راهاندازی سامانه مدیریت پیشفروش
رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیک کشور از پیادهسازی سامانه شکایت، گارانتی، بازرسی و مجوز پیشفروش خودرو در ماههای آینده خبر داد.
مرکز توسعه تجارت الکترونیک در سه حوزه تجارت الکترونیکی مبتنی بر توسعه زیرساختها و گسترش تجارت الکترونیک، توسعه دولت الکترونیک و گواهینامه الکترونیکی فعالیت میکند؛ به نحوی که کلیه خدمات قابل ارایه به تجار و بازرگانان از جمله خدمات ثبت سفارش و سامانه جامع تجارت در قالب سامانهها پیگیری میشود. علی رهبری رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در نشست خبری خود گفت: این مرکز در بحث زیرساختهای الکترونیکی و به ویژه گواهینامه الکترونیکی در این حوزه ورود پیدا کرده و کار را پیش میبرد. این مقام مسوول در وزارت صنعت از پیادهسازی سامانه شکایت، گارانتی، بازرسی و مجوز پیشفروش در ماههای آینده خبر داد.
ماجرای سکه ثامن چه بود؟
رهبری در مورد تخلفات صورت گرفته در حوزه سکه ثامن گفت: آنچه در مورد تخلفات صورت گرفته در سکه ثامن رخ داده مرتبط با عدم رتبهبندی دارندگان نماد اعتماد الکترونیک است به این معنا که مردم باید بدانند که هر دارنده نماد الکترونیکی قابلیت پیشفروش گسترده محصولات را ندارد و از سوی دیگر ما نیز به عنوان حاکمیت به دارندگان نمادهای الکترونیک اعتبار مشخصی را جهت پیشفروشها ارایه میدهیم. او افزود: سکه ثامن از سه سال پیش نماد اعتماد الکترونیکی دریافت کرده و پروانه مرتبط با اتحادیه صنفی مربوطه نیز تا اردیبهشت و خرداد سال ۹۷ دارای اعتبار بود و این در شرایطی است که در نظارتهای صورت گرفته از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی مشخص شد که سکه ثامن خرید و فروش آنلاین سکه انجام داده، در حالی که این فرآیند مطابق با قوانین کاملا ممنوع است.
رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی تصریح کرد: خرید و فروش آنلاین سکه از سوی ثامن در شرایطی رخ داده بود که فراز و نشیبهای اقتصادی و نوسانات قیمت ارز از سال گذشته نمودار شد و این امر این واحد صنفی را دچار مشکل کرد. البته دارنده این واحد صنفی مدعی بود که به لحاظ امنیتی سایت او دچار مشکل شده است. او ادامه داد: بعد از شکلگیری این پرونده مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به این نتیجه رسید که باید صاحبان کسب و کارهای الکترونیکی و دارندگان این نماد را رتبهبندی نماید که اکنون این کار آغاز شده است.
رهبری با بیان اینکه آخرین وضعیت پرونده ثامن را باید از مراجع قضایی سوال کنیم، تاکید کرد: رتبهبندی کسب وکارهای الکترونیکی و اینترنتی در واقع یکی از راههای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی است، چراکه مردم باید بدانند که هر دارنده نماد الکترونیک سقف قابل اعتباری دارد که بر مبنای آن میتواند پیشفروش انجام دهد. او عنوان کرد: نکته حائز اهمیت آن است که پیشفروشها چه در نوع حقیقی و چه در نوع مجازی خود همواره با مشکلاتی مواجه بودهاند به نحوی که پیشفروشکنندگان سقف اعتباری خود را نباید نادیده بگیرند و ریسک معاملات را بپذیرند، البته حاکمیت نیز باید خود را در این موضوع دخیل کرده و سقف پیشفروش هر واحد را کاملا مشخص کند.
رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیک افزود: اکنون با دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت سامانهای برای صدور مجوزهای پیشفروش خودرو طراحی شده و مکانیزمی در قالب آن ارایه خواهد شد تا اگر معامله فردی در این سامانهها برای خرید ملک، خودرو یا کالاهای ارزشمند به ثبت برسد، آن معامله مورد اعتماد حاکمیت است و ما نیز به عنوان دستگاههای حاکمیتی آن را مدیریت خواهیم کرد تا هر فردی نتواند به هر میزانی پیشفروش کند. او گفت: البته اگر حوزههایی همچون بلاکچین فعال شود و کنترلهای مرکزی از روی سامانهها برداشته شود بهطور قطع باید فکر دیگری کرد که ما نیز در حال چارهاندیشی برای آن هستیم.
