کاهش 5,7 میلیون بشکه از تولید نفت عربستان
گروه انرژی|
بعد از حمله پهپادی به بزرگترین تاسیسات نفتی جهان در عربستان سعودی، ارامکو، گفته میشود که آن کشور هفتهها بدون تولید نفت حام و گاز خواهد بود.
در حالی که برخی از مقامات عربستان سعودی در این پادشاهی بدنبال آن هستند به بازار نفت اطمینان بدهند که تولید به سرعت به حالت اول خود برخواهد گشت، افرادی که از موضوع مطلع هستند میگویند مدتها طول میکشد که تولید به سطح حداکثری خود برسد .
به گزارش فاینانشیال تایمز، یک فرد نزدیک به وزارت انرژی عربستان گفته، «هفتهها طول میکشد که آین مجموعه به ظرفیت حداکثری خود برسد.»
این فرد با اشاره به این نکته که هنوز میزان کامل خسارت در حال بررسی است، افزود: نگرانیهای این پادشاهی با چند کشور عضو اوپک مطرح شده است. یک گزینه میتواند این باشد که برگزاری یک نشست اضطراری اوپک درخواست شود.
به نوشته این روزنامه، عربستان سعودی که تقریبا خود را رهبر بلامنازع اوپک میداند در حال ارزیابی درخواستی است که از دیگر اعضای اوپک بخواهد بهطور موقت تولید نفت خود را برای آرامش بازار بالا ببرند تا اینکه آن کشور بتواند به حالت اولیه خود برگردد.این شخص مطلع گفت که این بحثها در حال بررسی است و شاید به عمل منجر نشود. اما با توجه به اینکه عربستان سعودی پیش از این رهبری کاهش تولید در حمایت از قیمتها بر عهده داشت، این مذاکرات عمق نگرانی آن پادشاهی را میرساند.
در همین حال کارشناسان بازار نفت منتظر هستند که با باز شدن بازار نفت از امروز آثار این حمله را بر قیمتها مشاهده کنند. به گفته این کارشناسان در حال حاضر مصرفکنندگان و برخی از تولیدکنندگان برای جلوگیری از افزایش قیمت در بازار شاید از ذخایر استراتژیک خود استفاده کنند.
فاینانشیالتایمز در همین حال در ادامه گزارش خود آورده است که مدیر آرامکو سعودی، امین نصیر، گفته است که آتش در آن مجموعه مهار شده و در حال احیای تولید هستند.
حمله پهبادی روز شنبه حوثیهای یمن به تأسیسات نفتی عربستان سعودی، حدود نیمی از تولید نفت این کشور را متوقف کرد. مقامات سعودی اعلام کردند حملات پهپادی که صبح شنبه تاسیسات نفتی ابقیق در عربستان سعودی و میدان نفتی خوریس را هدف گرفتند باعث آتشسوزی گسترده پالایشگاه بزرگ نفت و توقف فعالیت آن شدند.
این تعطیلی روی حدود پنج میلیون بشکه در روز ظرفیت پالایش نفت یا پنج درصد از تولید نفت روزانه جهان تاثیر میگذارد و اگرچه آرامکو اعلام کرده که مطمئن است میتواند به سرعت روند تولید را احیا کند اما اگر موفق نشود، جهان ممکن است با کمبود عرضه نفت مواجه شده و در نتیجه قیمتها به ۱۰۰ دلار در هر بشکه صعود کنند.
درباره وسعت خسارت این حملات که حوثیهای یمن مسوولیت آن را برعهده گرفتهاند، جزییاتی وجود ندارد اما خبرگزاری فرانسه به نقل از مقامات سعودی نوشته است: این حملات تلفات انسانی نداشته است.
تحلیلگران «اساند پی گلوبال پلاتس آنالیتیکس» اظهار کردند حملات به تاسیسات پالایش نفت ابقیق و میدان نفتی خوریس عربستان سعودی احتمالا باعث خواهد شد نفت از مرز ۷۰ دلار در هر بشکه عبور کند و حتی ممکن است تا مرز ۸۰ دلار نیز پیش رود.
