بازگشت مجدد شاخص به روند صعودی
کارشناس بازار سرمایه رشدهای اخیر بازار سرمایه را واقعی ارزیابی کرد و گفت: بورس پس از یک دوره استراحت به روند رو به رشد خود بازمیگردد.
مهدی محمود رباطی با اشاره به رشد چشمگیر بازار سرمایه طی ماههای گذشته و ضرورت استراحت شاخص پس از این دوره گفت: بازار بعد از رشد قابل قبول و قابل توجهی که از ابتدای سال ۹۷ تا نیمه نخست سال ۹۸ داشته است، در دو سه هفته گذشته روند استراحتی را در پیش گرفته است و این روند در تمام گروههای بازار مشاهده میشود و مختص یک گروه خاص نیست.البته این روند استراحت و اصلاح در برخی از گروهها شدیدتر بوده ولی در گروههایی با رشد کمتر، با تخفیف رخ داده است.
رشد بازار سرمایه حبابی نیست
رییس هیاتمدیره کارگزاری بورس بیمه ایران با اشاره به تغییر سلیقه سرمایهگذاران بورسی در استفاده از ابزارهای سرمایهگذاری به عنوان عامل دیگر وقوع اصلاح در این بازار خاطرنشان کرد: پس از رشد شاخص و ذخیره سود، اکنون برخی از سرمایهگذاران تصمیم به شیفت سرمایه خود از بازار خرید و فروش مستقیم سهم به صندوقهای درآمد ثابت گرفتهاند. این در حالی است که انتقال این نقدینگی به صندوقها نیز تغییری در روند بازار ایجاد نمیکند؛ چراکه این پول همواره در بازار گردش میکند و به محض جذاب شدن قیمتها به سمت خرید سهام بازمیگردد.
وی در ارزیابی روند فعلی بازار گفت: در حال حاضر بازار در وضعیت استراحت است و پیش بینی میشود که این روند ظرف یک ماه آینده نیز ادامه یابد.این در حالی است که برخی تحلیلگران در مورد شکلگیری حباب در بازار و احتمال ریزش شاخص مانند سال ۹۲ صحبت میکردند که با اطمینان میتوان گفت وضعیت بازار به هیچوجه مشابه سال ۹۲ نیست. بلکه در روند اصلی بازار استراحتی رخ داده و شاخص از وضعیت صعودی که در آن قرار داشت دور نشده است. بر این اساس پیش بینی میشود بازار تا یکی دو ماه آینده مجددا به همان وضعیت صعودی خود بازگردد.
بهروزرسانی ارزش دارایی شرکتها
رباطی با اشاره به پتانسیلهای جدید بازار سرمایه گفت: پس از تغییرات نرخ ارز، خلأ به روز رسانی دارایی شرکتها در ترازنامههای خود احساس شد. این اتفاق در حالی افتاد که در سالهای اخیر نیز با کاهش ارزش ریال این بروزرسانی در ارزشگذاری داراییهای شرکتها اتفاق نیفتاده بود. وی افزود: در حال حاضر به دلیل تاکید دولت و وضعیتی که در آن قرار داریم شرکتها مایلند ارزش این داراییها را به روز کنند . اصطلاحا افزایش سرمایه از محل مازاد خرید که این موضوع پدیدهای جدید است و به احتمال زیاد موتور محرکه آینده بازار از طریق همین اتفاق خواهد بود.ضمن اینکه با این کار میتوانند سهام خود را مورد توجه بازار قرار دهند و موتور محرکه بازار نیز شوند.
