امسال ۶۸۰‚۶ میلیارد یورو ارز صادراتی وارد نیما شد
گروه بانک و بیمه | احسان شمشیری |
عصر چهار شنبه 23 مرداد 98 نرخ اونس طلا در بازار جهانی به 1512 دلار رسید که نسبت به روز قبل از آن کاهش داشته است. همچنین نرخ دلار در بازار نقدی و آزاد به 11650 تومان کاهش یافت و براساس این کاهش نرخ اونس جهانی و کاهش نرخ دلار، قیمت طلا و سکه نیز کاهش داشت. به گزارش «تعادل»، صرافیهای مجاز بانک مرکزی قیمت دلار را ثابت نگه داشتند؛ بطوری که قیمت خرید دلار در این صرافیها ۱۱ هزار و ۶۵۰ تومان و قیمت فروش آن ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان است. این صرافیها هر یورو را به قیمت ۱۳ هزار و ۱۵۰ تومان میخرند و ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان میفروشند که نسبت به روز سه شنبه تغییری نداشته است.
نرخ لحظهای سامانه سنا نیز برای دلار به 11700 و یورو به 13200 تومان رسید. سامانه سنا نرخ میانگین ارز معامله شده برای روز سه شنبه را برای دلار 11690، یورو 13193، درهم 3198، یوان 1743، پوند 14330 و لیر ترکیه 2232 تومان اعلام کرده است.
در بازار طلا نیز قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار ۴۱۴ هزار و ۳۷۵ تومان با ۵۰۷۹ تومان کاهش و ارزش مظنه مثقال 17 عیار یا طلای آبشده به 1 میلیون و 798 هزار تومان رسید. قیمت هر عدد سکه تمام بهار آزادی طرح جدید چهار میلیون و ۱۷۰ هزار تومان با ۵۵ هزار تومان کاهش و قیمت هر عدد سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم چهار میلیون و ۸۰ هزار تومان با۴۰ هزار تومان کاهش معامله شد. همچنین هر عدد نیم سکه به قیمت دو میلیون و ۱۵۰ هزار تومان با ۵۰ هزار تومان کاهش و هر عدد ربع سکه به قیمت یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان و هر عدد سکه یک گرمی به قیمت ۹۴۰ هزار تومان با۱۰ هزار تومان افزایش به فروش میرسد.
دلار تکان نخورد
قیمت دلار در بانکها و صرافیهای مجاز بانک مرکزی ثابت ماند. بانکها ۲۳ مرداد قیمت دلار را ثابت نگه داشتند؛ بطوری که قیمت خرید دلار در بانکها ۱۱ هزار و ۳۶۲ تومان بود، همچنین شعب ارزی بانکها هر یورو را ۱۲ هزار و ۶۹۲ تومان میخرند که در مقایسه با قیمت ۱۲ هزار و ۷۳۱ تومانی روز سه شنبه، نرخ این ارز کاهش یافته است. هر پوند انگلیس نیز در شعب ارزی بانکها به قیمت ۱۳ هزار و ۶۹۶ تومان خریداری میشود.قیمت ارز مسافرتی در بانکها همچنان از قیمت فروش آن در بازار بالاتر است؛ بطوری که قیمت فروش ارز مسافرتی در بانکها ۱۳ هزار و ۳۳۰ تومان اعلام شده که با احتساب کارمزد به حدود ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومان میرسد.نظرسنجی کیتکو درباره تغییرات قیمت طلا در هفته پیش رو حکایت از پیش بینی سرمایهگذاران و تحلیلگران در جهت افزایش قیمتها دارد. زیرا تحولات جهانی از جمله جنگ تجاری امریکا و چین، نگرانیها نسبت به اعتراضات در هنگ کنگ و ریزش ارزش ارز آرژانتین، خروج بریتانیا از برگزیت، آینده قیمت سهام را تضعیف کرده و در نتیجه سرمایهگذاری سنتی مثل طلا با رشد قیمتها همراه شده است.
