استقبال شرکتها از تامین مالی در بازار سرمایه
به گفته یک کارشناس بازار سرمایه مواردی که بودجه ۹۹ به بازار سرمایه اشاره کرده است، مانند انتشار اوراق بدهی دولت و فروش بخشی از شرکتهای دولتی در این بازار، بازار سرمایه را بهشدت متاثر خواهد کرد.
به گزارش سنا، مدیرعامل یک شرکت کارگزاری مزیت تامین مالی از طریق بازار سرمایه را توان بیشتر شرکتها در انجام تامین مالی در حجم و مقیاسی بزرگتر دانست و گفت: اصولا، تامین سرمایههای سنگین و طولانی مدت از طریق بازار سرمایه انجام میشود. مزیت اصلی این روش تامین مالی این است که با سرعت بالاتر و با کمک آحاد مردم انجام میگیرد. از طرفی دیگر، با توجه به مشکلات موجود، نظام بانکی امکان پرداخت رقمهای بزرگ به شرکتها را ندارد و به این ترتیب میتوان از پتانسیل موجود در بازارسرمایه به نحو احسن استفاده کرد.
حسن قاسمی در ادامه به ابزارهای موجود در بازار سرمایه برای تامین مالی مورد نیاز شرکتها اشاره کرد و افزود: بنگاههای مالی میتوانند از طریق بازار سرمایه به انتشار انواع اوراق بدهی مانند (اوراق صکوک، مشارکت، سلف) پرداخته و به این شکل تامین مالی کنند. خوشبختانه در چند سال اخیر این ابزارها در بازار سرمایه ما گنجانده شده و امکان استفاده از آنها وجود دارد. این کارشناس بازار سرمایه، افزایش سرمایه را یکی دیگر از روشهای موجود برای تامین شرکتها عنوان کرد و توضیح داد: افزایش سرمایه به این معنی است که برای شرکتهای بورسی، سهام جدید منتشر شود. در مجموع میتوان گفت تاکنون استفاده از هر دو روش برای تامین مالی در بازار سرمایه، مورد استقبال شرکتهای بورسی و حتی غیربورسیها بوده است.
قاسمی تاکید کرد: در حال حاضر، شرکتها به میزان قابل توجهی از این دو روش استفاده کردهاند و حداقل حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان در تقریبا ۸ سال اخیر از طریق اوراق بدهی تامین مالی انجام دادهاند. وی در ادامه سهم بازار سرمایه از بودجه را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد: حجم قابل توجهی از فروش شرکتهای دولت که تقریبا حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان است، در بازار سرمایه در نظر گرفته شده است. بر این اساس، دولت بخش قابل توجهی از بودجه خود را از طریق این بازار تامین خواهد کرد.
قاسمی اضافه کرد: مورد بعدی، انتشار اوراق بدهی دولت در بازار سرمایه است که عدد قابل توجهی در حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان است. بنابراین بازار سرمایه از این دو محل در بودجه بهشدت تاثیر میپذیرد.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص مبالغ در نظر گرفته شده برای موارد عمرانی و اثر آنها بر صنایع بورسی نیز تصریح کرد: بودجههای عمرانی برای سال ۹۹ به اندازه سایر مخارج دولت افزایش پیدا نکرده است. از طرفی دیگر همین میزان هم که در بودجه در نظر گرفته میشود معمولا بهطور کامل تخصیص پیدا نمیکند؛ زیرا اصولا نخستین جایی که در مواقع اضطراری برای کمبود در پرداخت هزینههای جاری در نظر گرفته میشود، از محل بودجههای عمرانی است؛ به این ترتیب چند سالی است که تاثیر بودجههای عمرانی بر صنایع در حال کم شدن است.