رتبهبندی کسب و کارهای الکترونیکی
رهبری از تسریع فرآیند صدور و تبدیل نماد الکترونیک خبر داد وگفت: واحدهای کسب و کار الکترونیکی رتبهبندی خواهند شد تا بتوان اطمینان مصرفکنندگان را فراهم کرد. این در شرایطی است که مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، کار را به شکلی پیش برده تا مراجعهکنندگان در بخشهای مختلف برای راهاندازی کسب و کارهای الکترونیکی، کلیه تعاملات خود را در یک درگاه پیگیری نمایند. او افزود: به موازات این امر، برگزاری دورههای آموزشی و ترویجی و رویدادهای مهم را در دستور کار قرارخواهیم داد. این در شرایطی است که راهاندازی دولت الکترونیک در قالب سامانه جامع تجارت از جمله بخشهایی است که در این حوزه مورد پیگیری قرار میگیرد. به نحویکه در سامانه جامع تجارت در تعامل با سایر بخشهای دولت بتوان نیازهای تجار و فعالان اقتصادی را برآورده کرد. این مقام مسوول در وزارت صنعت، معدن و تجارت از برگزاری فرآیندهای مناقصه، مزایده و انجام معاملات در قالب سامانههای شفاف خبر داد و گفت: سامانه شکایت، بازرسی، گارانتی و مجوز پیشفروش خودرو در این حوزه ساماندهی میشود.
رهبری از تبادل اسناد مالی به صورت آنلاین در آیندهای نزدیک خبر داد وگفت: هماهنگیهای لازم با سازمان برنامه و بودجه، دیوان محاسبات و خزانه داری کل کشور صورت گرفته تا بتوان اسناد مالی این وزارتخانه را به صورت الکترونیکی تبادل کرد. او با بیان اینکه از سه هزار و ۵۰۰ کسب و کار اینترنتی ۱۸۰ کسب و کار نماد الکترونیک را جعل کرده بودند، افزود: همچنین ۲۳۰ کسب و کار نیز مجوزشان تعلیق شده بود، اما همچنان به کار خود ادامه میدادند که این موضوع نیز ساماندهی شده است.
رمز ارزها؛ ابزاری ضدتحریمی
رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی درباره به کارگیری تکنولوژی بلاکچین اظهار کرد: بلاکچین یک تکنولوژی است که در هر صورت با حضور یا بدون حضور ایران در دنیا پیش خواهد رفت و سیاستگذاریهای مرتبط با آن در بسیاری از کشورهای دنیا صورت گرفته است. اما باید توجه داشت که استفاده از زنجیره بلاکچین به هیچ عنوان نمیتواند از سوی یک دستگاه خاص سیاستگذاری شود و به این دلیل پیشنهاد ما این است که بتوان این موضوع را در کارگروهی مشترک میان دستگاههای مختلف ساماندهی کنیم که هماکنون مقدمات این کار نیز فراهم شده است. او با بیان اینکه رمزارزها به هیچ عنوان نظارتپذیر نیستند، افزود: قابلیت نظارت بر رمز ارزها وجود ندارد و به این دلیل است که انجام تراکنشها به نحوی صورت میگیرد که طرفین تراکنش در آن مشخص نیستند. این در شرایطی است که در دوران تحریم نیز باید بررسی کرد که تا چه اندازه میتوان به استفاده از رمز ارزها برای دور زدن تحریم امیدوار باشیم. رهبری اظهار کرد: با توجه به اینکه رمزارزها پشتوانه خاصی ندارند ممکن است دچار فراز و نشیبهای قیمتی در تبادلات مالی شوند و این امر ریسک بالایی را متوجه معاملات میکند. به خصوص اینکه باید در معاملات با حجم بالا، این موضوع را لحاظ کرد.
رهبری با بیان اینکه ۱۶ فرآیند جدید به سامانه ثبت سفارش اضافه شده و این امر ایمنی و امنیت این سامانه را ارتقاء خواهد داد، افزود: این در شرایطی است که چنانچه ثبت سفارش روی سیستمهای الکترونیکی قرار نگرفته بود، بهطور قطع نمیتوانستیم تخلفات مرتبط با آن را کشف کنیم اما این سامانه نیازمند ارتقای امنیتی بود که مراحل آن در مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در حال انجام است. او عنوان کرد: مرزنشینان به این سامانه اضافه شدهاند و حسب تصمیماتی که دولت در حوزههای مختلف اتخاذ مینماید، این سامانه قابلیت ارتقا و بهینهسازی دارد.