هدف از حضور بانک مرکزی ایجاد ثبات در بازار ارز است

۱۳۹۸/۰۹/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۹۱۰۴
هدف  از حضور بانک مرکزی  ایجاد  ثبات  در  بازار  ارز  است

گروه بانک و بیمه |

 دکتر عبدالناصر همتی در دیدار با فعالان اقتصادی استان خراسان رضوی، صادرکنندگان را پشتوانه اقتصاد کشور عنوان کرد و با اشاره به سهم 90 درصدی شبکه بانکی در تامین مالی کشور گفت: هدف از حضور بانک مرکزی ایجاد ثبات در بازار ارز است

به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، همتی، در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان خراسان رضوی، با بیان اینکه در کشور بخش‌های مختلف نیازمند تأمین مالی و نیز تأمین ارز هستند، گفت: تمام تلاش ما این است که در این مسیر به تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان برای برطرف شدن مشکلات اقتصادیشان کمک کنیم، اما در هر حال محدودیت‌هایی پیش روی ماست.

 دکتر همتی با بیان اینکه به مانند همه دنیا، وظیفه بانک مرکزی کنترل تورم و ثبات وضعیت اقتصادی است، عنوان کرد: اگر نتوانیم تورم را کنترل کنیم، بیشترین آسیب به اقشاری با درآمدهای ثابث وارد می‌آید. بنابراین هدف اصلی ما این است که به رشد و اشتغال کمک کنیم.

رییس کل بانک مرکزی با اشاره به تحریم‌های ظالمانه اقتصادی امریکا علیه مردم ایران، گفت: دشمن در تلاش است که فعالیت‌های اقتصادی ما را محدود کند، در چنین شرایط دشواری بانک مرکزی باید نرخ ارز را کنترل و همزمان نقدینگی را نیز مدیریت کند.

وی در ادامه افزود: با این حال ملت ایران با وجود شرایط سخت تحریمی، توانست در برابر واضعان تحریم و اهدافشان سربلند باشد، هرچند در این مسیر لطمه‌هایی نیز دیدیم، به ویژه اقشار ضعیف مردم که فشار بیشتری به آنها وارد آمده و تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی نیز مسائل خود را دارند. در هر حال شرایط ما خاص است و همه باید در چنین وضعیتی به یکدیگر کمک کنیم.

رییس شورای پول و اعتبار خاطرنشان کرد: صادرات این استان به تنهایی در حدود 1.2 میلیارد دلار است و در صورتی که در حالت کلان کشور به موضوع نگاه کنیم، ۴۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی ماست، که البته این رقم نسبت به عظمت کشور ایران، کافی نیست.  به گفته رییس کل بانک مرکزی نکته کلیدی در کشور ما تحقق ثبات است، چراکه به واسطه آن تولیدکننده و صادرکننده می‌توانند از آینده پیش بینی داشته باشند، لذا به ما کمک کنید تا بتوانیم ثبات را محقق کنیم.

دکتر همتی هدف از حضور بانک مرکزی در بازار ارز را ایجاد ثبات عنوان کرد و گفت: بانک مرکزی به هیچ‌وجه هدفش تعیین نرخ نیست، بلکه هدف این بانک ایجاد ثبات در بازار است و اگر هم در بازار حضور پیدا می‌کند ناشی از آن است که تقاضا را زیاد، غیرواقعی یا ناشی از سفته بازی می‌بیند، پس باید بازار را کنترل کند. از این رو، در چنین شرایط تحریمی، اجازه سفته بازی در بازار را نمی‌دهیم، چراکه معتقدیم سفته بازی ابزار دشمن است. لازم به ذکر است، در حال حاضر هیچ تقاضای واقعی وجود ندارد که تأمین نشود و تمام تقاضاهای واقعی در نیما تامین می‌شود.

رییس شورای پول و اعتبار درباره اظهارنظرهای مختلف درخصوص بازار ارز عنوان کرد: اینکه بعضی افراد در مورد نرخ ارز اظهارنظر می‌کنند، نباید مبنای ذهنی قرار گیرد، زیرا اینها نظرات شخصی برخی افراد است و نه موضع و نظر بانک مرکزی؛ تبیین سیاست‌های ارزی بر عهده این بانک است و نباید دیدگاه افراد مختلف را به عنوان نظر این بانک تصور کرد.  وی تأکید کرد: بانک مرکزی برای کالای اساسی نرخ تعیین شده توسط دولت یعنی ۴۲۰۰ تومانی را پذیرفته است که این سهم دولت است و خود دولت باید در مورد کالاهای اساسی تصمیم بگیرد.

در بازار ثانویه یا نیما نیز براساس عرضه و تقاضا قیمت تعیین می‌شود و بانک مرکزی از بروز نوسانات در این بازار جلوگیری می‌کند، چراکه تثبیت اقتصادی هدف این بانک است.

