بازگشت ثبات به بازار ارز در گرو تنظیم رفتار صادرکنندگان

۱۳۹۸/۰۹/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۸۶۹۰
بازگشت ثبات به بازار ارز در گرو  تنظیم رفتار صادرکنندگان

گروه بانک و بیمه|

روز شنبه 16 آذر 98 در بازارهای جهانی نرخ اونس طلای جهانی با 14 دلار کاهش 1460 دلار قیمت‌گذاری شد و قیمت دلار در بازار آزاد نیز به 13230 تومان رسید که نسبت به هفته‌های قبل افزایش یافته اما نسبت به روزهای پنج‌شنبه و جمعه با‌ثبات بوده است. قیمت خرید دلار در صرافی‌های مجاز بانکی نسبت به هفته گذشته با افزایش ۲۰۰ تومانی همراه شد و قیمت خرید آن ۱۲ هزار و ۵۵۰ تومان و قیمت فروش آن نیز ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان اعلام شد.

 همچنین هر یورو در این صرافی‌ها ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان خریداری و ۱۴ هزار و ۱۵۰ تومان فروخته می‌شود که قیمت این ارز نیز ۲۰۰ تومان افزایش یافته است. در سامانه سنا نیز نرخ لحظه‌ای قیمت خرید دلار به 12 هزار و 550 تومان و قیمت فروش آن به 12 هزار و 900 تومان رسید.

 ارز مسافرتی هم نسبت به هفته گذشته با افزایش قیمت روبه‌رو شد؛ به‌طوری که قیمت هر یوروی مسافرتی با احتساب کارمزد به حدود ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان می‌رسد، اما در بانک‌ها نیز قیمت خرید دلار و یورو افزایش داشت و هر دلار ۱۲ هزار و ۶۵۴ تومان و هر یورو ۱۳ هزار و ۹۰۲ تومان از مشتریان خریداری شده است.

  مظنه بالای 2 میلیون

به گزارش «تعادل»، روز شنبه با اعلام نرخ اونس طلای جهانی و ورود دلار آزاد به قیمت 13 هزار و 230 تومان در بازار آزاد، مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار دو میلیون و 11 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عیار 464 هزار و 400 تومان، سکه طرح جدید 4 میلیون و 630 هزار تومان، طرح قدیم 4 میلیون و 500 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 400 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 550 هزار تومان و سکه گرمی نیز 920 هزار تومان معامله شد

همچنین نرخ لحظه‌ای هر یورو به قیمت 13 هزار و 800 تومان خریداری و به قیمت 14 هزار و 150 تومان به فروش رسیده است. سامانه سنا نیز نرخ میانگین ارز برای روز پنج‌شنبه 14 آذر 98 را برای دلار 12 هزار و 762 تومان، یورو 14 هزار و 43 تومان، پوند انگلیس 16 هزار و 371 تومان، درهم امارات 3 هزار و 497 تومان، لیر ترکیه 2 هزار و 310 تومان و یوآن چین یک هزار و 878 تومان اعلام کرد.در بازار ارز رسمی نیز بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را برای روز شنبه اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۶ ارز مانند یورو کاهش و قیمت ۲۶ واحد پولی دیگر مانند پوند افزایش یافت؛ نرخ دلار و ۴ ارز دیگر نیز ثابت ماند. بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز «شنبه شانزدهم آذر ماه ۹۸» بدون تغییر نسبت به روز پنج‌شنبه ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس نیز با ۶۷ ریال افزایش نسبت به روز پنج‌شنبه ۵۵ هزار و ۱۴۸ ریال و هر یورو نیز با ۱۰۲ ریال کاهش نسبت به روز پنج‌شنبه ۴۶ هزار و ۴۴۷ ریال ارزش‌گذاری شد.

   بازگشت ثبات به بازار ارز  در گرو تنظیم رفتار صادرکنندگان

از سوی دیگر، برخی کارشناسان معتقدند که کوتاهی برخی صادرکنندگان در بازگرداندن ارز صادراتی به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل رشد نرخ ارز در روزهای اخیر به‌شمار می‌رود. یک کارشناس اقتصادی در این باره می‌گوید: صادرکنندگان متخلف باید تنبیه شوند، زیرا اگر قرار باشد ارز حاصل از صادرات را به کشور بازنگردانند، صادرات آنها سودی برای کشور ندارد.

به گزارش ایرنا، به تازگی موج جدید رشد قیمت دلار و سایر ارزهای عمده در بازار آغاز شده است به‌طوری که قیمت دلار از حدود ۱۱ هزار و ۲۰۰ تومان در اواسط آبان‌ماه، تاکنون بیش از یک هزار و ۵۰۰ تومان رشد کرده و به سوی کانال ۱۳ هزار تومان نشانه رفته است.

