نشستی برای کاهش شکاف‌ها

۱۳۹۸/۰۶/۰۳ - ۰۰:۳۲:۰۳
کد خبر: ۱۵۱۵۲۰
نشستی برای کاهش شکاف‌ها

گروه جهان|

 نشست هفت اقتصاد پیشرفته و صنعتی جهان (گروه7) روز آغازین خود را در شرایطی پشت سر گذاشت که نگرانی‌ها از تشدید جنگ تجاری چین و امریکا به اوج رسیده، رکود اقتصادی بریتانیا و آلمان افزایش یافته و جوزپه کونته نخست‌وزیر ایتالیا، کشوری که با بزرگ‌ترین بدهی خارجی حوزه یورو پس از یونان درگیر است، اخیرا اعلام کرده به‌خاطر اختلافات سیاسی استعفا می‌کند.

خبرگزاری فرانسه نوشته: نشست گروه7 در حالی آغاز به‌کار کرده که آهنگ رشد اقتصادی جهان به کندی گراییده و رکود اقتصادی در حال گستراندن سایه سنگین خود بر بسیاری از مناطق و کشورهای جهان، از جمله امریکا است. این نشست در حالی آغاز به‌کار کرده که شکاف میان فقرا و ثروتمندان و نابرابری اقتصادی در جهان هیچگاه تا اندازه امروز عمیق و گسترده نبوده است. این نشست همچنین در شرایطی کار خود را آغاز می‌کند که بخش‌های وسیعی از جنگل‌های آمازون که شش‌های تنفسی عمده کره‌زمین محسوب می‌شوند، در حال سوختن هستند و ابعاد این آتش‌سوزی به حدی گسترده و نگران‌کننده است که مختصات یک بحران در سطح جهانی را ترسیم می‌کند. و بالاخره این نشست در حالی آغاز می‌شود که مخاطرات ژئوپلتیکی در بخش‌هایی از جهان، از جمله خلیج فارس و تنگه هرمز، دریای چین جنوبی، کشمیر، شرق اوکراین و کره‌شمالی ابعاد نگران‌کننده‌ای به خود گرفته و آتش جنگ در یمن، لیبی و سوریه هنوز زبانه می‌کشد. چالش‌های یاد شده تنها بخشی از چالش‌های متعددی است که بر سر راه سران هفت کشور بزرگ صنعتی جهان قرار دارد. ولی آنچه کار را مشکل‌تر می‌کند، موضع ناهمگون، متفاوت و گاه متناقض رهبران حاضر در این نشست است. به غیر از ترامپ که در دو سال اخیر و با شعار «اول امریکا» به وجود آورنده شکاف عمیق، نه تنها در جهان، بلکه در اردوگاه کشورهای غربی بوده است، اکنون بوریس جانسون نخست‎وزیر جدید بریتانیا، نیز عاملی دیگر برای شکاف‌شده و ساز مخالفت می‌زند. بوریس جانسون که پیش از این نشست به برلین و پاریس سفر کرده و خواستار دستیابی به توافق جدیدی برای برگزیت شده، تهدید کرده که بریتانیا آماده است بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج شود. او در نشست بیاریتز می‌خواهد همبستگی اروپایی‌ها را بسنجد. برگزیت بی‌تردید یکی از موضوعات محوری و مناقشه‌برانگیز نشست گروه۷ است.