دکتر همتی درباره «طرح گام» اظهار کرد: بانک مرکزی «طرح گام» را برای کمک به تولیدکنندگان به صورت غیرتورمی و بدون ایجاد نقدینگی اجرایی خواهد کرد که کمک موثری به رونق تولید تلقی می‌شود. با این روش به صورت عمده‌، مشکل تولیدکنندگان با تضمین بانکی حل می‌شود.

رییس کل بانک مرکزی درخصوص نرخ رشد غیرنفتی تصریح کرد: احتمال می‌دهم رشد غیرنفتی در شش ماه اول امسال مثبت باشد و این میزان جدای رشد اقتصادی با نفت کشور است، چراکه در صادرات نفتی با کاهش روبرو شدیم. از این منظر کشور به سمت رونق تولید در حرکت است.

وی در خصوص آمار صادرات غیرنفتی گفت: باید در نظر داشت که صادرات غیرنفتی ما نسبت به گذشته کاهش نیافته است. در آمارها و اخبار اعلام شد که صادرات غیرنفتی ما در هشت ماهه امسال نسبت به هشت ماهه سال قبل، یک میلیارد دلار کاهش یافته است. درحالی که بنا به درخواست صادرکنندگان مبنای محاسبه ارزش پایه صادراتی درگمرک کاهش یافته والا صادرات از نظر ارزش، رشد داشته است.

همچنین دکتر همتی رییس کل بانک مرکزی با اشاره به تجربه موفق سیستم بانکی در توانمندسازی مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) گفت: این مسیر، یک الگوی خوب برای توانمندسازی و ایجاد اشتغال و ریشه کن کردن فقر در کشور است.

وی با شرکت در همایش «شبکه بانکی، یاور توانمندسازی اقتصادی نیازمندان» در مشهد گفت،: طرح اشتغال روستایی که با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی و بانک‌ها به صورت مشترک تامین می‌شود نقش قابل توجهی در افزایش آمار اشتغال کشور داشته است و گزارش‌ها حاکی از آن است که صدها هزار نفر با استفاده از مزایای این طرح مشغول کار و فعالیت شدند که خوشبختانه کمیته امداد هم قدرتمندانه در این زمینه نقش و فعالیت دارد.

رییس کل بانک مرکزی در خصوص ایفای نقش شبکه بانکی در اجرای پروژه‌های مختلف کشور تصریح کرد: در دنیا تأمین مالی پروژه‌ها و فعالیت‌های بزرگ اقتصادی غالبا از طریق بازار سرمایه انجام می‌شود، ولی در کشور ما این موضوع کاملاً بانک محور است.

وی ادامه داد: آخرین آمار نشان می‌دهد که ۸۴ درصد تامین مالی در کشور ایران توسط سیستم بانکی انجام می‌شود و اگر منابع صندوق‌های با درآمد ثابت در بورس را به این مبلغ اضافه کنیم، آمار تامین مالی توسط سیستم بانکی کشور به بیش از ۹۰ درصد می‌رسد.

همتی افزود: این عامل باعث محدودیت توان سیستم بانکی برای ارایه تسهیلات به واحدهای تولیدی یا واحدهایی که می‌توانند اشتغال زایی کنند، شده است و از طرفی اگر تخلفی در تسهیلات به این پروژه‌ها صورت بگیرد همین موضوعات شاخص می‌شوند و به دنبال آن مردم فکر می‌کنند سیستم بانکی ما کلادر حال خلاف هستند؛ در حالی که سیستم بانکی در حال پشتیبانی انجام پروژه‌های عظیم اقتصادی است و تمام پروژه‌های بزرگ کشور اعم از سد‌سازی، پتروشیمی و صنایع بزرگ ونیروگاه ونظایر ان توسط سیستم بانکی احداث و راه‌اندازی شده‌اند. رییس شورای پول و اعتبار با اشاره به اهداف دشمن برای از هم پاشی اقتصاد کشور گفت: طی چند هفته گذشته شاهد بخشی از تلاش ناکام دشمن برای ضربه زدن به اقتصاد کشور بودیم، اما در همین شرایط و تحت همین فشارها، توانستیم تجارت خارجی مان را ساماندهی کنیم. همتی در ادامه افزود: البته همان‌طور که می‌دانید، تلاش برای ضربه زدن به پول ملی مبدا بقیه تلاش‌های دشمن برای ایجاد تلاطم در اقتصاد کشور است، اما اطمینان دارم، که در این نیت شوم نیز موفق نخواهند بود و همانطور که به مردم قول داده بودیم برای ثبات بازار تلاش می‌کنیم.