درباره چرایی رشد قیمت اخیر ارز دلایل مختلفی بیان می‌شود که از جمله آنها تخلف برخی صادرکنندگان در بازگرداندن ارز صادراتی است. در واقع این دسته از صادرکنندگان متخلف، امیدوار به گران شدن نرخ دلار در روزهای آینده هستند. آنها انتظار دارند که بهای دلار و سایر ارزها در آینده نزدیک بیشتر شود تا آنها بتوانند ارز خود را با نرخ بالاتری بفروشند.

 تاثیرکوتاه‌مدت هیجانات در افزایش نرخ ارز

آلبرت بغزیان کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با ایرنا گفت: تنها نهادی که می‌تواند مدیریت بازار ارز را انجام داده و قیمت‌ها را کنترل کند بانک مرکزی است.

این کارشناس بازار ارز با کم اهمیت دانستن نقش سوداگران، خاطرنشان کرد: نمی‌توان تصور کرد که سوداگران بازار ارز باز باعث افزایش بیش از حد نرخ ارز در روزهای اخیر شده باشند، زیرا میزان تاثیرگذاری آنها محدود است. بغزیان ادامه داد: شاید هیجانات برای مدتی کوتاه بتواند قیمت‌ ارز را افزایش دهد اما ماندگار نخواهد بود. وی با اشاره به اقدامات انجام شده در ماه‌های اخیر توسط بانک مرکزی، گفت: تلاش‌های زیادی برای مدیریت ارز در ماه‌های اخیر انجام شد که توانست قیمت‌ها را متعادل نگه دارد.

این کارشناس بازار ارز ادامه داد: حتی تشدید تحریم‌های امریکا و وقوع تحولات مهمی مانند خروج امریکا از برجام و انفجار نفتکش‌ها در دریای عمان نتوانست قیمت ارز را بی‌ثبات کند.

بغزیان با اشاره به نوسان حدود یک هزار و ۵۰۰ تومانی نرخ ارز در روزهای اخیر اظهار داشت: نکته جالب توجه این است که در روزهای اخیر اتفاق خاصی در عرصه بین‌المللی رخ نداده و شرایط تحریم علیه ایران نیز تشدید نشده است که بتوان بی‌ثباتی بازار را به آن نسبت داد.

وی درباره تاثیر افزایش نرخ بنزین بر بی‌ثباتی بازار ارز گفت: افزایش قیمت بنزین نمی‌تواند تا این حد بر بازار ارز تاثیرگزار بوده و باعث بی‌ثباتی بازار شود.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اثرات روانی افزایش بهای بنزین هشدار داد: رشد قیمت بنزین در کنار افزایش قیمت ارز می‌تواند قیمت همه کالاها را افزایش دهد.

  افزایش تقاضا در بازار و کاهش عرضه

این کارشناس بازار ارز با اشاره به افزایش تقاضا برای خرید ارز و خودداری برخی صادرکنندگان از عرضه ارز صادراتی، گفت: متقاضیان ارز و صادرکنندگان انتظار افزایش قیمت‌ها را دارند که این موضوع می‌تواند زمینه رشد قیمت‌ها را فراهم کند.

بغزیان افزود: این تصور که «امکان دارد قیمت ارز بالاتر برود» باعث شده متقاضیان ارز و واردکنندگان زودتر به سراغ خرید ارز بروند تا با افزایش قیمت مواجه نشوند که این موضوع، رشد تقاضا را به دنبال داشته است.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر نیز دارندگان ارز و همچنین صادرکنندگان با احتمال افزایش قیمت، تمایل دارند که ارز خود را با هدف کسب سود بیشتر، دیرتر در بازار عرضه کنند که این موضوع نیز میزان عرضه را کاهش داده است.

  لزوم مداخله جدی‌تر بانک مرکزی در بازار

این کارشناس بازار ارز با تاکید بر لزوم مداخله بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز، گفت: بانک‌های مرکزی در همه کشورها با هدف ایجاد ثبات و رشد اشتغال تلاش می‌کنند که قیمت ارز را متعادل و باثبات نگاه دارند.

بغزیان با انتقاد از افزایش نرخ ارز به بهانه حمایت از صادرات گفت: اگرچه امکان دارد افزایش نرخ ارز برای مدتی به سود صادرات و صادرکنندگان باشد، اما از سوی دیگر سایر هزینه‌ها را در کشور از جمله هزینه تولید و واردات کالاهای اساسی و تجهیزات را بالا برده و سبب تورم می‌شود.رشد قیمت ارز در دو سال اخیر موجب لطمه به اقتصاد و اخلال در روند رشد اقتصادی شده و ثبات قیمت‌ها را به هم زده است.

