شناسایی نیمی از مبتلایان به ایدز در کشور

۱۳۹۸/۰۶/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۳۱۵۹
شناسایی نیمی از مبتلایان به ایدز در کشور

کمتر از نیمی از مبتلایان به ایدز در کشور شناسایی شده‌اند و بخش عمده از حاملان ویروس ایدز، اطلاعی از ابتلای‌شان به این بیماری و ناقل بودن‌شان ندارند. این هشداری جدی در رابطه با روابط جنسی محافظت نشده و استفاده از سرنگ‌های مشترک در بین معتادان تزریقی است.

رییس مرکز تحقیقات ایدز با بیان اینکه هیچ کمبودی در زمینه داروهای بیماران مبتلا به ایدز نداریم، گفت: عده‌ای اعلام کردند که داروهای تاریخ مصرف گذشته در اختیار بیماران HIV قرار گرفته است، اما این موضوع درست نیست و در حال حاضر نه تنها با کمبود دارو مواجه نیستیم، بلکه داروهای این بیماران تا یک سال پس از پایان تاریخ انقضا قابل مصرف هستند.

مینو محرز در نشستی خبری که درباره بیماری HIV / ایدز برگزار شد با بیان اینکه بیمارستان امام خمینی(ره) بزرگ‌ترین بیمارستان ایران است و بیش از ۱۳۰۰ تخت دارد، گفت: قدمت این بیمارستان بسیار زیاد است؛ به‌طوری‌که برخی ساختمان‌های آن متعلق به زمان جنگ جهانی دوم است که مرکز تحقیقات ایدز نیز در این بیمارستان قرار دارد. او با بیان اینکه ماهانه ۷۰۰ بیمار مبتلا به HIV به مرکز تحقیقات ایدز مراجعه می‌کنند، افزود: مرکز تحقیقات ایدز بهترین مرکز در حوزه بیماری ایدز در ایران و حتی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا محسوب می‌شود. ایران در زمینه HIV حرف اول را در منطقه می‌زند. حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز که از نظر درآمدی وضعیت مناسبی دارند هم در این زمینه اقدام موثری انجام نداده‌اند و حتی مبتلایان به HIV را دیپورت می‌کنند. متاسفانه در منطقه ما روند ایدز نسبت به سایر مناطق دنیا رو به افزایش است.

محرز با بیان اینکه ۲۰۰ مرکز مشاوره و درمان ایدز در سراسر ایران وجود دارد، افزود: ما به عنوان بازوی وزارت بهداشت در حوزه تحقیقات ایدز در کشور عمل می‌کنیم. هدف‌مان این است که جامعه‌ای عاری از ایدز را به نسل آینده تحویل دهیم. در کنار مرکز تحقیقات ایدز یک باشگاه یاران مثبت ایجاد کرده‌ایم که در جهت پیشگیری ثانویه در حوزه بیماران HIV کار می‌کند.

   تخمین وجود ۶۰ هزار بیمار مبتلا  به اچ‌آی‌وی در کشور

وی با تاکید بر لزوم آموزش و آگاهی‌رسانی به جوانان درباره بیماری HIV گفت: باید بررسی کنیم که از چه حوزه‌هایی می‌توانیم به جوانان آموزش‌های بهتری ارایه دهیم. در حال حاضر فضای مجازی یکی از قسمت‌هایی است که می‌تواند برای ارایه این آموزش‌ها مورد استفاده قرار گیرد. در حال حاضر ۳۰ هزار نفر مبتلا به بیماری HIV در کشور شناسایی شده‌اند، اما تخمین می‌زنیم که حدود ۶۰ هزار نفر بیمار مبتلا به HIV در کشور داشته باشیم. بنابراین هنوز تعداد زیادی از بیماران خودشان هم نمی‌دانند که مبتلا به HIV هستند. برای کشف آنها باید آموزش‌های لازم را ارایه دهیم تا افراد مشکوک به مراکز ایدز مراجعه کنند و آزمایش دهند. جوانان باید بدانند که می‌توانند با رعایت رازداری و به صورت رایگان در مراکز ما تست دهند.

رییس مرکز تحقیقات ایدز تاکید کرد: خوشبختانه مقامات حاکمیتی و دینی کشور هیچ گونه محدودیتی برای فعالیت‌های ما قائل نشدند. زمانی که ایدز در زندان‌ها به صورت اپیدمی اتفاق افتاد مقامات ارشد کشوری هم دستور دادند که هر کاری می‌توانید انجام دهید تا از این بیماری جلوگیری کنیم. هر چند که نگرش منفی برخی مسوولان در اجرای برنامه‌ها باعث شده که آن‌طور که باید به این حوزه توجه نشود، اما وظیفه ما پیشگیری از HIV است. باید نگرش‌های منفی درباره این بیماری را اصلاح کنیم و این کار تنها با آموزش مستمر میسر است.

