افزایش سطح امنیت در پرداختها و خریدهای اینترنتی بدون کارت
در پی اطلاعرسانی بانکها و موسسات اعتباری به مشتریان خود مبنی بر فعالسازی رمز دوم پویا، روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به اطلاع هموطنان عزیز میرساند مهمترین هدف این طرح، افزایش سطح امنیت در پرداختها و خریدهای اینترنتی بدون کارت است.
با توجه به افزایش قابل توجه کلاهبرداریهای اینترنتی یا همان فیشینگ و بروز اتفاقات ناخوشایند برای مردم، قطع رمز دوم فعلی و جایگزینی رمز دوم پویا یا همان یکبارمصرف، امنترین روش میباشد که در کشورهای مختلف نیز استفاده میشود. بههمین منظور و با توجه به عملیاتیشدن این طرح از ابتدای دیماه، مجددا توصیه میشود مشتریان محترم شبکه بانکی با مراجعه به سایت بانک خود از نحوه فعالسازی آگاه و اقدامات لازم را حداکثر تا پایان آذرماه جاری انجام دهند.
ارتقای امنیت تراکنشهای بدون حضور کارت
یک کارشناس بانکی گفت: اجرای رمز دوم پویا و غیر فعال شدن رمزهای ایستا باعث ارتقای امنیت تراکنشهای بانکی بدون حضور کارت و کاهش کلاهبرداریهای آنلاین میشود.
محسن مشهدیجعفری در گفتوگو با ایبِنا با اشاره به تاثیر اجرای رمز دوم یکبار مصرف در شبکه پرداخت و تراکنشهای بانکی گفت: کلاهبرداریهای آنلاین با ایجاد سایتهای جعلی به خصوص در زمینه فیشینگ در کشور رشد بسیار زیادی داشته تا جایی که این مساله باعث شد تا افزایش امنیت تراکنشهای بانکی و کاهش کلاهبرداریها یکی از مهمترین اقدامات در دستور کار بانک مرکزی و شبکه بانکی از سال گذشته قرار بگیرد؛ در همین راستا و با هماهنگیهای انجام شده قرار است تا در راستای اصلاح وضعیت تراکنشهای بدون کارت در گام اولیه، انجام تمامی تراکنشهای بدون حضور کارت از ابتدای دی ماه سال جاری با رمز دوم یکبار مصرف قابل انجام باشد. وی ادامه داد: با اجرایی شدن رمز دوم پویا، رمزهای دوم ایستا از تاریخ پانزدهم دی ماه غیر فعال میشوند و مشتریان برای استفاده از خدمات و تراکنشهای بدون حضور کارت از جمله خرید اینترنتی، کارت به کارت، خرید شارژ، پرداخت قبوض و... باید نسبت به فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف هرچه سریعتر اقدام کنند.
وی با بیان اینکه رمز دوم پویا میتواند نقش مهم و موثری در مبارزه با جرایم و کلاهبرداریهای آنلاین داشته باشد، اظهار داشت: اجرایی شدن رمز دوم یکبار مصرف ضمن افزایش امنیت تراکنشهای بانکی بدون حضور کارت قطعا در کاهش فیشینگ در کشور تاثیرگذار خواهد بود؛ مشتریان باید بدانند که با اجرایی شدن رمز پویا کارت این احتمال وجود دارد که در کوتاهمدت دسترسی آنها به رمز مقداری پیچیدگی ایجاد شود، اما امنیت آنها ارتقا پیدا خواهد کرد.
رمز یکبار مصرف کارت بانکی، اعتبار مشخصی بالغ بر ۶۰ ثانیه دارد و امنیت مشتریان بانکی به خصوص افرادی که توجه کمتری نسبت به رعایت نکات امنیتی در استفاده از خدمات و تراکنشهای بدون حضور کارت را دارند، افزایش میدهد.