این کارشناس بازار ارز با بیان اینکه قیمت مطلوب ارز برای اقتصاد کشور کمتر از ۵ هزار تومان است، گفت: زمانی که نرخ ارز کمتر از ۵ هزار تومان بود شاخص‌های اقتصادی در بهترین وضعیت خود قرار داشته و خبری از احتکار کالاها نبود.

بغزیان درباره راهکار مطلوب برای مقابله با افزایش نرخ ارز گفت باید عرضه ارز زیاد شود به‌طوری که کسی به فکر جمع‌آوری و احتکار ارز نباشد، زیرا برایش صرفه نخواهد داشت.وی تاکید کرد: باید صادرکنندگان مجبور شوند که ارز خود را به کشور بازگردانند و در غیر این صورت نباید صادراتی انجام دهند.صادرکنندگان متخلف باید تنبیه شوند، زیرا اگر قرار باشد ارز حاصل از صادرات به کشور بازنگردد، صادرات آنها سودی برای کشور ندارد.

  تدابیر منسجم بانک  مرکزی برای مدیریت بازار ارز

همچنین عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه اکنون مدیریت بانک مرکزی بر بازار به صورت متمرکز بوده و تدابیر منسجمی هم صورت گرفته است، گفت: مردم نسبت به سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه و بورس اقدام کنند. علی‌اکبر کریمی در گفت‌وگو با ایبِنا با اشاره به وضعیت بازار ارز و سکه پس از اصلاح قیمت بنزین، گفت: اکنون مدیریت بانک مرکزی بر بازار به صورت متمرکز بوده و تدابیر منسجمی هم صورت گرفته است.

نماینده مردم اراک در مجلس، با بیان اینکه با حضور میدانی رییس کل بانک مرکزی در بازار دغدغه جدی برای این بخش وجود ندارد، افزود: بحث سفته بازی و بورس بازی برای سکه نشان داد که ممکن است در مقاطع کوتاه‌مدت سودآوری برای افراد داشته باشد، اما آحاد مردم اگر بخواهند با تیراژ بالا وارد بورس بازی شوند زیان زیادی خواهند دید.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با تاکید بر اینکه در سال ۹۷ بسیاری از افراد با ورود بیجا به بازار ارز و سکه متحمل ضررهای بسیار شده و سرمایه خود را از دست دادند، تصریح کرد: توصیه این است که مردم وارد این نوع موضوعات نشوند و تا جایی که می‌توانند سرمایه‌ها خود را در بازارهای سرمایه و بورس هزینه کنند.

کریمی ادامه داد: ظرفیت‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری در بورس و بازار سرمایه وجود دارد و به لحاظ قانونی نیز مردم باید بدانند که ورود به بازار ارز اکنون به منزله قاچاق است. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: مردم باید به تجارب گذشته توجه کرده و بدانند که سرمایه‌گذاری در بازار ارز و سکه عایدی نخواهد داشت.

  پرش دلار در بازارهای جهانی

از سوی دیگر، آمار خوب بازار کار امریکا باعث پیشروی قدرتمند دلار در برابر همتایانش شد. به گزارش رویترز، پس از آنکه وزارت کار امریکا در گزارشی اعلام کرد اشتغال‌زایی ماه گذشته این کشور از ۲۶۰‌هزار فرصت شغلی عبور کرده است، نگرانی‌ها نسبت به کاهش رشد اقتصادی در بزرگ‌ترین اقتصاد جهان تا حد زیادی کاهش یافت و تقاضا برای خرید دلار در بازارهای ارزی افزایش محسوسی پیدا کرد.

از سوی دیگر تصمیم چین برای به تعویق انداختن افزایش تعرفه بر واردات برخی محصولات امریکایی نظیر سویا و گوشت احتمال به تعویق افتادن افزایش تعرفه بر محصولات چینی از طرف امریکا را تضعیف کرده است. با این حال لری کودلو، مشاور اقتصادی ترامپ گفته است اگر مذاکرات به نتیجه دلخواه نرسند، امریکا مصمم به افزایش تعرفه‌های وارداتی خواهد بود.

مت سیمپسون، تحلیلگر ارشد بازار ارز در موسسه «گین کپیتال» گفت: هنوز خیلی زود است که بگوییم توافق خواهد شد. من با دیده تردید به این مساله نگاه می‌کنم.

