلف است.
شبیهسازیهای رایانهای که در این زمینه توسط ناسا و با همکاری دانشگاه کلتک صورت گرفته، حاکیست یک انفجار بزرگ در ماه به دنبال برخورد آن با یک سیارک یا جرم دیگر موجب این تحول شده است.
ناسا در سال گذشته یک ماه وقت صرف نقشهبرداری بسیار دقیق از کره ماه کرد و این دادهها تردیدی در تفاوت دوسویه ماه باقی نگذاشت. شبیهسازی برخورد سیارک یا سیاره کوچک با ماه نشان میدهد برخی قطعات پراکنده شده به علت این برخورد از یک سمت ماه جدا شده و به روی سمت دیگر آن فرود آمده و به تدریج جذب ماه شدهاند و همین مساله پوسته بخش تاریک ماه را ضخیمتر کرده است.۳۶۰ شبیهسازی برای درک بهتر برخورد یادشده که با سرعتهای مختلف و با طراحی سیارکهای متفاوت صورت گرفت، محققان را به این نتیجه رساند که یک قطعه بزرگ سنگی به عرض ۷۸۰ کیلومتر در برخورد با ماه با سرعت ۲۲۵۰۰ کیلومتر در ساعت بهشدت خرد شده است.
همچنین ممکن است قطعات سنگی کوچکتری با عرض ۷۲۰ کیلومتر با سرعت ۲۴۵۰۰ کیلومتر حرکت کرده و چنین تأثیری بر جای گذاشته باشند.