امسال ۶۸۰‚۶ میلیارد یورو ارز صادراتی وارد نیما شد
جدیدترین آمار نشان میدهد از ابتدای سال جاری تا ۲۰ مردادماه، شش میلیارد و ۶۸۰ میلیون یورو وارد سامانه نیما شده است.به گزارش ایسنا، براساس جدیدترین آمارها از ابتدای مرداد ماه سال ۱۳۹۷ تا ۲۰ مردادماه سال ۱۳۹۸ میزان ارز وارد شده به سامانه نیما، ۱۷ میلیارد و ۷۸۰ میلیون یورو بوده است و از ابتدای سال تاکنون نیز شش میلیارد و ۶۸۰ میلیون یورو ارز وارد سامانه نیما شده است.
از این رقمها حدود ۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو ارز در سامانه نیما از مردادماه سال ۱۳۹۷ تا مردادماه سال ۱۳۹۸ برای واردات خریداری شده و از ابتدای سال تا ۲۰ مردادماه سال ۱۳۹۸، شش میلیارد و ۱۰۰ میلیون یورو در این سامانه به منظور واردات خرید شده است.
همچنین در یک ماه منتهی به ۲۰ مردادماه سال ۱۳۹۸، ارز صادراتی وارد شده به نیما یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون یورو بوده که در قیاس با ماه قبل از آن، کاهش ۲۴۰ میلیون یورویی را نشان میدهد. همچنین در یک ماه گذشته حدود ۹۷۰ میلیون یورو ارز در سامانه نیما برای واردات خریداری شده که این عدد نیز در قیاس با ماه قبل از آن، کاهش حدودا ۳۰۰ میلیون یورویی را نشان میدهد.براساس برآوردهای صورت گرفته در تیرماه سال ۱۳۹۸ میانگین نرخ خرید یورو در بازار نیما، ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان بوده که این عدد در مردادماه سال ۱۳۹۸ به ۱۳ هزار تومان کاهش یافته است. همچنین آمارها نشان میدهد که خرید اسکناس در تیرماه ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان و در مردادماه ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومان بوده، دلار نیز در تیرماه سال ۱۳۹۸، ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان و در مردادماه ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان معامله شده است.در یک ماه گذشته قیمت سکه هشت درصد، نیم سکه ۴.۷ درصد، ربع سکه ۲.۸ درصد و طلای ۱۸ عیار، ۴.۶ درصد کاهش داشته است.
مبادلات ارزی بخش خصوصی با عراق
از سوی دیگر، کارشناسان ارزی معتقدند که بخش خصوصی برخلاف بخش دولتی از انعطاف بالایی برای دریافت مطالبات خود از طرفهای عراقی برخوردار است و دینار، دلار و ریال از آنها دریافت میکند.مبنا قرار گرفتن دینار در تبادلات ایران و عراق به توسعه تجارت بخش خصوصی کمک کرده و در حال حاضر برای صادرات به عراق دینار، دلار و حتی ریال از طرفهای خود در این کشور میگیرند و به دلیل انعطاف بیشتر، مشکل خاصی در این خصوص وجود ندارد.مشکل اصلی برای قراردادهای دولتی برق و گاز بین دو کشور بوده زیرا که مبنای محاسبه آن را دلار و یورو قرار داده بودند. در دو سال گذشته عراقیها امکان پرداخت یورو و دلار را نداشتند و اصرار داشتند تا ارز محلی را جایگزین پرداخت مطالبات دولت ایران کنند و در نهایت توافق شد تا ایران مطالبات خود را به دینار بگیرد.شرط این موضوع آن است که دینار تحویل گرفته شده از سوی ایران، قابل تبدیل شدن برای واردات و همچنین تبدیل به یورو باشد تا ما هم بتوانیم با استفاده از این منبع، کالا از سایر کشورها وارد کنیم. هنوز این موضوع روان و تسهیل نشده و پولهای ایران همچنان در حسابها موجود است. بروکراسی داخل عراق هنوز اجازه نداده تا از این سیستم برای تجارت و واردات استفاده شود.