وی با اشاره به کاهش درآمدهای نفتی اظهار کرد: علیرغم کاهش شدید درآمدهای نفتی، جریان تأمین نیاز کالاهای اساسی و دارو و مواد مورد نیاز کارخانجات به خوبی در حال انجام است و در سامانه نیما نیز، فعالیت‌ها به صورت روان و مناسبی در جریان است، در حال حاضر هنوز هم در این سامانه عرضه بر تقاضا پیشی دارد و حجم مبالغ و ارزهایی که توسط صادرکنندگان به کشور وارد می‌شود، کاهش درآمدهای نفتی و توطئه‌های دشمنان را خنثی کرده و ارز کشور با قدرت بیشتر و با تکیه بر توان و تولید داخل در حال تأمین است.

عالی‌ترین مقام بانک مرکزی در ادامه خاطرنشان کرد: افزایش نرخ ارز، فشار بسیاری را به جامعه و بالاخص اقشاز پایین وارد می‌آورد، اما اتفاق ارزشمندی که در همین شرایط در کشور شاهد آن هستیم، رونق تولید در داخل است. برای نمونه، ظرف دو هفته گذشته با تعدادی از تولیدکنندگان دیدارهایی داشتم و آنها نیز از شرایط بسیار راضی بودند و اذعان داشتند که پیش از این، تولید داخل به دلیل واردات، دشواری‌های بسیاری را متحمل می‌شده است، اما در حال حاضر با کاهش واردات تولیدات داخلی رو به رشد و رونق است.

به گفته رییس کل بانک مرکزی، باید همراه با رونق تولید، جلوی قاچاق کالا نیز گرفته شود، به عقیده وی، لازمه این کار هماهنگی و تعادل هرچه بیشتر میان سیاست‌های تجارت خارجی و سایر بخش‌های اقتصاد است. رییس شورای پول و اعتبار با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری برای رونق تولید در کشور، گفت: با توجه به انتخاب نام «رونق تولید» از سوی مقام معظم رهبری، تمام تلاش نظام بانکی نیز بر محقق ساختن فرمایشات ایشان متمرکز است. در همین راستا، دو کار مهم را آغار کرده‌ایم. نخستین مورد، «طرح گام» است که اخیراً بخشنامه مرتبط با آن نیز ابلاغ شده، که روش بسیار مفیدی برای تأمین زنجیره تولید بدون نیاز به نقدینگی و تورم‌زایی تلقی می‌شود. این طرح که در شورای پول و اعتبار نیز تصویب شده است، تحول مهمی در نظام بانکی محسوب می‌شود و به موجب آن، دو سوم این مبالغ باید به صنایع کوچک و متوسط اختصاص پیدا کند.

همتی در خصوص دومین فعالیت این بانک در کمک به رونق تولید تصریح کرد: موضوع دوم نیز تخصیص بخشی از منابع بانکی به طرح‌های پیشران است، براین اساس مقرر شد، ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از تسهیلاتی که از سوی بانک‌ها ارایه می‌شود، به طرح‌های پیشران تعلق گیرد تا اینگونه ما از نظر رشد سرمایه‌گذاری در کشور با مشکلی مواجه نشویم.

وی در پایان گفت: در دو هفته اخیر نوسان ایجاد شد و ما قول داده بودیم که ثبات را برگردانیم، خوشبختانه ثبات اکنون برگشته است. مثل چندماه گذشته که با وجود تحریم‌های کشور در بازار ارز ثبات داشتیم و این ثبات ادامه‌دار بود، این تحریم‌ها نتیجه‌ای جز رشد تولید ملی و رشد صادرات غیرنفتی و بالاتر رفتن عظمت کشورمان نخواهد بود و ثبات همچنان نیز حاکم خواهد بود. ان شا‌الله که همه عزیزان که تلاش می‌کنند به بخش تولید و در پیشرفت اقتصاد کشور نقش دارند موفق باشند

گفتنی است، همایش «شبکه بانکی، یاور توانمندسازی اقتصادی نیازمندان» به همت کمیته امداد امام خمینی(ره) در استان خراسان رضوی، شهر مشهد مقدس برگزار شده است.

  نرخ‌ها در بازار

روز جمعه 22 آذر 98 در بازارهای جهانی نرخ اونس طلای 1471 دلار قیمت‌گذاری شد و قیمت دلار در بازار آزاد نیز 12770 تومان نرخ‌گذاری شد؛

به گزارش «تعادل»، روز‌های پنجشنبه و جمعه با اعلام نرخ اونس طلای جهانی و دلار در بازار آزاد، قیمت طلا و سکه به روند کاهش قیمت ادامه دادند، بر این اساس روز جمعه مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار یک میلیون و 928 هزار تومان و هر گرم طلا 18 عیار 445 هزار و 100 تومان معامله شد همچنین روز پنج شنبه سکه طرح جدید 4 میلیون و 475 هزار تومان، طرح قدیم 4 میلیون و 420 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 400 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 500 هزار تومان و سکه گرمی نیز 910 هزار تومان معامله شد.