دلار با نرخ آزاد برای تامین ارز اربعین

۱۳۹۸/۰۷/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۴۵۹۳

گروه بانک و بیمه|

روز دوشنبه 15 مهر 98، قیمت جهانی اونس طلا با کاهش به 1498 دلار رسید و البته در ساعات عصر به 1497 دلار رسید. همچنین با اعلام نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدی، به قیمت 11440 تومان، بازار ارز و طلا در داخل کشور همچنان روند با ثبات هفته‌های اخیر خود را ادامه داد و برخی نرخ‌ها با کاهش مواجه شد.

به گزارش تعادل، در بازار ارز قیمت‌ها به روند با ثبات خود ادامه دادند صرافی‌های مجاز بانکی و ملی نرخ خرید دلار 11 هزار و 300 تومان و نرخ فروش دلار را 11 هزار و 400 تومان اعلام کردند. قیمت خرید یورو 12 هزار و 500 تومان و قیمت فروش یورو با اندکی کاهش نسبت به روز پنج‌شنبه 12 هزار و 600 تومان اعلام شد.

روز دوشنبه 15 مهر 98، همچنین در سامانه سنا نیز نرخ دلار لحظه‌ای به 11400 و یورو به 12600 تومان رسید. سامانه سنا نرخ میانگین ارز برای روز یک‌شنبه 14 مهر 98 را برای دلار 11 هزار و 336 تومان، یورو 12 هزار و 528 تومان، پوند انگلیس 13 هزار و 913 تومان، درهم امارات 3 هزار و 96 تومان، لیر ترکیه 2 هزار و 80 تومان و یوآن چین یک هزار و 678 تومان اعلام کرد.

در بازار طلا نیز با کاهش اونس جهانی طلا به 1499 دلار و اعلام نرخ دلار آزاد و نقدی به قیمت 11440 تومان، مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار با کاهش سه هزار تومانی یک میلیون و 764 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عیار 407 هزار و 200 تومان، سکه طرح جدید با کاهش هشت هزار تومانی 4 میلیون تومان، طرح قدیم بدون تغییر نسبت به روز قبل 3 میلیون و 990 هزار تومان، نیم سکه با افزایش ده هزار تومانی 2 میلیون و 40 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 250 هزار تومان و سکه یک گرمی 840 هزار تومان معامله شد.

قیمت ارز مسافرتی در بانک‌ها همچنان از قیمت فروش آن در بازار بالاتر است؛ به‌طوری که قیمت فروش ارز مسافرتی در بانک‌ها ۱۲ هزار و ۶۹۸ تومان اعلام شده که با احتساب کارمزد به حدود ۱۳ هزار تومان می‌رسد.

در بازار ارز رسمی نیز، بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز دوشنبه 15 مهر ۹۸ بدون تغییر نسبت به روز گذشته ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس با ۳۱ ریال کاهش ۵۱ هزار و ۷۷۵ ریال و هر یورو نیز با ۵ ریال افزایش ۴۶ هزار و ۱۱۷ ریال ارزش‌گذاری شد.

همچنین حمید زادبوم رییس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه تنظیم بازار کالاهای اساسی برای دولت یک اولویت مهم به‌شمار می‌رود، اعلام کرد که در حال حاضر هیچ تصمیمی برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی وجود ندارد.

  ارز اربعین

در خبری دیگر گرچه از رویه بانک مرکزی برای عرضه ارز به نظر می‌رسید که برای ارز اربعین هم دلار ارایه نشود، اما اکنون برخی بانک‌ها فقط دلار پرداخت می‌کنند، البته نرخ همسطح بازار است.

به گزارش ایسنا، پایان شهریورماه بانک مرکزی اعلام کرد که ارز اربعین را تامین خواهد کرد و زائران می‌توانند حداکثر ۱۰۰ یورو یا معادل آن به سایر اسعار به نرخ بازار ثانویه ارز، از بانک‌های منتخب و صرافی‌های مجاز به‌منظور پوشش برخی از هزینه‌های تهیه کنند.

در حالی از نیمه سال گذشته و تغییر پایه معاملات به یورو و از سویی توجه به ذخایر دلاری، دیگر ارزهای ارایه شده در بانک‌ها به ویژه ارز مسافری با دلار نبود و یورو یا ارزهای معادل پرداخت می‌شد که این انتظار وجود داشت که با توجه به اعلام بانک مرکزی، ارز اربعین نیز دلاری نباشد.

اما بررسی‌های میدانی از شعب بانکی ارایه‌کننده ارز اربعین نشان داد که در مواردی بانک‌ها فقط دلار پرداخت می‌کنند و هیچ ارز دیگری مطرح نیست.

پیگیری موضوع از این حکایت داشت که دست بانک‌ها برای ارایه نوع ارز باز بوده و در حد تعیین شده می‌توانند ارزی که در دسترس داشته و موجودی خوبی دارند ارایه کنند؛ از این‌رو بانک‌هایی که به دلایلی منبع دلاری بالایی دارند به‌جای یورو یا سایر ارزها، دلار ارایه می‌کنند. اما در این بین نکته مورد توجه پرداخت ارز با نرخ صرافی‌های مجاز بانکی و همسطح بازار بود؛ به‌طوری که هر دلار برای امروز حدود ۱۱ هزار و ۴۰۰ تومان برای زائران اربعین قیمت خورده است.

این در حالی است که در اعلام ابتدایی بانک مرکزی قرار بود ارز اربعین با نرخ بازار ثانویه یا نیمایی باشد که اکنون اعمال نمی‌شود، البته این روزها نرخ بازار نیما و بازار نیز در برخی زمان‌ها تفاوت قابل توجهی ندارد.

به هر صورت بانک مرکزی مکلف به تامین ارز مورد نیاز است و حتی اگر قیمت ارایه شده همسطح بازار باشد باید از کانال رسمی انجام شود. در عین حال که تجربه نشان داده در ارایه ارز به ویژه ارز مسافری هر گونه اختلاف قیمت با بازار موجب ایجاد رانت و دلالی شده است.