شکست ترامپیسم درخاورمیانه

۱۳۹۸/۰۷/۰۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۳۴۸۹

عماد آبشناس| اسپوتنیک|

ایالات متحده اعلام کرده بود که پس از انتخابات اسراییل طرح خود موسوم به معامله قرن را اعلام می‌کند، معامله‌ای که هنوز چیزی از آن رسما اعلام نشده ولی طبق پیش بینی‌ها قرار است به سازش اعراب و اسراییل بینجامد.

با اینکه نتانیاهو در انتخابات روی روابط بسیار حسنه خود با ترامپ و تاثیر این رابطه بر طرح‌های وی برای الحاق بخش‌هایی از سرزمین‌های فلسطینی‌ها مانور می‌داد پس از شکست مجدد نتانیاهو در انتخابات اسراییل ترامپ اعلام کرد که روابط امریکا با اسراییل است و نه نتانیاهو.

عملا می‌توان گفت با وجود روابط بسیار صمیمی‌ای که نتانیاهو با ترامپ داشت و حتی برخی ترامپ را مرید نتانیاهو می‌دانستند اما ترامپ پس از شکست نتانیاهو لحظه‌ای درنگ نکرد که وی را مانند دستمال کاغذی کنار بیندازد. دقیقا همان سیاستی که بصورت تاریخی امریکایی‌ها با همه همپیمانان خود در منطقه و جهان داشته‌اند. شاید تکرار مکررات باشد اما بد نیست به آخرت شاه ایران و صدام و حسنی مبارک و بن علی و ... نگاه کنید.

البته ترکش‌های معامله قرن که طبق نقشه‌های قبلی وابسته به انتخابات اسراییل وبه قدرت رسیدن نتانیاهو بود همین جا خاتمه نیافته بلکه مشاهده می‌کنیم که خیابان‌های مصر نیز این روزها شلوغ شده. برخی باور دارند این شلوغی‌ها به نوعی یک اولتیماتوم از طرف امریکایی‌ها و سعودی‌ها به عبد الفتاح السیسی رییس‌جمهوری مصر است چون در گفت‌وگو‌های قبلی هم سیسی و هم ملک عبد‌الله پادشاه اردن با اسکان فلسطینی‌ها در اردن و مصر مخالفت شدید کردند و بالطبع ایالات متحده و عربستان سعودی که پدرخواندگان این طرح هستند می‌خواهند به قول معروف گوش او را بپیچانند و به وی بفهمانند که زیر پایش خیلی سفت و محکم نیست و همان‌گونه که محمد مرسی را برکنار کردند او را نیز می‌توانند برکنار کنند.

نمی توان ماجراهای سودان را از ماجرای مصر دور پنداشت، بسیاری از تحلیلگران باور دارند که سرنگونی عمر البشیر و کودتای نظامی‌ای که بر علیه او ترتیب داده شده بود به این دلیل بود که وی تلاش داشت از زیر عبای عربستان و امریکا خارج شود.

در اواخر زندگی سیاسی‌اش وی تلاش داشت با قطر و ترکیه کانال بزند و اعلام کرده بود که ارتش سودان را از جنگ یمن خارج خواهد کرد.

با توجه به این شرایط می‌توان گفت امروزه شرایط پادشاهی اردن نیز در خطر است و برخی احتمال می‌دهند که همان‌گونه که تحرکاتی در مصر انجام شده برخی تحرکات در اردن نیز با حمایت ایالات متحده و عربستان سعودی انجام شود.

شاید به همین دلیل است که مشاهده می‌کنیم شاه اردن طی چند هفته اخیر تلاش دارد روابط خود با قطر و ترکیه را بهبود بخشد تا به نوعی تعادل سیاسی ایجاد کند.

البته شکست نتانیاهو در انتخابات جزو

پیش بینی‌های این گروه نبود و این گروه باور داشتند که حد اکثر مانند انتخابات سابق نتانیاهو مجبور می‌شود یک حکومت ائتلافی تشکیل دهد اما این شکست تاثیر بسزایی روی نقشه‌های امریکایی‌ها و متحدانشان برای محقق نمودن معامله قرن دارد. یک نکته دیگر که می‌تواند بسیار روی نتیجه معامله قرن تاثیرگذار باشد حمله انصار‌الله یمن به تاسیسات آرامکو در عربستان سعودی است. گذشته از همه حرف و حدیث‌ها یک نکته در این حمله نهفته که بسیار مهم است. این حمله توسط مجموعه‌ای انجام شد که جزو جبهه مقاومت در منطقه به شمار می‌آید و طبیعتا به نوعی نشان می‌دهد که چه قدر جبهه مقاومت در منطقه از توانمندی بالایی برخوردار است.

همه کارشناسان نظامی متفق القول هستند که این عملیات به نوع خود یک عملیات منحصر به فرد به حساب می‌آید که تا سال‌ها در مورد آن در مدارس نظامی صحبت خواهد شد.

باید توجه داشت که سیستم‌های دفاعی عربستان دقیقا همان سیستم‌های دفاعی اسراییل است.

یعنی اگر جبهه مقاومت به این راحتی توانسته از این سیستم‌های دفاعی عبور کند قطعا می‌تواند از آن سیستم‌های دفاعی نیز عبور کند و نقاط حساس اسراییل را هدف قرار دهد.

امروزه نیاز نیست که شما بمب هسته‌ای داشته باشید تا به طرف مقابل خود آسیب برسانید، همین که بدانید کدام نقاط در طرف مقابل آسیب پذیر است کافی است تا بتوانید ضربه‌ای مهلک به او بزنید.

چه کسی تصور می‌کرد که با یک عملیات در حد عملیات آرامکو نیمی از صادرات نفت عربستان سعودی متوقف شود؟

کافی است که مثلا مخازن مواد شیمیایی یا اتمی اسراییل هدف قرار گیرد و خود به خود یک فاجعه به بار می‌آید.

به هر ترتیب بخواهیم در مورد عملیات آرامکو صحبت کنیم باید توجه داشته باشیم که برای انجام این عملیات پهپاد‌ها و موشک‌های انصار‌الله صدها کیلومتر را طی کردند و عملیات خود را با دقت و موفقیت انجام دادند. این صدها کیلومتر که در عربستان از آن صحبت می‌کنیم یعنی کل اسراییل، چون اسراییل هیچ عمق استراتژیکی ندارد. به این دلیل است که می‌توان گفت همان‌گونه که جبهه حامی معامله قرن تلاش دارد همه را وادار کند شرایط آن را برای انجام این معامله بپذیرند در مقابل جبهه مقاومت نشان داده که به این راحتی‌ها هم که فکر می‌کنند نمی‌توانند معامله قرن را در منطقه اجرا کنند.