اخبار کلان

۱۳۹۸/۰۷/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۴۰۱۹

درآمد ۱۰ هزار میلیاردی دولت از حذف یارانه پردرآمدها

یک اقتصاددان با اشاره به شیوه دولت برای حذف تدریجی یارانه‌ سه دهک بالای درآمدی جامعه، این روش را بهترین شیوه ممکن برای حذف یارانه پردرآمدها ارزیابی کرد و گفت: از محل حذف یارانه خانوارهای پردرآمد، طی یک سال ۱۰ هزار میلیارد تومان نصیب دولت خواهد شد.

وحید شقاقی شهری، حذف تدریجی یارانه خانوارهای پردرآمد را بهترین روش قطع یارانه دهک‌های پردرآمد ارزیابی کرد و گفت: با این روش می‌توان جلوی خطاها و انحرافات احتمالی را هم گرفت. در همین راستا بهترین معیار برای تشخیص وضعیت اقتصادی خانوارها بررسی گردش مالی افراد خانوار است. او با اشاره به الزام چهارساله دولت به حذف یارانه نقدی بر اساس قانون بودجه کشوری ادامه داد: پس از دوره اول حذف یارانه‌ها در سال ۱۳۹۴، اولین اقدام دولت برای اجرایی کردن تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۳۹۸ مبنی بر حذف یارانه در شهریورماه امسال صورت گرفت. البته در این مدت نیز نمایندگان مجلس نقدهای فراوانی نسبت به تعلل دولت در حذف یارانه‌ها داشتند.

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی تهران با تاکید بر اینکه خانوارهای پردرآمد هیچ نیازی به دریافت یارانه ندارند گفت: در سال ۱۳۸۹ مبلغ ۴۵ هزار تومان مبلغ قابل توجهی در سبد خانوار بود، اما با توجه به اینکه بیش از ۱۰ سال از پرداخت یارانه می‌گذرد و این مبلغ هم افزایش پیدا نکرده و از سوی دیگر دو، سه موج تورمی را هم تجربه کرده‌ایم حالا مبلغ ۴۵هزار تومان مبلغ بسیار کمی شده و قدرت خرید آن بسیار کم است. به همین خاطر خانواده‌های پردرآمد و حتی خانواده‌های با درآمد متوسط نیز به آن نیازی ندارند؛ بنابراین تعلل دولت در حذف یارانه هم بی‌مورد است. شقاقی شهری با اشاره به اینکه روش تدریجی قطع یارانه‌ها عملا جلوی انحرافات و خطاها در فرایند حذف یارانه‌ها را می‌گیرد اضافه کرد: هنگامی که دولت به تدریج یارانه دهک‌های درآمدی را حذف می‌کند، به مرور می‌تواند بانک اطلاعاتی خود را هم تکمیل کند، به اعتراض‌ها رسیدگی کند و سپس یارانه دهک‌های پایین‌تر را هم قطع کند. بر این اساس روش تدریجی نسبت به قطع یک‌باره یارانه‌ها بهتر است و به دولت اجازه راستی‌آزمایی، کاهش و حذف خطاها را می‌دهد. او با تاکید برروش تدریجی قطع یارانه‌ها و ایجاد سامانه ثبت و رسیدگی به اعتراض‌ها ادامه داد: قطعا ما شاهد خطای بسیار اندکی در حذف یارانه‌ها خواهیم بود؛ بنابراین قاعدتا شاهد تجمعات اعتراضی هم نخواهیم بود، چون برای افرادی که به حذف یارانه خود اعتراض دارند، امکان ثبت اعتراض فراهم شده و دولت با بررسی گردش مالی آنها، به حقانیت یا عدم حقانیت اعتراضشان پی می‌برد. علاوه بر این سه دهک پردرآمد به ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان نیازی ندارند و اساسا اعتراضی هم نخواهند داشت. این اقتصاددان با اشاره به اینکه گردش مالی حساب افراد بهترین روش برای تشخیص وضعیت مالی افراد است، گفت: دولت می‌تواند به سرعت گردش مالی افراد در طول یک سال اخیر را از طریق بانک مرکزی و سیستم بانکی بررسی کند و بر اساس آن به راحتی قابل تشخیص است که فرد به ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان نیاز دارد یا خیر؛ من فکر می‌کنم صدک‌های بالای درآمدی گردش مالی محسوسی دارند، بنابراین برای فردی که گردش حساب ملموسی داشته است، ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان خنده‌دار و بی‌معنی است. اما حق اعتراض دارند و دولت هم به راحتی می‌تواند موجه بودن استدلال آنها را تشخیص دهد. این استاد دانشگاه همچنین با اشاره به کاهش درآمدهای نفتی دولت اظهار کرد: دولت مجبور است هزینه‌های خود را ساماندهی کند که یکی از این هزینه‌ها حذف یارانه‌های نقدی است. از محل حذف یارانه خانوارهای پردرآمد، در طول یک سال کمتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان نصیب دولت خواهد شد که دولت نیز با این مبلغ می‌تواند بخشی از کسری بودجه خود را جبران کند و البته چاره‌ای هم جز این هم ندارد. دولت بخشی از کسری بودجه را از طریق صندوق توسعه ملی و اوراق مالی پوشش داده و بخش بسیار کوچکی از آن نیز می‌تواند از محل حذف یارانه‌های افراد پردرآمد جبران شود.

بخشودگی 100 درصدی جرایم مالیاتی با پرداخت اصل  بدهی

در راستای حمایت از تولید، مودیان مالیاتی می‌توانند با پرداخت اصل بدهی خود تا پایان مهرماه، از فرصت بخشودگی ۱۰۰ درصدی جرایم مالیاتی بهره‌مند شوند.

نادر جنتی معاون سازمان امور مالیاتی کشور، در راستای حمایت از تولید و مزین شدن امسال به نام سال «رونق تولید» از اقدامات سازمان امور مالیاتی کشور در این خصوص خبر داد و گفت: یکی از مهم‌ترین اقداماتی که صورت گرفته است، بخشودگی جرایم مالیاتی قابل بخشش است.

وی افزود: این سازمان در راستای حمایت از تولید و کالای ایرانی و به‌منظور حمایت از فعالان اقتصادی، رعایت اصل تکریم ارباب‌رجوع و افزایش رضایت‌مندی مودیان مالیاتی، تصمیماتی اتخاذ کرد که در راستای آن مودیان اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی غیردولتی، در صورت پرداخت مانده بدهی قطعی شده خود، در اجرای مقررات ماده ۱۹۱ قانون مالیات‌های مستقیم به عنوان مودی خوش‌حساب از این حیث و در این مرحله تلقی و مورد بخشودگی قرار می‌گیرند.

معاون سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه ۱۰۰ درصد جرایم قابل بخشش مودیانی که تا پایان مهرماه ۱۳۹۸ مانده بدهی قطعی شده خود را پرداخت کنند بخشیده می‌شود، اظهار کرد: در صورت عدم پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده و برخورداری از تسهیلات یاد شده، این امکان در سال آینده فراهم نخواهد بود.