   اچ‌آی‌وی دیگر کشنده نیست

محرز با بیان اینکه عفونت HIV یا ایدز اصلا کشنده نیست، گفت: این بیماری با دارو قابل کنترل است و افراد مبتلا می‌توانند با مراقبت عمر معمولی داشته باشند. البته در جهان هم بر روی درمان قطعی آن کار می‌کنند. از طرفی تمام خدمات و داروهای مورد نیاز بیماران مبتلا به ایدز به صورت رایگان به آنها ارایه می‌شود، اما هیچ کس این موضوعات را نمی‌داند. وی درباره نحوه پیشگیری از ابتلای کودک در مادران باردار مبتلا نیز گفت: با وجود هزینه بسیار زیاد اما وزارت بهداشت در راستای پیشگیری از انتقال HIV از مادر به نوزاد اقداماتی انجام داده است؛ به‌طوریکه در حال حاضر همه زنان بارداری که به مراکز مراقبت بارداری دولتی مراجعه کنند، تست HIV نیز از آنها گرفته می‌شود و اگر نتیجه مثبت باشد، تحت مراقبت قرار می‌گیرند. زنان باردار مبتلا به HIV می‌توانند با مصرف دارو و بعد از تولد هم با شیر ندادن به نوزادشان از ابتلای او به HIV پیشگیری کنند. وی با اشاره به قدرت سیستم بهداشتی کشور در حوزه مراقبت از بیماران HIV گفت: در سیل اخیر بیش از ۲۱۰۰ بیمار مبتلا به HIV را گم کرده بودیم، اما سیستم بهداشتی وزارت بهداشت به خوبی عمل کرد و توانستیم آنها را پیدا کنیم و با هلی‌کوپتر و قایق، دارو و شیرخشک مورد نیاز آنها را در اختیارشان قرار دادیم. شعار همکاران ما در وزارت بهداشت این بود که اجازه نمی‌دهیم سیل حریم بیماران را از بین ببرد؛ چرا که HIV هنوز هم در جامعه نوعی انگ محسوب می‌شود و بیماران نمی‌خواهند دیگران متوجه بیماری‌شان شوند.

   مهم‌ترین راه‌های انتقال ایدز

محرز با اشاره به مهم‌ترین راه‌های انتقال ایدز گفت: تماس جنسی، استفاده از سرنگ مشترک و انتقال بیماری از مادر آلوده به نوزاد از مهم‌ترین راه‌های انتقال ایدز محسوب می‌شوند. خوشبختانه وزارت بهداشت در حوزه استفاده از سرنگ مشترک، برنامه کاهش آسیب را اجرا کرد. یک زمان اپیدمی ایدز در زندان‌ها اتفاق افتاد که از طریق برنامه کاهش آسیب و با توزیع متادون و سرنگ در زندان‌ها آن را کنترل کردیم که اقدامی بی‌نظیر در سطح جهان بود. در حوزه تماس جنسی نیز باید آموزش‌های لازم را به جوانان ارایه دهیم تا سه اصل خویشتنداری، وفاداری و استفاده از وسایل پیشگیری را مورد توجه قرار دهند. بنابراین تماس‌های عادی مانند دست دادن، روبوسی کردن، استفاده از حمام یا توالت مشترک و... راه انتقال ایدز محسوب نمی‌شود. در عین حال در کشور مواردی را داشتیم که افراد مبتلا به HIV با یک فرد سالم ازدواج کرده و بچه‌دار شده‌اند و به صورت عادی زندگی می‌کنند. بنابراین باید در این زمینه آگاهی‌رسانی کرد.محرز با بیان اینکه تمام خدمات مربوط به بیماری HIV اعم از ارایه دارو و سایر خدمات مراقبتی و آزمایشگاهی به صورت کاملا رایگان ارایه می‌شود، گفت: حتی برای غیر ایرانیانی که در ایران ساکن هستند نیز این خدمات رایگان است.

   کمبود داروی ایدز نداریم

وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره وضعیت کمبود دارو و برخی جوسازی‌ها مبنی بر در دسترس نبودن داروهای بیماران مبتلا به HIV یا تاریخ گذشته بودن این داروها، گفت: برخی افرادی که از سوی رسانه‌های خارجی علیه نظام، صحبت می‌کنند در این باره شلوغ کاری کردند. در برخی از این رسانه‌ها اعلام کردند که داروهای تاریخ مصرف گذشته در اختیار بیماران HIV قرار گرفته است تا از این طریق نگرانی این بیماران را فراهم کنند، اما باید اعلام کنم که این موضوع درست نیست. در حال حاضر نه تنها با کمبود دارو مواجه نیستیم، بلکه داروهای این بیماران تا یک سال پس از پایان تاریخ انقضا قابل مصرف هستند. ما در حال حاضر دارو را در دسترس داریم و اواخر مهرماه نیز داروهای جدید به دست‌مان می‌رسد. البته در آمدن داروهای جدید کمی فاصله افتاد، اما به سرعت با کارخانه سازنده تماس گرفتیم و گفتند حتی در صورت اینکه تاریخ دارو هم بگذرد، می‌توانند تا یک سال از داروی قدیمی استفاده کنند. تمام اسناد و نامه‌های رسمی آن هم وجود دارد. بنابراین بیماران نگران دارو نباشند. ما مشکل دارو نداشتیم و نخواهیم داشت. یک سری داروی جدید هم اواخر مهر یا اوایل آبان ماه توزیع خواهد شد. در حال حاضر هم با هیچ کمبود دارویی مواجه نیستیم.