کنترل تورم و بازار ارز ادامه دارد
کاهش نرخ دلار ادامه یافت
گروه بانک و بیمه|
رییس کل بانک مرکزی در هشتمین نشست دورهای با اقتصاددانان درباره راهکارهای ثبات بازار ارز، کنترل و هدایت نقدینگی، کاهش تورم و موضوعاتی نظیر لایحه بودجه ۹۹ و راهکار مقابله با تاثیرات آن بر سیاستهای پولی، مسائل مربوط به طرح بانکداری مجلس اعلام کرد: روند کاهنده نرخ تورم در کشور ادامه دارد و بازار ارز را نیز کنترل میکنیم و آرامش و تعادل آن برقرار خواهد بود.
به گزارش «تعادل»، عبدالناصر همتی با تشریح وضعیت ارزی کشور گفت: علیرغم تداوم فشار تحریمها، روند صادرات غیر نفتی کشور به خوبی در حال انجام است و تامین ارز واردات نیز از طریق سامانه نیما صورت میگیرد و شاهد انجام روان تأمین ارز در سامانه نیما هستیم.
وی با اشاره به انتشار اخباری در خصوص کاهش صادرات غیرنفتی کشور تصریح کرد: صادرات غیرنفتی کشور طی هشت ماهه ابتدای امسال نسبت به سال گذشته از نظر وزنی افزایش داشته اما اصلاح نرخهای پایه صادراتی و شفافسازی میزان اظهار صادرات توسط صادرکنندگان باعث کاهش ارزش اعلامی صادرات غیر نفتی شده بود؛ لذا روند صادرات غیرنفتی کشور رو به رشد است و از این بابت نگرانی وجود ندارد.
همتی افزود: علیرغم جو روانی ایجاد شده در بازار ارز و نوسان در این بازار طی هفتههای اخیر، خوشبختانه مدیریت بازار از نظر ریال و ارز توسط بانک مرکزی موجب ایجاد تعادل و آرامش دوباره در بازار ارز شد.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به کاهش نرخ ماهانه و نقطه به نقطه تورم تولیدکننده در آبان ماه گفت: این آمار نشاندهنده موفقیت بانک مرکزی در کنترل تورم بوده است و علیرغم نوسانات اخیر در بازار ارز و سایر بازارها تلاش میکنیم با تداوم آرامش و تعادل بازار ارز در سایر بازارها نیز آرامش برقرار باشد و روند کاهنده نرخ تورم را ادامه دهیم.
نرخها در بازار
روز یکشنبه 24 آذر 98 در بازارهای جهانی نرخ اونس طلا 1476 دلار قیمتگذاری شد و قیمت دلار در بازار آزاد نیز 12550 تومان نرخگذاری شد، نرخ خرید هر دلا روز یکشنبه در تابلوی صرافیهای بانکی ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان و فروش ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان درج شد، نرخ خرید هر یورو نیز ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان و نرخ فروش آن ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان شد.
به عقیده کارشناسان کاهش شدید قیمت ارز طی چند روز اخیر علاوه بر تزریق ارز از سوی بانک مرکزی به بازار متاثر از دلایل غیراقتصادی است، از جمله میتوان به سفر احتمالی رییسجمهور به ژاپن و امکان میانجیگری ژاپنیها و همچنین تبادل دو زندانی بین ایران و امریکا اشاره کرد که باعث ایجاد چشماندازی روشن و کاهش التهاب در بازار ارز شده است.
روز یکشنبه با اعلام نرخ اونس طلای جهانی و دلار آزاد به قیمت 12 هزار و 550 تومان در بازار آزاد، طلا و سکه به روند کاهش قیمت خود ادامه دادند، بر این اساس مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار یک میلیون و 908 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عیار 438 هزار و 500 تومان، سکه طرح جدید 4 میلیون و 340 هزار تومان، طرح قدیم 4 میلیون و 300 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 370 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 470 هزار تومان و سکه گرمی نیز 900 هزار تومان معامله شد
در سامانه سنا نرخ لحظهای قیمت خرید دلار به 12 هزار و 450 تومان و قیمت فروش آن به 12 هزار و 550 تومان رسید. همچنین نرخ لحظهای هر یورو به قیمت 13 هزار و 750 تومان خریداری و به قیمت 13 هزار و 850 تومان به فروش رسیده است.
