بورسیها نگران نباشند؛ نقدینگی جایی برای مهاجرت ندارد
رشد بازار سرمایه و صعود شاخص که نمایی از وضعیت تالار شیشهای کشورمان محسوب میشود از ابتدای امسال شروع شد و تا چند روز گذشته با شتاب قابل توجهی ادامه داشت به طوری که شاخص ۷۷ هزار واحدی فروردین در مهرماه به بیش از ۳۰۰ هزار واحد رسید و رکورد صعود شاخص را شکست. به گزارش ایرنا، مهمترین دلیل رشد بازار سرمایه، کدهای جدید معاملاتی و ورود سهام داران جدید با سرمایههای خرد به بورس بود. در حالی که بازارهای سنتی ارز، طلا، سکه و مسکن پس از تحولات اقتصادی از سال ۹۷ شروع به رشد کردند بازار سرمایه از این بازارها جا ماند و پس از اشباع این بازارهای سنتی توجه نقدینگی به ویژه نقدینگی خرد به سمت بورس جلب شد.
با ورود نقدینگی به این بازار شاهد آن بودیم که در حدود ۶ ماه بازدهی بورس به بیش از ۷۵ درصد رسید. این جریان نقدینگی در بازار سرمایه چنان قوی بود که در این میان برخی از رویدادهای سیاسی هم نتوانست ضربهای به عملکرد بازار بورس وارد کند که منجر به ریزش شاخص شود. رشد بازار سرمایه و هدایت نقدینگی به سمت این بخش از اقتصاد ادامه داشت تا اینکه بازار با صف فروش مواجه شد و در یک روز- بیست و سوم مهرماه- شاهد سقوط ۱۱ هزار واحدی شاخص بودیم. از آنجایی که عامل رشد شاخص سهام داران تازه وارد بودند میتوان گفت عامل طولانی شدن صفهای فروش سهام هم تازه واردها بودند چراکه این سهام داران حقیقی برای کسب سود در کوتاهمدت بورس باز شده بودند و قصد ماندگاری سرمایه در این بازار را نداشتند. هر چند کارشناسان بازار سرمایه مهمترین عامل توقف رشد بازار را آغاز فاز «استراحت و اصلاح قیمت ها» در بورس میدانند اما نمیتوان انکار کرد که صف فروش سهام کوچک به سهامهای بنیادی و قوی حاضر در بورس سرایت کرد و تصمیمات شتاب زده و عجولانه سهام داران خرد و حقیقی باعث حجم بالای ریزشها شد.
هنوز به ماندگاری سرمایه در بورس نرسیدهایم
«حمید میرمعینی» کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با ایرنا درباره دلایل عقبگرد بازار سرمایه و رفتار سهام داران در این شرایط گفت: در ابتدا باید به این نکته توجه داشت که رشد نزدیک به ۷۵ درصد بازدهی بازار سرمایه رشد غیرعادی نبوده چرا که سایر بازارها هم به همین میزان رشد داشتند.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال تا چند روز اخیر جریان نقدینگی و پولهای سرگردان به این سمت حرکت کرد اما هنوز به ماندگاری سرمایه در بورس نرسیدهایم، اظهار داشت: جریان نقدینگی خرده پراکندهای که در جامعه وجود دارد و به آن اصطلاحا پول هوشمند گفته میشود اگر ریسک پذیر باشد به دنبال بازاری میرود که بازدهی بیشتری نسبت به سایر بازارها داشته باشد به همین دلیل بخشی از آن جذب بازار سرمایه شد. ابتدای امسال بهترین بازاری که از سایر بازارها جامانده و از لحاظ افزایش نرخ ارز، نرخ تورم و سایر تغییرات خود را با شرایط تطبیق نداده بود، بازار سرمایه بود.
این کارشناس بازار سرمایه درباره دلایل ریزش شاخص پس از رشد جهشی آن ادامه داد: یکی از دلایل ریزش شاخص این است که بازار سرمایه وارد فاز استراحت و اصلاح قیمتها شده است. شتاب شاخص در چند ماه گذشته بهشدت بالا و بدون استراحت به ۳۰۰ هزار واحد رسیده بود. وی با بیان اینکه تقریبا تمام مولفهها اثر خود را روی قیمت سهام گذاشتهاند و قیمتها تقریبا حاوی تمام اطلاعات هستند، گفت: برای ادامه رشد و ادامه این روند نیازمند اخبار جدیدتر و اثرگذارتر هستیم. میرمعینی تاکید کرد: در حال حاضر قیمتها به حد اشباع رسیدهاند البته برخی از این سهمها که عمدتا سهامهای کوچک هستند حتی بالاتر از ارزش ذاتی حود رسیدهاند و سهمهای ارزنده هم هنوز به ارزش ذاتی خود نرسیدهاند و کف بازار باعث شده که هنوز با ارزش ذاتی خود فاصله داشته باشند.
اغوای بازدهی بورس برای تازهواردها بیرحم است
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به سهم سرمایهگذاران خرد فعال در بازار سرمایه در ریزش شاخص اظهار داشت: نه تنها کسانی که در یک سال گذشته وارد بورس شدهاند بلکه سهام دارانی که سابقه حضور سه یا چهار ساله در بازار سرمایه را هم دارند شاید دچار این هیجانات شوند و سرمایهگذاران جدید باید این فضای بازار سرمایه را هم تجربه کنند .
وی ادامه داد: در این شرایط توصیه ما این بوده کسانی که وارد بازار سرمایه میشوند و فاقد تخصص هستند و ورود آنها به این بازار صرفا جنبه سرمایهگذاری دارد، باید روی سهمهای بنیادی ارزنده سرمایهگذاری کنند. میرمعینی تاکید کرد: روندی که در ۶ ماهه گذشته به وجود آمد، نشان میدهد که کسانی وارد بازار سرمایه شدند که با قصد سوددهی در کوتاهمدت در بورس سرمایهگذاری کردند و پس از آن هم از بازار خارج میشوند و در حقیقت برای استفاده از نوسانات بازار وارد این فضا شده بودند و عمده این سهام داران دیدگاه سرمایهگذاری بلندمدت نداشتند. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه این یک قاعده و قانون در بازار است که ریسک متناسب با بازده مورد انتظار تعیین میشود اما این اصول برای هیچکدام از سرمایهگذاران تازه وارد به بورس رعایت نمیشود، گفت: این افراد به صورت مبتدیانه تحت تاثیر اخبار کانالهای تلگرامی و اخبار نسبت به خرید سهام شرکتها اقدام میکنند برخیها به صورت شتابزده وارد این بازار شدند و با رفتاری که داشتند ریسک سرمایهگذاری خود را افزایش دادند. میرمعینی ادامه داد: بازار سرمایه آنقدر بیرحم است که افرادی را که بدون بررسیهای لازم وارد میشوند دچار ضرر و زیان کند. برای تازه واردها در ابتدا این بازده بازار سرمایه اغواکننده است و باعث میشود که تازهواردها روشهای معاملاتی خطرناک در پیش بگیرند بنابراین تازه واردها باید از مشاوره شرکتهای سبدگردان و صندوقهای سرمایهگذاری استفاده کنند تا سرمایهگذاریها با ریسک کمتری مواجه باشد.