ریزش سنگین بورسهای جهانی
کاهش امیدواریها به حل و فصل مناقشات تجاری بین امریکا و چین باعث ریزش سنگین شاخصهای بورسی جهان به ویژه در اروپا شد. به گزارش ایسنا، معاملات بازارهای سهام در جهان طی روز گذشته مانند روزهای قبل کاملا تحت تاثیر اخبار مربوط به چگونگی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و جنگ تجاری بین چین و امریکا قرار گرفت: تنها سه روز تا پایان مهلت تمدید معافیت تعرفه روی محصولات چینی باقی مانده است و اتفاق نیفتادن پیشرفت خاصی در جریان مذاکرات، معاملهگران را نسبت به آغاز دور جدیدی از تنشها نگران کرده است. لری کودلو، مشاور اقتصادی رییسجمهور امریکا گفته است که در صورت جلو نرفتن روند مذاکرات، دونالد ترامپ کاملا مصمم به افزایش تعرفهها روی واردات محصولاتی به ارز ش ۱۵۶ میلیارد دلار از چین است. جنگ تجاری که اکنون وارد هفدهمین ماه خود شده است یکی از اصلیترین دلایل کاهش رشد اقتصادی جهان محسوب میشود. هم رشد اقتصادی چین و هم رشد اقتصادی امریکا تحت تاثیر این جنگ کاهش پیدا کرده است تا جایی که مشاور رییس بانک مرکزی چین گفته است رشد اقتصادی این کشور طی پنج سالآینده عددی در بازه 5 تا 6 درصد خواهد بود و رشد اقتصادی امریکا نیز از بالای سه درصد به حدود دو درصد در سال جاری کاهش یافته است. بن پاول، کارشناس منطقه آسیا- اقیانوسیه در موسسه سرمایهگذاری «بلک راک» گفت: اینکه شاهد یک دوره آرام در جنگ تجاری باشیم برای بازارها بسیار مهم است با این حال به نظر میرسد که آرامش فعلی یک آرامش قبل از توفان است چرا که اختلافهای بین امریکا و چین بنیادین و کاملا ریشهای هستند.
در وال استریت، همه شاخصها ریزشی بودند تا جایی که شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۳۸ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۷هزار و ۹۰۹.۶۰ واحد بسته شد، شاخص «اساند پی ۵۰۰» با ۰.۳۲ درصد کاهش تا سطح ۳۱۳۵.۹۶ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی امریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با کاهش ۰.۴ درصدی در سطح ۸۶۲۱.۳۶ واحدی بسته شد. مساله مهم دیگر اثرگذار بر روند معاملات امروز مساله چگونگی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بود: نتایج نظرسنجیهای جدید نشان میدهد که حزب حاکم محافظهکار موفق شده است تا فاصله خود را با رقیب اصلی یعنی حزب کارگر افزایش دهد.
مساله برگزیت که در دو سال اخیر به اصلیترین عامل محرک بازارهای بورس و ارز اروپا تبدیل شده است با وجود چندین مرتبه تمدید مهلت خروج و توافقات اولیه به نتیجهای نرسیده است. محافظهکاران خواهان خروج همراه با توافق از اتحادیه اروپا هستند اما حزب کارگر میخواهد در خصوص مساله برگزیت مجددا همه پرسی برگزار کند. در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخصها عملکرد مشابهی داشتند تا جایی که شاخص «فوتسی ۱۰۰» بورس لندن با ریزش ۰.۰۸ درصدی تا ۷۲۳۳.۹۰ واحد پایین رفت، شاخص «کک ۴۰» بورس پاریس با کاهش ۰.۵۹ درصدی در سطح ۵۸۳۷.۲۵ واحد بسته شد و شاخص «دکس ۳۰» بورس فرانکفورت در آلمان با کاهش ۰.۴۶ درصدی و ایستادن در سطح ۱۳ هزار و ۱۰۵.۶۱ واحدی به کار خود خاتمه داد. در مادرید شاخص «ایبکس ۳۵» ۰.۳ درصد پایین رفت و به ۹۳۵۴.۶۰ واحد رسید. از سوی دیگر در معاملات بورسهای آسیا، شاخص «نیک کی ۲۲۵» بورس توکیو ژاپن با کاهش ۰.۰۹ درصدی تا سطح ۲۳ هزار و ۴۱۰.۱۹ واحدی پایین رفت، شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگکنگ با کاهش ۰.۱۶ درصدی به ۲۶هزار و ۴۵۱.۷۲ واحد رسید. در چین شاخص «شانگهای کامپوزیت» با افزایش ۰.۰۸ درصدی در سطح ۳۸۹۸.۷۱ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص «اساند پی اساند ایکس ۲۰۰» بورس سیدنی با ۰.۳۴ درصد کاهش و ایستادن در سطح ۶۷۰۶.۹۱ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص «تاپیکس» ژاپن نزولی بود.