چین و امریکا درگیر یک جنگ تجاری طولانی مدت بوده‌اند که اکنون وارد هفدهمین ماه خود شده است و از آن به عنوان یکی از اصلی‌ترین دلایل کاهش رشد اقتصادی جهان نام برده می‌شود تا جایی که بانک جهانی، زیان این جنگ برای اقتصاد جهانی طی دو سال‌ آینده را حدود ۷۰۰ میلیارد دلار برآورد کرده است. دو طرف طیف گسترده‌ای از محصولات وارداتی یکدیگر را مشمول تعرفه‌های اضافی کرده‌اند.

شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، با ۰.۳ درصد افزایش و در سطح ۹۷.۶۴۳ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس معادل ۱.۰۰۹۶ دلار اعلام شد.

در حوزه برگزیت نیز بوریس جانسون، رهبر حزب محافظه‌کار که کماکان از رقیب اصلی خود یعنی حزب کارگر در نظرسنجی‌ها پیش است وعده داده که در صورت پیروزی، پرونده برگزیت را به سرعت خواهد بست. از سوی دیگر اما جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر وعده داده است در صورت پیروزی در انتخابات، رفراندوم برگزیت را برای بار دوم برگزار خواهد کرد اما افزوده که در جریان این همه پرسی موضعی بی‌طرف اتخاذ خواهد کرد. رهبر حزب لیبرال دموکرات انگلیس که طرفدار باقی ماندن در اتحادیه اروپا است، پیشنهاد همکاری با حزب کارگر را در صورت قبول خواسته‌های آنها مطرح کرده است.

در آخرین دور از معاملات، پوند با ۰.۱۵ درصد افزایش قیمت نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۳۱۳۸ دلار مبادله شد. هر یورو با ۰.۴۳ درصد کاهش به ۱.۱۰۵۸ کاهش یافت. همچنین هر دلار امریکا به ۱.۳۲۵۱ دلار کانادا افزایش یافت. در برابر همتای سنگاپوری، هر دلار به ازای ۱.۳۶۰۳ دلار سنگاپور مبادله شد.

میشل آرون، استراتژیست ارزی در موسسه «استیت استریت» گفت: داده‌های اخیر نشان می‌دهد که اقتصاد امریکا در وضعیتی بهتر از چیزی که پیش‌تر تصور می‌شد قرار دارد. این مساله به کاهش نگرانی‌ها از وقوع رکود کمک خواهد کرد.

در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار به ۱۰۸.۵۸۹۳ ین رسید. به دنبال کاهش شدید رشد اقتصادی سومین اقتصاد بزرگ جهان، دولت ژاپن اعلام کرده یک بسته محرک ۱۲۰ میلیارد دلاری را برای تقویت رشد اقتصادی این کشور به زودی عملیاتی خواهد کرد. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۶۲۱ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۷.۰۳۵۲ یوان چین اعلام شد.

  افزایش قیمت طلا به این راحتی نخواهد بود

نظرسنجی هفتگی کیتکونیوز نشان داد در حالی که کارشناسان وال‌استریت درباره روند افزایش قیمت طلا به دلیل آمار قوی اشتغال امریکا بدبین شده‌اند، سرمایه‌گذاران همچنان به رشد قیمت طلا در هفته جاری بسیار خوش‌بین هستند.

به گزارش ایسنا، برخی از تحلیلگران بر این باورند که رشد ۲۶۶ هزار شغل جدید بازار کار امریکا در ماه میلادی گذشته که بزرگ‌ترین رشد در ۱۰ ماه گذشته بوده است، همچنان از صعود بازارهای سهام حمایت کرده و ارزش دارایی‌های امن مانند طلا را تحت فشارهای کاهشی قرار می‌دهد.

در نظرسنجی هفته جاری کیتکونیوز از تحلیلگران وال‌استریت، ۱۶ نفر شرکت کردند که از میان آنها چهار نفر یا ۲۷ درصد افزایش قیمت طلا را پیش‌بینی کردند در حالی که هفت نفر یا ۴۴ درصد انتظار داشتند قیمت طلا در هفته جاری کاهش پیدا کند و پنج نفر یا ۳۱ درصد هم نظری نداشتند.در این بین، ۷۹۲ نفر در نظرسنجی آنلاین کیتکونیوز از سرمایه‌گذاران شرکت کردند که از میان آنها، ۴۸۷ نفر یا ۶۱ درصد افزایش و ۱۸۳ نفر یا

۲۳ درصد کاهش قیمت طلا را پیش‌بینی کردند و ۱۲۲ نفر یا ۱۵ درصد هم نظری نداشتند.