به گفته این تحلیلگران، تغییر ناگهانی ریسک ژئوپلیتیکی نه تنها تخفیف پنج تا ۱۰ دلاری قیمت نفت را از بین میبرد بلکه پنج تا ۱۰ دلار روی قیمت نفت به دلیل ریسکهای عرضه اضافه میکند و به این ترتیب ممکن است نفت محدوده ۵۵ تا ۶۵ دلار را شکسته و تا مرز ۷۰ دلار در هر بشکه صعود کند.
به گزارش ایسنا، این تحلیلگران خاطرنشان کردند که با وجود ادعای سعودیها مبنی بر اینکه تولید و صادرات نفت این کشور از این حمله متاثر نخواهد شد، هر گونه ریسک بیشتر ممکن است باعث شود قیمتها تا مرز ۸۰ دلار صعود کنند.
به گفته تحلیلگران پلاتس آنالیتیکس، این حملات روند تولید پنج میلیون بشکه در روز نفت را مختل کرده اما عربستان سعودی احتمالا صادراتش را حفظ خواهد کرد و از ذخایر خود در ژاپن برای تضمین امنیت عرضه استفاده میکند. اگر این اختلال طولانی شود، مازاد ظرفیت تولید اوپک و همچنین توانایی آژانس بینالمللی انرژی برای بهرهبرداری از ذخایر نفت استراتژیک به منظور جبران کمبود احتمالی عرضه، تضعیف خواهد شد.
برآورد شده است که مازاد ظرفیت تولید جهانی نفت در حال حاضر ۲.۳ میلیون بشکه در روز است اما بیش از ۱.۶ میلیون بشکه در روز از این ظرفیت در عربستان سعودی است که نشان میدهد بازار تا چه حد در برابر ریسکهای بخش عرضه آسیبپذیر است. این امر بازارها را با توجه به ابهاماتی که در یمن، عراق، لیبی و نقاط دیگر وجود دارد مضطرب میسازد.
به گفته این تحلیلگران، نگرانیهای بخش تقاضا باعث شده است بیثباتی احتمالی در روند عرضه نفت خاورمیانه نسبتا نادیده گرفته شود.
بر اساس گزارش پلاتس، عربستان سعودی اواخر روز شنبه توقف موقتی ۵.۷ میلیون بشکه در روز از تولید نفت این کشور پس از حملات به تاسیساتش را تایید کرد اما اعلام کرد نفت مشتریانش را از طریق ذخایرش تامین خواهد کرد.
بر اساس گزارش واشنگتنپست، حمله پهپادی روز شنبه حوثیهای یمن به تأسیسات نفتی عربستان سعودی که با 10 فروند هواپیمای بدون سرنشین انجام شد، یکی از خسارتبارترین حملات به خاک عربستان بوده است. این حملات جدیترین حمله به خاک عربستان در طول دهههای اخیر بوده است، حتی جدیتر از موشکهای اسکاد شلیک شده توسط صدام حسین در زمان جنگ خلیج فارس در سال 1991.
شرکت آرامکو عربستان در حال آمادهسازی شرایط برای عرضه اولیه 5 درصد از سهام خود در بازارهای سهام بینالمللی است تا از این طریق میلیاردها دلار درآمد کسب کند و بدینترتیب وابستگی کشور عربستان به درآمد مستقیم حاصل از صادرات نفت خام کاهش پیدا کند.
مک نالی در یادداشتی به مشتریان گفت: اما موجودیهای نفت خام رو به زوال است. عربستان سعودی حدود 188 میلیون بشکه در دسترس دارد، به اندازه کافی برای تأمین اختلال در تخمین عرضه آب آقایق 5 میلیون بشکه در روز به مدت 37 روز.
رابرت مکنالی، معاون امنیت ملی در حوزه انرژی دولت امریکا در دوران ریاستجمهوری جرج بوش پسر و رییس شرکت گروه مشاروه انرژی «Rapidan Energy» در یادداشتی نوشت: «موجودی ذخایر استراتژیک نفت در حال کم شدن هستند. عربستان سعودی حدود 188 میلیون بشکه نفت ذخیره دارد که فقط به اندازه 37 روز میتواند کسری 5 میلیون بشکهای تولید نفت این کشور را جبران کند.»