درخواست کمک فدرال رزرو از کنگره

۱۳۹۸/۰۸/۲۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۷۱۵۸
درخواست کمک فدرال رزرو از کنگره

گروه جهان|

 جروم پاول رییس بانک مرکزی امریکا، با هشدار درباره شرایط اقتصادی ایالات متحده از نمایندگان کنگره خواسته است تا فکری به حال کسری بودجه و بدهی رو به افزایش این کشور کنند. در همین حال گزارش‌هایی از به بن‌بست رسیدن مذاکرات تجاری چین و امریکا منتشر شده است.

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، جروم پاول رییس فدرال رزرو که برای توضیح آخرین وضعیت اقتصاد امریکا در جمع نمایندگان مجلس این کشور حاضر شده بود، کسری بودجه امریکا در سطحی ناپایدار توصیف کرده و گفته: «به زبان خیلی ساده واقعیت این است که بدهی دارد سریع‌تر از اقتصاد رشد می‌کند. وظیفه ما این نیست که به شما (نمایندگان کنگره) توصیه انجام کاری را کنیم اما اصلاحات غیر قابل اجتناب هستند و باید انجام شوند. اگر فکری به حال این مساله نشود دلارهای مالیاتی به جای آموزش کودکانمان باید صرف پرداختن نرخ بهره شود.»

اظهارات پاول در شرایطی بیان می‌شود که کسری بودجه دولت در حال رسیدن به یک تریلیون دلار است. از طرف دیگر دولت تاکنون ۲۳ تریلیون دلار استقراض کرده و این رقم رو به افزایش است. تنها در 12ماه منتهی به سپتامبر، امریکا 572.8 میلیارد دلار بهره وام‌های دریافتی خود را پرداخت کرده است.

بانک مرکزی امریکا از مدت‌ها پیش هشدار داده است که در صورت انجام نشدن کاری برای حل مشکل بدهی و کسری بودجه، اقتصاد این کشور با چرخه رشد نزولی دیگری مواجه خواهد شد. پاول به نمایندگان کنگره هشدار داده است که ابزارهای فدرال رزرو برای جلوگیری از یک رکود دیگر محدود است چرا که نرخ بهره پیش از این به حد کافی کاهش داده شده است.

به نظر می‌رسد این سخنان پاول که به نوعی نشان از پایان چرخه کاهش نرخ بهره در امریکا تلقی می‌شود، چندان به مذاق دونالد ترامپ خوش نیاید. رییس‌جمهور امریکا تاکنون بارها و بارها از مدیران فدرال رزرو به‌دلیل کاهش ندادن نرخ بهره به سطح صفر یا منفی انتقاد کرده و آن را عاملی برای کاهش رقابت‌پذیری محصولات امریکایی دانسته است.

با این حال پاول گفته است که روند رشد اقتصادی امریکا احتمالا در سطح مطلوبی باقی خواهد ماند هر چند که ریسک‌های خارجی و داخلی زیادی بر سر راه آن باقی مانده‌اند.

رشد اقتصادی امریکا در سه ماهه سوم امسال به 1.9درصد کاهش یافت که 0.6 درصد کمتر از رشد اقتصادی ثبت شده این کشور در سه ماهه دوم بوده است. هنوز مشخص نیست که امریکا بتواند با چین به یک توافق تجاری پایدار برسد و این مساله در کنار چالش‌های دیگر احتمال کاهش بیش از پیش رشد اقتصادی این کشور را تقویت کرده است.

  اخبار ناامیدکننده از توافق تجاری

هشدار رییس بانک مرکزی امریکا درباره شرایط اقتصادی این کشور در حالی است که وال‌استریت ژورنال یکروز پیشتر نوشته بود که مذاکرات تجاری امریکا و چین بر سر تقاضای واشنگتن برای خرید محصولات کشاورزی به مانع برخورد کرده است. گفته شده، چین توافقی که تنها به نفع امریکا باشد را نمی‎خواهد. یک مقام چینی در این باره گفته: «اگر اوضاع دوباره وخیم شود، ما همواره می‌توانیم خرید را متوقف کنیم.»

این در حالی است که دونالد ترامپ سه هفته پیش اعلام کرده بود دولتش با چین به توافقی رسیده است که کاخ‌سفید از آن به عنوان فاز اول توافق تجاری یاد می‌کند. از آن زمان بیانیه‌های متعددی درباره پیشرفت این توافق صادر شده اما جزییات دقیقی اعلام نشده است. ترامپ حتی هفته گذشته هم گفت که مذاکرات با چین به خوبی پیش می‌رود اما امریکا تنها در صورتی با چین توافق امضا خواهد کرد که برای کشورش مناسب باشد. او همچنین گفته بود: «گزارش‌های نادرستی درباره تمایل امریکا برای لغو تعرفه‌ها روی کالاهای چینی در فاز اول توافق منتشر شده است.»

دولت ترامپ روی بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار کالاهای چینی تعرفه وضع کرده در حالی که پکن روی حدود ۱۱۰میلیارد دلار کالاهای امریکایی تعرفه وضع کرده است. چین در راستای این توافق، خواهان حذف این تعرفه‌ها است که خسارت زیادی به اقتصاد جهانی وارد کرده‌اند.

ترامپ علنا اعلام کرده که چین می‌تواند حداکثر ۵۰ میلیارد دلار محصولات کشاورزی امریکایی را خریداری کند که بیش از دو برابر میزان خرید سالانه‌ای است که چین پیش از آغاز جنگ تجاری داشته است. مقامات امریکایی مدام این موضوع را در مذاکرات مطرح می‌کنند؛ در حالی که پکن حاضر نیست چنین رقمی را در یک مدت زمانی مشخص متعهد شود. خریداران چینی احتیاط را ترجیح می‌دهند تا بر مبنای شرایط بازار خرید کنند.

بر اساس گزارش رویترز، مازاد عرضه محصولات کشاورزی در چین به قیمت‌های داخلی به‌شدت ضربه خواهد زد و تعادل عرضه و تقاضا را برهم می‌زند. به‌علاوه شیوع گسترده تب خوکی آفریقایی باعث تلف شدن قابل توجه خوک‌ها در چین شده و تقاضا برای سویا که ماده خوراکی اصلی و بزرگ‌ترین واردات کشاورزی از امریکا است را کمتر کرده است. خریداران کشاورزی چینی که مجموعه‌ای از شرکت‌های دولتی و خصوصی هستند معمولا از ارزان‌ترین منابع خرید می‌کنند.

درخواست امریکا از چین برای تعهد به خرید حجم عظیمی از محصولات صرف‌نظر از اینکه اقتصادی یا مورد تقاضا هستند، مستلزم این است که دخالت دولت اعمال شود این برخلاف تقاضایی است که امریکا در مناقشه تجاری اخیر با چین دارد که چین به یک اقتصاد مبتنی بر بازار تبدیل شود و حمایت از شرکت‌های دولتی و اولویت دادن به شرکت‌های داخلی به جای رقیبان خارجی را، متوقف کند.