تغییر استراتژیهای فدرال رزرو در 2019
گروه جهان|
رییس کل بانک مرکزی امریکا (فدرال رزرو) تلاش میکند برای شفافیت و کارایی بهتر این نهاد مالی در سیاستهای پولی، تصمیمسازیهای مالی و رویههای ارتباطی این سازمان در سال 2019 میلادی بازبینیهای گسترده داشته باشد. جرمی پاول در جدیدترین اظهارات خود در مورد سیاستهای مالی، همچنین اقتصادی امریکا را قوی و مستحکم خوانده و پیشبینی کرده که روند رشد ادامه خواهد داشت.
به گزارش فایننشالتایمز، در بیانیهای که فدرال رزرو پنجشنبه منتشر کرده، آمده است که این نهاد مالی در استراتژیها، اهداف و رویههای ارتباطی خود برای انتقال سیاستهای پولی بازبینی خواهد کرد.
در بیانیهای که از سوی ریچارد کلاریدا معاون رییس بانک مرکزی امریکا منتشر شده، آمده است که این فرآیند بسیار گسترده خواهد بود و از زبان مورد استفاده برای اعلان سیاستها، پیگیری اقدامات غیرمعمول مانند کاهش کمی و اجرای روشهای موثر برای تحقق ماموریتهای دوگانهای چون ایجاد اشتغال و حفظ ثبات قیمت از جمله کنترل تورم را شامل خواهد شد.
جرمی پاول در سخنرانی پنجشنبه خود در این باره گفته است: «با توجه به اینکه شرایط بازار کار در شرایط خوبی قرار دارد و تورم نزدیک به دو درصد مورد نظر ماست، اکنون زمان مناسبی است تا چگونگی شکلگیری، اجرا و مراودات سیاستهای پولی را مورد بازبینی قرار دهیم.» گفته شده، فدرال رزرو به این منظور قرار است که یک کنفرانس دو روزه را چهارم و پنجم ژوئن در مقر فدرال رزرو شیکاگو برگزار کند.
فدرال رزرو در حال حاضر سالانه هشت نشست برگزار میکند و تابستان امسال هم بانک مرکزی امریکا اعلام کرد که از نشست ژانویه 2019 میلادی به بعد، پس از هر نشست با هدف تلاش برای بهبود ارتباطات خود کنفرانس خبری برگزار میکند. جرمی پاول در سخنرانی پنجشنبه خود همچنین با اشاره به شرایط اقتصادی امریکا گفته است، فدرال رزرو نگران کاهش رشد بخش مسکن و افزایش سطح بدهی شرکتهای امریکایی است. رییس بانک مرکزی امریکا اما تاکید کرده این موضوعات در روند اقتصاد امریکا و سیاستهای پولی مورد نظر او خللی ایجاد نخواهد کرد.
جرمی پاول در بخشی از اظهاراتش گفته: «فدرال رزرو ریسکهایی مثل کاهش رشد بخش مسکن و افزایش بدهی شرکتها را به دقت زیرنظر دارد ولی به نظر من اقتصاد واقعا مستحکم و قوی ما میتواند به روند رو به رشد ادامه دهد.» پاول البته حاضر نشد به پرسش درباره افزایش نرخ بهره در ماههای آینده بطور مستقیم پاسخ دهد، ولی گفت: «هیچ عاملی در شرایط کنونی وجود ندارد که مانع بزرگی برای انتظارات مربوط به افزایش مجدد نرخ بهره در نشست دسامبر باشد.» رییس بانک مرکزی ایالات متحده همچنین گفته که به اعتقاد او بازارها به این موضوع که در هر زمانی از سال 2019 امکان افزایش نرخ بهره وجود دارد عادت کردهاند. پاول گفته: «سیاستهای ما باعث شده تا اقتصاد امریکا در این وضعیت مناسب قرار گیرد.»
به اعتقاد ناظران، این اظهارات تاییدی بر ادامه روند افزایش نرخ بهره و افزایش این نرخ در نشست دسامبر است. فدرال رزرو در نشست پیشین خود نرخ بهره را تغییر نداد اما حال با توجه به افزایش نرخ تورم و بهبود وضعیت بازار اشتغال، فدرال رزرو از ابتدای امسال تاکنون 3 بار نرخ بهره را افزایش داده و قصد دارد یک بار دیگر در نشست دسامبر نرخ بهره را افزایش دهد. در این میان البته یکی از مشکلات فدرال رزرو مخالفتهای رییسجمهوری امریکا با سیاست این سازمان و افزایش نرخ بهره است. دونالد ترامپ ماه پیش بهشدت از پاول انتقاد کرده و گفته بود که بزرگترین تهدید علیه دولت او سیاستهای فدرال رزرو است. ترامپ گفته بود: «از عملکرد فدرال رزرو بهشدت ناراضی هستم.»
دونالد ترامپ که بهشدت بر سیاستهای یکجانبهگرایانه و حمایتی تاکید دارد بر این باور است که افزایش نرخ بهره در شرایط کنونی که ایالات متحده درگیر جنگ تجاری با اغلب رقبا و حتی متحدان جهانی خود است، به ضرر رشد و رونق اقتصادی است. این در حالی است که استقلال فدرال رزرو یکی از مسائل اصلی و اساسی در سیاستهای دولتهای پیشین ایالات متحده بوده است و روسای جمهوری امریکا همواره از انتقاد علنی علیه این نهاد مالی خودداری کردهاند، رویهای که دولت دونالد ترامپ از آن پیروی نمیکند. رییسجمهوری امریکا گرچه بارها آشکارا از پاول انتقاد کرده اما تاکید کرده که قصد ندارد او را از سمت خود برکنار کند.
کمیته بازار آزاد فدرال رزرو هفته گذشته اعلام کرد که با توجه به درک شرایط بازار کار و تورم تصمیم گرفته تا بازه هدفگذاری خود برای نرخ بهره را بدون تغییر ۲.۲۵درصد حفظ کند. فدرال رزرو همچنین اعلام کرده که بازار کار قوی، کاهش نرخ بیکاری و افزایش هزینه کرد از سوی خانوارها به عنوان عواملی برای اتخاذ این تصمیم هستند. این در حالی است که در ماه سپتامبر سال جاری میلادی فدرال رزرو نرخ بهره را با ۰.۲۵درصد افزایش از ۲ درصد به ۲.۲۵درصد تغییر داد. فدرال رزرو نرخ بهره را بهدلیل بحران مالی برای چندین سال بهمنظور تحریک اقتصاد امریکا در سطح بسیار پایینی نگه داشته بود و در ۳ سال اخیر اقدام به افزایش تدریجی نرخ بهره کرد و انتظار میرود که تا قبل از پایان سال ۲۰۱۸ میلادی یکبار دیگر نرخ بهره را افزایش دهد.