رشد دلار و یوان
از سوی دیگر، در معاملات چهارشنبه بازارهای ارز، ارزش دلار در برابر ین ژاپن ۱.۲۸ درصد تقویت شد و هر دلار به ۱۰۶.۶۵ ین افزایش یافت. شاخص دلار نیز که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد با ۰.۴۵ درصد افزایش در سطح ۹۷.۸۱۵ واحدی ایستاد. ارزش یوان در برابر دلار نیز ۱.۲۵ درصد تقویت شد تا نرخ برابری هر دلار امریکا، ۷.۰۱۲۵ یوان چین اعلام شود.با این حال برخی از تحلیلگران بازار ارز معتقدند که این روند طولانی نخواهد بود. آلن روسکین، استراتژیست بینالمللی دویچه بانک گفت: تغییر مسیر محسوس یوان و دلار و بازگشت از ین و طلا احتمالا زیاد طول نخواهد کشید و اینکه چین و امریکا برنامهریزیهای بلندمدت خود را با سناریو عدم توافق جلو ببرند اصلا دور از انتظار نیست.با توجه به وقایع اخیر، اکنون کارشناسان انتظار دارند بانک مرکزی امریکا در ماه سپتامبر برای دومین بار در سال جاری نرخ بهره را کاهش دهد. ارزهای اروپایی دیروز بر خلاف روز قبل عملکرد بدی در برابر دلار داشتند و یورو به یک کانال پایینتر رفت. امروز هر یورو به ازای ۱.۱۱۷۲ دلار، هر پوند انگلیس به ازای ۱.۲۰۵۵ دلار و هر فرانک سوییس به ازای ۱.۰۲۴۶ دلار مبادله شدند.همچنین هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۷۱۷ دلار استرالیا، ۱.۳۲۲۱ دلار کانادا و ۱.۳۸۴۵ دلار سنگاپور معامله شدند.
ریزش ارزهای نوظهور ادامه دارد
همچنین ارزش پزو آرژانتین و روپیه هند در برابر دلار بار دیگر کاهش یافت. به گزارش هندو بیزینس لاین، افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی در سطح جهان باعث شد تا ارزش روپیه هند به پایینترین حد خود در طول شش ماه اخیر برسد و هر دلار به ازای ۷۱.۴۰ روپیه معامله شود. از سوی دیگر روند نزولی ارزش پزو آرژانتین نیز ادامه دارد و بازارهای مالی این کشور نوسانات شدیدی را تجربه میکند که در طول نیم قرن اخیر بیسابقه بوده است.
از ابتدای این ماه تاکنون، روپیه ۳.۵ درصد ارزش خود در برابر دلار را از دست داده است و این اتفاق در حالی رخ میدهد که ماه جاری میلادی ماه خوبی برای دلار در برابر ارزهای مهم جهانی نظیر پوند، یورو، فرانک و ین نبود.
از زمانی که بانک مرکزی امریکا تصمیم به کاهش نرخ بهره گرفت، فشارها بر بانک مرکزی هند برای اتخاذ رویکرد مشابه افزایش پیدا کرده است و این مساله میتواند با توجه به احتمال بالای کاهش مجدد نرخ بهره در امریکا، روپیه را بیش از پیش تحت فشار قرار دهد.
از سوی دیگر آنطور که خبرگزاری فرانسه نوشته است، ارزش پزو در برابر دلار ۱.۷۷ درصد دیگر کاهش یافته است تا تنها طی سه روز، ۱۸.۷۶ درصد از ارزش پول ملی آرژانتین از بین برود. ارزش پزو پس از آن ریزش کرد که نامزد حزب رقیب رییسجمهور کنونی این کشور توانست در انتخابات ریاستجمهوری از وی پیشی بگیرد، هر چند که به دلیل نرسیدن رای وی به تعداد مورد نیاز، انتخابات به مرحله بعدی کشیده شد.پزو سال گذشته حدود نیمی از ارزش خود در برابر دلار را از دست داد که این مساله به نوبه خود باعث کاهش شدید محبوبیت دولت فعلی و افزایش نرخ تورم در سومین اقتصاد بزرگ امریکای جنوبی شد. در حال حاضر ۳۲ درصد مردم این کشور در فقر زندگی میکنند.