پشتپرده گلایه چین از ایران و قطع ارتباط بانک کونلون
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران وعراق با انتقاد از استراتژی تجاری کشور و سهم ناچیز ایران در تجارت جهانی گفت: تحقیقات انجامشده نشان میدهد در همین شرایط تولید و با توجه به نیازهای ۱۵ کشور همسایه، تعاملات ایران و ۱۵ کشور همسایه میتواند ۲۰۰ میلیارد دلار شود.
یحیی آلاسحاق در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به متناسب نبودن حجم تجارت خارجی ایران با ظرفیتهای جمعیتی و جغرافیایی ایران و پایین بودن سهم ایران در تجارت جهانی اظهار کرد: بر اساس برآوردهای جهانی، ایران با توجه به جمعیت و جغرافیای خود که 1 درصد جمعیت و جغرافیای جهان را در اختیار دارد، باید حداقل یک درصد تجارت جهانی را در اختیار خود داشته باشد که متأسفانه در حال حاضر چنین سهمی برای ایران وجود ندارد. او افزود: در شرایطی که باید سهم ایران از تجارت جهانی، حداقل یک درصد باشد اما اکنون سهم ایران از تجارت جهانی، تنها 0.3 درصد است؛ این یعنی سهم ایران در تجارت جهانی، یکچهارم استانداردهای جهانی است.
این فعال اقتصادی ادامه داد: این سهم ناچیز ایران در تجارت جهانی بر مبنای مساحت و جمعیت ایران در شرایطی است که با احتساب شاخص ژئوپولیتیکی و مجموعه توان اقتصادی کشورها، سطح تجارت ایران بهمراتب پایینتر است از آنچه باید باشد. او با اشاره به توان اقتصادی ایران گفت: تحقیقاتی که اخیرا انجام شده، نشان میدهد با توجه به 15 کشوری که در همسایه ایران قرار دارند و با در نظر گرفتن میزان صادرات و واردات سالانه آنها و نیازهای آنها و حتی استانداردهای کالایی این کشورها، ایران در شرایط امروز تولید، میتواند بیش از 200 میلیارد دلار، تجارت با کشورهای همسایه داشته باشد.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ادامه داد: یعنی اگر کالایی را که امروز تولید میکنیم مثلا همین یخچالی را که تولید کنیم، میتوانیم 200 میلیارد دلار حجم تجارت با این کشورهای همسایه خودمان داشته باشیم و با احتساب کشورهای چین و هند، میتوانیم بیش از 300 میلیارد دلار مراودات تجاری با کشورهای همسایه بهعلاوه هند و چین داشته باشیم. او عنوان کرد: این یعنی اگر همین امروز و با همین شرایط تولید در کشور، استراتژی تجاری کشور را بهدرستی تعیین کنیم، 200 میلیارد دلار تعامل تجاری با کشورهای همسایه خواهیم داشت و این حجم تجارت در شرایطی است که کل نیازهای ارزی کشور با 50 میلیارد دلار رفع میشود.
آلاسحاق با انتقاد از نبود استراتژی تجاری مناسب در کشور گفت: حالا شما این رقم را با کل تجارت ما با 23 کشور اروپایی مقایسه کنید؛ ما امروز به عراق 13 میلیارد دلار صادرات داریم ولی کل صادرات ما به اروپا کمتر از 200 تا 300 میلیون دلار است؛ بهعبارت ساده ما حتی برای محقق کردن این 200 میلیارد دلار تعامل تجاری با کشورهای همسایه، نیاز به برجام هم نداشتیم. او در پاسخ به این سوال که در چنین شرایطی چرا سیاستگذاران تجاری ایران پس از برجام تا این اندازه بر تجارت با اروپا و غرب تمرکز داشتند، گفت: متاسفانه این نتیجه همان نگاهی است که بر فضای تجارت کشور حاکم شده است؛ امام علی(ع) میفرمایند: «به آبشخور فکریتان توجه کنید چراکه فکر شما تبدیل به رفتار شما میشود و این رفتار، عادات شما را میسازد و عادات شما، هویت شما را شکل میدهد»؛ حالا شما میپرسید چرا چنین نگاهی داریم؟ خب، بهدلیل اینکه نگاه ما همواره به غرب بوده است.
این فعال اقتصادی ادامه داد: امروز چرا گفته میشود که چینیها از ما گلهمندند؟ چون میگویند «قبله شما غرب است؛ وقتی به ما محتاج هستید سمت ما میآیید ولی باز نگاهتان به غرب است». شما ببینید رییسجمهور چین به ایران آمد اما در سفر او به ایران، رفتار ما بهگونهای بود که باعث شد بعد از بازگشت وی به چین، «بانک کونلون» چین رابطهاش را با ما قطع کرد، چراکه آنها از رفتار ما چنین برداشتی کردند که ما قصد داشتیم به آنها بیاحترامی کنیم.