چگونه رمز دوم یکبار مصرف را فعال کنیم
رمزهای دوم ثابت قرار است از اول دیماه غیرفعال شده و رمزهای پویا جایگزین آنها شوند؛ برای فعالسازی دریافت این رمزها ابزارها و شیوههای مختلف مانند اپلیکیشن و پیامک ارایه شده است. به گزارش ایرنا، کلاهبرداران اینترنتی میتوانند با سوءاستفاده از غفلت دارندگان کارتهای بانکی، اطلاعات این کارتها را (مانند تاریخ انقضا، کد اعتبارسنجی (CVV۲) و رمز دوم) را از طریق درگاههای پرداخت یا سایتهای جعلی به سرقت ببرند. برای مقابله با این سرقتها، قرار است رمز دوم یکبار مصرف یا پویا با هدف افزایش امنیت تراکنشهای بانکی و کاهش کلاهبرداریهای آنلاین از جمله فیشینگ از ابتدای دی ماه اجرایی شده و رمزهای دوم ایستا (ثابت) غیرفعال شود. رمزهای دوم ایستا یا ثابت، تا زمانی که توسط صاحب کارت بانکی، تغییر نکنند در همه تراکنشها قابل استفاده هستند. اما رمزهای پویا فقط برای یک تراکنش مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین رمزهای پویا، طول عمر محدودی (حداکثر ۶۰ ثانیه) داشته و یکبار مصرف هستند و برای هر تراکنش یا خرید و پرداخت اینترنتی جدید باید درخواست یک رمز پویای جدید کرد. تنها مشتریانی باید نسبت به فعالسازی رمز دوم پویای کارتهای خود اقدام کنند که از کارت بانکی خود برای انجام خریدهای اینترنتی یا پرداختهای نیازمند رمز دوم استفاده میکنند.
بنابراین مشتریانی که کارت خود را فقط برای انجام خریدهای فروشگاهی یا استفاده از خدمات خودپردازها به کار میگیرند، نیازی به فعالسازی رمز دوم پویا ندارند. دریافت رمز دوم یکبار مصرف به صورت همزمان از طریق اپلیکیشن و پیامک میسر نیست. اگر رمز دوم پویا را از طریق اپلیکیشن فعال شده باشد، با فعالسازی سرویس پیامکی، رمز دوم یکبار مصرف اپلیکیشن غیرفعال خواهد شد.
سرویس رمز دوم یکبار مصرف کاملا رایگان است و هیچ هزینهای برای مشتریان به دنبال ندارد. متقاضیان به منظور دریافت رمز دوم یکبار مصرف از طریق اپلیکیشن ابتدا باید به سایت بانک عامل خود مراجعه و نرمافزار رمزساز را دریافت و نصب کنند.
صاحبان کارتهای بانکی باید مراقب سایتهای فیشینگ باشند، زیرا کلاهبرداران اینترنتی، اقدام به طراحی سایتهایی با شکل و قالب سایتهای بانکی اصلی کردهاند که از طریق آنها اطلاعات کارتهای بانکی مشتریان را سرقت میکنند.
صاحبان کارتهای بانکی باید آدرس اینترنتی بانکها را بهطور کامل تایپ کرده و از وارد شدن از طریق لینکهای مشکوک که معمولا همراه با پیامک ارسال میشود، خودداری کنند. برای دریافت رمز دوم پویا از طریق پیامک لازم است دارندگان کارتهای بانکی با مراجعه به شعب بانک صادرکننده کارت یا از روشهای تایید شماره تلفن همراهی که بانک صادرکننده کارت در اختیار مشتری قرار میدهد نظیر مراجعه به خودپرداز یا اینترنت بانک، شماره تلفن همراه خود را معرفی و در اختیار داشتن آن را تایید کنند.
پیامک فعالسازی رمز دوم پویا یا رمز دوم پویا از طریق پیامک از سوی بانک به شماره تلفن همراه اعلام شده توسط مشتری در شعبه ارسال خواهد شد. بر این اساس در صورتی که متقاضی قصد دارد تا رمز دوم یکبار مصرف را در شماره موبایل دیگری دریافت کند، باید پس از فعالسازی به شعبه، مراجعه و درخواست خود را اعلام کند تا رمز دوم پویا به سیم کارت دیگر وی ارسال شود.
با توجه به اینکه رمز دوم پویا به شماره تلفن مشتریان پیامک خواهد شد، بنابراین ارایه رضایت صریح وی به دریافت پیامک حاوی رمز دوم پویا از طریق شماره تلفن همراه ثبت شده نزد بانک، ضروری است. برخی بانکها، علاوه بر پیامک، امکان دریافت رمزهای پویا بهوسیله کدهای دستوری (ussd - ستاره مربع) را نیز فراهم کردهاند.