خبرگرای فرانسه با اشاره به روزهای دشوار گروه7 نوشته: مشترک در بیش از چهار دهه گذشته بین کشورهای عضو این گروه موضع‌گیری مشترک وجود داشته است. آنها بر اساس ارزش‌های مشترک سیاسی و باورهای بنیادی اقتصادی مشورت و همکاری بی‌سابقه‌ای داشته‌اند. اما حالا شکل و ماهیت گروه۷ مورد پرسش قرار گرفته است. گروه۷ پیشتر جایی بوده که کشورهای غربی این امکان را داشتند که به نحو رُک و و پوست کنده میان خود گفت‌وگو کنند و در همان حال موضع خود را در قبال چالش‌های بزرگ بین‌المللی تلطیف و نزدیک کرده و در نهایت موضع کاملاً مشترکی در برابر بحران‌ها داشته باشند. اما همه این سنت‌ها در حال نابود شدن هستند. با این وجود، ماکرون هنوز امیدوار است که این شکاف‌ها را کاهش دهد.  رییس‌جمهوری فرانسه در آستانه این نشست به قدرت‌های غربی هشدار داد که “با توجه به نفوذ رو به رشد قدرت‌های آسیایی، غرب نباید از خود ضعف نشان دهد و باید در شکل‌دهی و سازماندهی نظم‌ جدید جهانی مشارکت فعال داشته باشد، والا روزی چشم باز می‌کند و می‌بیند که به رعیت دیگران تبدیل شده است. “ یک دیپلمات ارشد اروپایی با اشاره به موضع کاملأ متفاوت رهبران حاضر در این نشست گفته: «ما برای نخستین‌بار پیش‌‌نویسی برای بیانیه نهایی نشست گروه هفت نداریم.» رویترز هم نوشته که رییس‌جمهوری فرانسه می‌خواهد از بیانیه نهایی نشست صرف‌نظر کند و این سنت را به فراموشی بسپارد. به‌گزارش رویترز، مهم‌ترین موضوع‌هایی که در نشست گروه۷ مطرح می‌شود، عبارتند از:

توافق هسته‌ای ایران: ماکرون به عنوان میزبان و رییس دوره‌ای این نشست تصمیم دارد که موضوع ایران را در نشست بیاریتز مطرح کند. موضوعی که اعضای نشست در مورد آن اختلاف شدید دارند. این اختلاف خصوصاً بین اروپایی‌ها و امریکا محسوس است. ماکرون در این باره گفته: «ما باید گفت‌وگویی جدی میان خود داشته باشیم. این گفت‌وگو پیرامون نحوه مدیریت پرونده ایران است که در کشورهای گروه ۷ اختلافات واقعی بر سر نحوه مدیریت این پرونده وجود دارد.» فرانسه، آلمان و بریتانیا از توافق با ایران حمایت می‌کنند. این درحالی است که ترامپ آن را محکوم کرده و در ماه مه۲۰١۸ از آن خارج شد.

تغییرات آب‌وهوایی: این پدیده در سال‌های اخیر به یکی از مهم‌ترین مباحث تبدیل شده است. حتی اگر اجماعی میان برخی از کشورها درباره آن وجود نداشته باشد، مطرح کردن آن، در نشست‌های بین‌المللی اجتناب‌ناپذیر شده است. با خروج امریکا از توافق اقلیمی پاریس، فرانسه قصد دارد ائتلافی از فعالان جهانی در محیط‌زیست ایجاد کند. در نشست بیاریتز فرانسه قرار است پیشنهادهایی درباره کاهش آلودگی حمل‌ونقل دریایی و تغییرات بنیادی دیگر مطرح شود.  جنگ تجاری: این موضوع، یکی از اصلی‌ترین نگرانی‌های مهم جامعه جهانی است. جنگ تجاری بین دو اقتصاد برتر جهان، نتایج زیان‌باری برای اقتصاد جهانی و اقتصادی‌های این دو کشور دارد. این جنگ موجب کاهش چشمگیر رشد اقتصادی جهان شده و در همان حال با ادامه آن، اقتصاد امریکا به سوی رکود می‌رود. رکود اقتصادی در امریکا به نوبه خود اقتصاد جهانی را به زیر می‌کشد.

برگزیت: نشست گروه۷ به بوریس جانسون این فرصت را می‌دهد که نبض کشورهای بزرگ جهان را درباره برگزیت اندازه‌گیری کند. مالیات بستن فرانسه روی فروش شرکت‌های بزرگ فناوری جهان،جنگ در یمن، سوریه و لیبی و امکان بازگشت ولادیمیر پوتین به اجلاس کشورهای گروه۷ که در صورت پیوستن روسیه دوباره کشورهای گروه۸ متولد خواهد شد، از جمله موضاعاتی است که در نشست سه روزه بیاریتز درباره آن گفت‌وگو می‌شود.