خطر آپارتاید اقلیمی دنیا را تهدید می‌کند

۱۳۹۸/۰۴/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۷۴۰۷

گاردین|  یک کارشناس سازمان ملل نسبت به وقوع احتمالی «آپارتاید اقلیمی» که در آن ثروتمندان با صرف هزینه اسباب رفاه خود را فراهم می‌کنند درحالی که «باقی جهان دچار رنج خواهد شد»، هشدار داده است.

فیلیپ الستون گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور فقر شدید گفت که حتی اگر اهداف جاری مقابله با تغییرات اقلیمی برآورده شود فقر گریبان میلیون‌ها را خواهد گرفت.

او همچنین گام‌هایی که نهادهای وابسته به سازمان ملل برداشته‌اند را بسیار ناکافی خواند.

الستون که عضو هیات کارشناسان مستقل سازمان ملل است گزارش خود در این زمینه را روز دوشنبه تحویل شورای حقوق بشر سازمان ملل داد. این گزارش مبتنی بر تحقیقات موجود است.

یکی از هشدارهای اصلی گزارش این است که فقرای جهان احتمالا بیشترین ضربه را از افزایش دما خواهند خورد و این تغییرات بطور بالقوه باعث کمبود آذوقه و مناقشه خواهد شد.

براساس این گزارش انتظار می‌رود حداقل ۷۵ درصد هزینه تغییرات اقلیمی به کشورهای درحال توسعه تحمیل شود؛ درحالی که نصف کم درآمدتر جمعیت جهان فقط مسوول انتشار ۱۰ درصد گازهای کربنی است. او گفت آنهایی که کمترین نقش را در تصاعد گازهای گلخانه‌ای داشته‌اند، بیشترین آسیب را خواهند دید و هشدار داد که آثار گرمایش می‌تواند دستاوردهای ۵۰ سال اخیر در زمینه کاهش فقر را زایل کند.

الستون از طرف دیگر اشاره می‌کند که ثروتمندان در کشورهای غربی چگونه با رویدادهای شدید آب و هوایی مقابله می‌کنند.

او می‌نویسد زمانی که توفند سندی در سال ۲۰۱۲ به نیویورک رسید برق بیشتر شهروندان قطع شد، با این حال مقر بانک سرمایه‌گذاری گلدمن ساکس با کمک ده‌ها هزار کیسه شن و برق تولید شده با ژنراتورهای شرکت به خوبی حفاظت شد. به همین شکل ماموران خصوصی آتش نشانی برای نجات عمارات بزرگ ثروتمندان اعزام شدند.

به گفته او تکیه بیش از حد بر بخش خصوصی احتمالا به آنچه او آپارتاید اقلیمی نام نهاد منجر خواهد شد، بطوری که ثروتمندان با تکیه بر دارایی‌هایشان می‌توانند از گرمای شدید، گرسنگی و مناقشه بگریزند. هیات بین‌الدولی تغییرات اقلیمی (IPCC) از سال ۲۰۰۷ هشدار می‌داد که فقیرترین فقرای جهان بیشترین آسیب را از تغییرات اقلیمی خواهند دید. گزارش فیلیپ الستون به‌شدت از کم‌کاری در این زمینه با وجود هشدارهای متعدد در دهه‌های اخیر انتقاد می‌کند.

او از جمله از ژایر بولسونارو، رییس‌جمهور برزیل به خاطر گشودن منطقه آمازون به روی صنعت معدنکاری و تضعیف حفاظت‌های زیست محیطی انتقاد کرد.

دونالد ترامپ رییس‌جمهور امریکا هم به خاطر انتصاب لابی‌گرهای سابق در پست‌های نظارت بر سیاست‌های آب و هوایی و ساکت کردن و ایجاد ابهام در علوم اقلیمی و همچنین لغو سیاست‌های حفاظت از محیط زیست هدف انتقاد قرار گرفته است.

الستون همچنین از مقام‌های شورای حقوق بشر سازمان ملل که گزارش خود را تسلیم آن کرده انتقاد کرد: شورای حقوق بشر دیگر نمی‌تواند فقط به شیوه‌های دیرینه یعنی سازماندهی هیات‌های کارشناسی تکیه کند و خواهان گزارش‌هایی شود که به جایی نمی‌رسند و دیگران را به تلاش بیشتر ترغیب کند، درحالی که خود کم کاری می‌کند. اتخاذ قطعنامه‌های فراگیر بلندپروازانه اما غیرقاطعانه کافی نیست.

او همچنین هشدار داد که با به تقلا افتادن دولت‌ها برای ایجاد تغییرات لازم برای مقابله با شرایط اقلیمی تازه، دموکراسی به خطر می‌افتد.