کدام سهمها پتانسیل رشد خوبی دارند؟
مدیرعامل کارگزاری بورس بیمه ایران، زمان فعلی را برای رشد سهام کالا محور و اصطلاحا کامودیتی بازار مناسب خواند و گفت: این شرکتها اغلب طی یک سال گذشته رشد قابل توجهی نداشتهاند و حتی برخی از آنها کمتر از شاخص کل رشد کردهاند. این دسته از سهام پتانسیل رشد خوبی دارند، به خصوص اگر قیمتهای جهانی وضعیت مثبتی را شاهد باشند اقبال به سمت این شرکتها افزایش مییابد که وقوع این اتفاق با نزدیک شدن به پایان سال میلادی و افزایش تقاضای جهانی قوت بیشتری میگیرد. رباطی با انتقاد از عرضههای بسیار حقوقیها در این نوع سهام به عنوان یک اثر منفی در جذب سرمایهگذاران بورسی خاطرنشان کرد: این مساله همواره یک فاکتور بازدارنده در جذب سرمایههای خرد در سهام بنیادی بازار است که سبب کاهش تمایل به خرید سهام این شرکتها با وجود وقوف از میزان ارزندگی آنها میشود.حتی میتوان گفت که چنین مسالهای سبب تمرکز تعداد قابل توجهی از حقیقیها در بازار پایه و سایر سهمهای کوچک بازار شده بود. این فعال بازار سرمایه با تاکید بر ارزندگی سهام این شرکتها یادآور شد: البته این سهام همواره انتخاب اول سهامداران ریسک گریز و بورسیهایی با دید بلندمدت در این بازار است. بر این اساس میتوان گفت چنانچه بازار در آینده نزدیک رشد مجددی را تجربه کند، موتور رشد بازار از راه تمرکز بر شرکتهایی خواهد بود که برای حقیقیهای بازار جذابیت بیشتری دارد. مدیرعامل کارگزاری بورس بیمه ایران در خصوص وظایف نهاد ناظر در برخورد صحیح با حقوقیها و ارایه راهکارهای مناسب برای کاهش اثر این عرضهها در روند رشد سهام شرکتهای بزرگ گفت: از نظر من سازمان برای این موضوع باید دو کار صورت دهد که این راهکارها در جلسات با سازمان به معاونین محترم منتقل شده است. وی در تشریح این راهکارها افزود: ابتدا باید در شرکتهای بزرگ و بنیادین بازار دامنه نوسان را دینامیک و باز کنند و از این جهت برای حضور حقیقیها در این سهام جذابیت ایجاد کنند.ضمن اینکه برای فروش سهامداران عمده و حقوقیهای بازار نیز قوانینی تبیین کنند تا چه در بازار مثبت و چه در بازار منفی نتوانند دست به فروش بیمحابا بزنند و در روند بازار اختلال ایجاد کنند. بر این اساس همانطور که امروز ناظر بازار روی کوچکترین رفتار حقیقیها در فروش و خرید غیرعادی حساسیت نشان میدهد، باید روی رفتار حقوقیها نیز حساس باشد و فروشها به شکلی انجام شود که روند عادی بازار را مختل نکنند.
برآیند وقایع سیاسی منطقه به نفع ایران است
این فعال بازار سرمایه در خصوص وقایع سیاسی از جمله کشته شدن ابوبکر البغدادی و سایر رخدادهای خاورمیانه و تاثیر این اتفاقات بر امنیت سرمایهگذاری در منطقه و سایر ریسکهای غیر سیستماتیک بر بورس در شرایط فعلی گفت: از لحاظ سیاسی ظرف یکی دو سال گذشته در سوریه، عراق، افغانستان و کشورهای منطقه اتفاقات سیاسی مختلفی رخ داده که نتایج کلی این اتفاقات کاملا به نفع ایران بوده است. از جمله سقوط نتانیاهو و پیروزی در یمن و سوریه و غیره که همگی نتایج مثبتی را برای منطقه و ایران به دنبال داشته است. وی با اشاره به اهرم تحریمها به عنوان مهمترین ریسک بر اقتصاد و بورس ایران تصریح کرد: درباره این ریسک نیز امید داریم که با تمهیدات لازم بر طرف شود.ضمن اینکه وقوع رخدادهای مثبت سیاسی در خاورمیانه و استمرار آن باعث میشود روند سرمایهگذاری در این منطقه مثبت باشد و بورسهای کشورهای خاورمیانه از جمله ایران از آن بهره مند شوند.
بودجه؛ تعیینکنندهترین جهت حرکت بورس
رباطی در بیان اثر سیاستهای دولت در شکلگیری روند بازار سرمایه گفت: بودجه تعیینکنندهترین سند اقتصادی کشور ما است و نقش پر رنگی در جهتگیری اقتصاد ایران دارد.اما بطور مشخص درباره بودجه ۹۹ باید گفت نگرانیهایی در خصوص کسری بودجه دولت وجود دارد که ممکن است این سند را به سمت اخذ عوارض بیشتر از شرکتهای بورسی، اخذ مالیات سنگینتر، بالا بردن قیمت خوراک، بالا بردن بهره مالکانه و مواردی از این دست ببرد. وی درباره بررسی اثر بودجه در سرمایهگذاری بورسی در شرایط کنونی ادامه داد: هرچه به زمان ارایه بودجه نزدیکتر شویم، بازار روندی محتاطانهتر در پیش میگیرد. بر این اساس باید منتظر ماند و دید که دولت در این باره چه تصمیمی دارد.