پیشنهاد ائتلاف دبیرکل اوپک با 97 کشور تولیدکننده نفت
گروه انرژی|
محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل اوپک دیروز با بیان اینکه همکاری بیشتر بهترین شیوه برای غلبه بر ابهامات فزاینده و نوسان شدید بازار جهانی است، از ۹۷ کشور تولیدکننده نفت جهان خواست به اتحاد اوپک و غیراوپک ملحق شوند. این ائتلاف هماکنون 27 عضو دارد. دیروز اکوادور، یکی از اعضای کوچک اوپک نیز اعلام کرد که تا سال 2020 اوپک را ترک خواهد کرد. طی 4 سال گذشته 2 کشور اندونزی و قطر که آنها هم سهم اندکی از تولید نفت جهان دارند نیز از عضویت اوپک انصراف دادهاند. بدینترتیب، در حالی که با اعلام اکوادور به خروج از سازمان کشورهای صادرکننده نفت، این سازمان از حیث تعداد اعضا کوچکتر میشود، تلاشها برای جذب حداکثری تولیدکنندگان نفت برای هماهنگی در کنترل بازار این حامل انرژی بدون الزام به عضوت در اوپک ادامه دارد. محمد بارکیندو در رویدادی در سوچی روسیه گفت: «ائتلاف اوپک پلاس که متشکل از اعضای اوپک و ۱۰ تولیدکننده غیرعضو اوپک است، طی سه سال گذشته به نفع تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و اقتصاد جهانی عمل کرده است. چارتر همکاری این ۲۴ کشور تولیدکننده نفت میتواند به بازار جهانی نفت کمک کند و از شوکهای خارجی در آینده مانند مسائل ژئوپلیتیکی، تنشهای تجاری، سیاستهای پولی و فجایع طبیعی عبور کنند. بنابراین همکاری بیشتر بهترین نسخه برای رفع نوسان است و به همین دلیل شرکت در این ائتلاف داوطلبانه و برای همه کشورهای تولیدکننده نفت آزاد است. مایلم دست همکاری را به سوی همه 97 کشور تولیدکننده نفت دراز کرده و آنها را به پیوستن به این گروه دعوت میکنم.»
برای نخستینبار نیست که دبیرکل اوپک از تولیدکنندگان نفت که در ائتلاف اوپک پلاس حضور ندارند، دعوت کرده است به این گروه ملحق شوند.
وی در فوریه گفته بود از دونالد ترامپ، رییسجمهور امریکا دعوت میشود به گفتوگو برای متعادل کردن بازار جهانی نفت ملحق شود. بارکیندو در آن زمان در واکنش به انتقاد ترامپ از سیاست کاهش تولید نفت اوپک، به رویترز گفته بود امریکا به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت جهان، سهم استراتژیکی در عرضه و تقاضای جهانی دارد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، با این حال امریکا علاقهای به سیاستهای مدیریت بازار ندارد و رییسجمهور این کشور در توییتر اغلب از اوپک بابت دستکاری قیمتهای نفت یا بالا نگه داشتن قیمتها انتقاد کرده است. سایر کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت شامل کانادا، برزیل و نروژ در ائتلاف اوپک پلاس حضور ندارند و برای پیوستن به آن ابراز علاقه نکردهاند.
همزمان اکوادور که یکی از کوچکترین اعضای اوپک است اعلام کرد به دلیل مشکلات مالی، در اول ژانویه سال ۲۰۲۰ این گروه را ترک خواهد کرد.
به گزارش ایسنا، این کشور در تلاش برای افزایش تولید نفت خام به منظور کسب درآمد بیشتر است و در موارد متعددی از سهمیه تولیدی که از سوی اوپک تعیین شده بود را نقض کرده است.وزارت انرژی اکوادور در بیانیهای بدون اشاره به جزییات بیشتر اعلام کرد: این تصمیم بر اساس مشکلات و چالشهای داخلی است که این کشور در ارتباط با پایداری مالی باید به آنها رسیدگی کند. این اقدام مطابق با برنامه دولت برای کاهش هزینه عمومی و کسب درآمد جدید است.
اکوادور حدود ۵۴۵ هزار بشکه در روز نفت تولید میکند اما به دلیل کسری مالی و بدهی خارجی سنگین، با کمبود نقدینگی مواجه است.این کشور در فوریه به توافق ۴.۲ میلیارد دلاری با صندوق بینالمللی پول رسید که تحت آن توانست بلافاصله ۶۵۲ میلیون دلار وام دریافت کند و زمینه را برای دریافت شش میلیارد دلار دیگر وام مهیا کرد.وزارت انرژی اکوادور اعلام کرد با وجود تصمیم برای ترک اوپک، این کشور همچنان از تلاشهایی برای تثبیت بازار جهانی نفت حمایت میکند.
اوپک، روسیه و سایر تولیدکنندگان از اول ژانویه امسال توافقی برای محدود کردن عرضه به میزان ۱.۲ میلیون بشکه در روز را اجرا کردند و در ژوییه با تمدید این پیمان تا مارس سال ۲۰۲۰ موافقت کردند.اکوادور در فوریه از اوپک خواسته بود اجازه دهد نفت بیشتری از سهمیه خود تولید کند اما این کشور هرگز تایید نکرد که آیا اوپک به درخواستش پاسخ داده است یا خیر.
دبیرکل سابق اوپک به رویترز گفت: خروج اکوادور از اوپک تاثیر چندانی روی این سازمان نخواهد گذاشت. رنه اورتیز که وزیر انرژی سابق اکوادور نیز است، گفت: اقدام اکوادور مشکلی برای اوپک ایجاد نخواهد کرد.اکوادور در سال ۱۹۷۳ به اوپک پیوست و در سال ۱۹۹۲ از این گروه خارج شد و مجددا در سال ۲۰۰۷ به اوپک بازگشت.بر اساس گزارش رویترز، سایر اعضای کوچک اوپک نیز پیش از این به دلایل مالی این گروه را ترک کردهاند. اندونزی در سال ۲۰۱۶ به منظور افزایش صادرات نفت، عضویت خود در اوپک را معلق کرد.قطر نیز در پایان سال ۲۰۱۹ با اشاره به وضعیت خود به عنوان یک تولیدکننده کوچک نفت در مقایسه با اعضای بزرگ اوپک، از این گروه خارج شد.