تلاش اروپا برای رسیدن به توافق با ایران
گروه ایران|
در شرایطی که هر روز خبر تازهای درباره ارایه پیشنهادات تازه برای احیای برجام در فضای رسانهای منتشر میشود، معاون وزیر خارجه کشورمان از تلاش مداوم اروپاییان برای جلبتوجه ایران و رسیدن به یک توافق پایدار با کشورمان برای تداوم برجام، خبر میدهد. اظهاراتی که نشان میدهد ایران و اروپا بیشتر از هر زمان دیگری در مسیر تحقق ابعاد و زوایای مختلف برجام قرار گرفتهاند. مسیری که بعد از خروج ترامپ از برجام میرفت تا یکی از مهمترین دستاوردهای حقوقی نظام بینالملل را با خطر فروپاشی مواجه کند، با به کارگیری صبر استراتژیک تهران و تلاشهای دیپلماسی بازیگران اثرگذار دوباره در مسیر تعیین شده قرار میگیرد. در اولین گام برای احیای برجام، فرستاده ویژه رییسجمهور فرانسه به تهران آمد و با رییسجمهور حسن روحانی دیدار کرد. به گفته برخی منابع خبری فرانسه در این پیام پیشنهاد داده بوده که پاریس با واشنگتن بر سر معافیت ایران در صادرات مقدار مشخصی نفت در مدتی محدود به توافق برسد در مقابل تهران گامهای خود در کاهش تعهدات هستهای در برجام را متوقف کند. ایران اگرچه تاکید کرد که پنجره دیپلماسی باز است ولی پیشنهاد اولیه فرانسه را رد کرد. بعد از این مرحله ایران تلاش کرد تا تصویری واقعی از مطالبات اقتصادی و ارتباطیاش ذیل برجام را در قالب یک برنامه مشخص به طرف اروپایی ارایه کند؛ مطالباتی که هرچند هنوز در مسیر تحقق قرار نگرفته اما پیش بینیها حاکی از آن است که در ادامه با قبول پیشنهادات ایران به سرانجام مورد نظر ختم خواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان دیروز در حاشیه یازدهمین نشست ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی در ارتباط با مذاکرات اخیر ایران و فرانسه و انجام گام سوم کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران اظهار کرد: همانطور که اطلاع دارید شب گذشته (شنبهشب) بار دیگر مذاکرات مفصلی بین روسای جمهور ایران و فرانسه انجام شد و آقای رییسجمهور در این گفتوگوی تلفنی بار دیگر تاکید کردند در صورتی که ایران در این مذاکرات به نتایج مورد نظر خود دست پیدا نکند گام سوم را برمیدارد. وی با بیان اینکه این گام، گام مهمی خواهد بود، افزود: امیدواریم طرفهای مقابل در مدت باقی مانده به تعهدات خود عمل کنند به نحوی که ایران احساس کند ، میتواند از منافع اقتصادی برجام برخوردار و نظراتش در زمینه پایبندی طرفهای مقابل به این توافق بینالمللی تامین شود. این دیپلمات ارشد کشورمان تاکید کرد: برداشت شخصی من این است که اروپاییها در حال تلاش در این زمینه هستند و امیدواریم که این تلاشها و همکاریها به نتیجه برسد.
استفاده از ظرفیتهای همسایگان
انصاری با تاکید بر اینکه یکی از اولویتهای اصلی ایران در عرصه سیاست خارجی گسترش تعاملات و ارتباطات با کشورهای همسایه است، اظهار کرد: روابط ایران با دو کشور ارمنستان و آذربایجان در حوزه انرژی رو به گسترش است. غلامرضا انصاری در تشریح نتایج و جزییات نشست اقتصادی با این کشورها گفت: در این نشست سفرای ایران در دو کشور ارمنستان و آذربایجان و همچنین استانداران استانهای گیلان، اردبیل و آذربایجان شرقی حضور داشتند. در این جلسه بحثهای خوبی در ارتباط با اهمیت گسترش روابط با این دو کشور و موانع پیش رو انجام شد.
انصاری با بیان اینکه در مورد همکاریهای بانکی، گمرکی، انرژی و ترانزیت و همچنین موضوع تجارت در این جلسه بحثهای جدی و خوبی صورت گرفت، خاطرنشان کرد: روابط ایران با دو کشور آذربایجان و ارمنستان دوستانه و رو به جلو است و ما شاهد همکاریهای ایران با این کشورها در زمینه گردشگری، سلامت، تجارت و ... هستیم. این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه روابط تجاری ایران با این دو کشور بیش از یک میلیارد دلار است به همکاریهای ایران با دو کشور ارمنستان و آذربایجان در حوزه انرژی اشاره کرد و گفت: این همکاریها نیز در زمینه گاز و نفت رو به رشد است و ما در زمینه تجارت شاهد تنوع خوبی در روابط با این دو کشور هستیم. انصاری به ظرفیت دو کشور ارمنستان و آذربایجان در بحث تعاملات اقتصادی و تجارتی با ایران اشاره کرد و افزود: امیدواریم با فعال شدن هر چه بیشتر کریدور شمال به جنوب روند همکاریها با این دو کشور گسترش بیشتری پیدا کند. وی همچنین با بیان اینکه جاده مهم ترانزیتی بین ایران و ارمنستان در حال تکمیل شدن است و این به گسترش تجارت بین دو کشور کمک میکند، گفت: ما نتایج مذاکرات صورت گرفته در این جلسه را به سازمانهای مختلف ابلاغ میکنیم.
گسترش روابط پولی و بانکی
انصاری همچنین در پاسخ به این سوال که به نظر میرسد یکی از مهمترین مسائل در روابط تجاری ایران با دو کشور ارمنستان و آذربایجان مسائل بانکی و پولی است آیا در این جلسه در این ارتباط و رفع موانع موجود صحبتی شد، گفت: اراده سه کشور ایران، ارمنستان و آذربایجان توسعه تعاملات است و من فکرمیکنم که مشکل زیادی در حوزه مورد اشاره بین سه کشور وجود ندارد. وی همچنین با اشاره به فراهم شدن مقدمات پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا و عملی شدن این موضوع در آینده نزدیک تصریح کرد: تحقق این موضوع زمینه را برای رشد همکاری بین ایران و ارمنستان و کشورهایی چون روسیه و قرقیزستان فراهم میکند و اراده جمعی در این زمینه وجود دارد. وی با تاکید بر اینکه در ارتباط با مسائل پولی و بانکی راهکار وجود دارد و ما در این زمینه از راهکارهایی چون استفاده از پول ملی، تهاتر، پولهای غیر ملی و دیگر روشها استفاده میکنیم، ادامه داد: تلاش ما در این چارچوب است که به طرف تجاریمان آسیبی وارد نشود. انصاری در پایان صحبتهای خود با تاکید بر اینکه ایران در گسترش همکاریهای خود با کشورهای همسایه دارای اراده جدی است و جهت ایجاد تسهیلات بیشتر در این زمینه تلاش میکند، ادامه داد: البته این گسترش تعامل به ظرفیت کشورهای همسایه نیز بستگی دارد ولی همانطور که اشاره شد اراده ما گسترش همکاریها در حوزههای مختلف با کشورهای همسایه است.