سامانه سنا نیز نرخ میانگین ارز برای روز شنبه 23 آذر 98 را برای دلار 12 هزار و 848 تومان، یورو 14 هزار و 112 تومان، پوند انگلیس 16 هزار و 711 تومان، درهم امارات 3 هزار و 220 تومان، لیر ترکیه 2 هزار و 284 تومان و یوآن چین یک هزار و 952 تومان اعلام کرد.
همچنین در بازار ارز رسمی بانک مرکزی روز یکشنبه قیمت ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن بهای همه ارزها با توجه به تعطیل رسمی بازارهای جهانی، ثابت است، نرخ دلار امریکا همچنان بدون تغییر، ۴۲ هزار ریال، قیمت هر یورو ۴۶ هزار و ۷۰۵ ریال و پوند انگلیس نیز ۵۵ هزار و ۹۹۸ نرخگذاری شد.
پیشبینی قیمت طلا در آستانه شب یلدا
رییس اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان طلا، نقره، جواهر و سکه تهران میگوید: ممکن است در شب یلدا به دلیل افزایش میزان تقاضا قیمت دیگر اقلام مصرفی گران شود؛ اما معمولا شب یلدا در افزایش یا کاهش قیمت طلا آنچنان اثرگذار نیست.
در همین حال، ابراهیم محمدولی رییس اتحادیه صنف سازندگان طلا، نقره، جواهر و سکه تهران در پاسخ به این پرسش که آیا قیمت طلا تا پایان هفته نوسان دارد یا خیر؟ گفت: تمام توجه مسوولان این است که قیمت دلار و طلا در ماههای پایانی سال آرامش نسبی داشته باشد. بنابراین قیمت طلا تا پایان این هفته نمیتواند نوسان آزاردهندهای داشته باشد.
ابراهیم محمدولی افزود: البته نوسان دوباره در بازار طلا و سکه ممکن است که این بازار را راکد کند و میزان داد و ستدها را به حداقل برساند. طبق بررسیها ظرف دو هفته گذشته داد و ستد در بازار طلا و سکه رونق گرفت و این در حالی است که طی یک هفته گذشته میزان تقاضا در بازار به حداقل رسید. او در بخش دیگر سخنانش به قیمت طلا در شب یلدا اشاره و اظهار کرد: ممکن است در شب یلدا به دلیل افزایش میزان تقاضا قیمت دیگر اقلام مصرفی گران شود اما معمولا شب یلدا در افزایش یا کاهش قیمت طلا آنچنان اثرگذار نیست.
شرط اجازه صادرات از اول دی ماه
از سوی دیگر وزارت صمت صدور مجوز صادرات از اول دی ماه را مشروط به ارایه مدرک تسویه حساب ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما برای ۶ ماهه نخست سال جاری کرد.
با توجه به تعهد صادرکنندگان کالاهای تحت پوشش مبنی بر برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور (سامانه نیما) در صورت عدم ارایه مدرک تسویه حساب ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما که به تایید بانک مرکزی رسیده باشد (حداقل برای شش ماهه اول سال جاری) تا پایان ماه جاری از اول دیماه سال جاری به هیچ عنوان با صادرات کالاهای صادراتی آنها موافقت به عمل نخواهد آمد و اسامی آنان را از لیست صادرکنندگان مجاز حذف خواهد شد. در صورت عدم رعایت موارد ذکر شده از حمل بار به گمرکات کشور خودداری نمایند. بدیهی است مسوولیت عواقب آن (دموراژ، برگشت کالا و غیره) به عهده خود واحدها خواهد بود.
سوییس هم دور ارزهای دیجیتالی خط کشید
همچنین دولت سوییس اعلام کرد فعلا برنامهای برای ارایه ارزهای دیجیتالی ندارد. به گزارش رویترز، پس از آنکه مجلس سوییس از دولت این کشور خواست تا جنبههای عرضه ارز دیجیتالی این کشور موسوم به «فرانک الکترونیکی» را بررسی کند، دولت در بیانیهای اعلام کرد که در مقطع کنونی زیان انجام چنین کاری از منافع آن بیشتر است و فرانک الکترونیکی میتواند ثبات نظام مالی را بر هم زند. به گفته دولت سوییس، در حال حاضر دسترسی به یک ارز دیجیتالی جهانی برای سوییس منفعت خاصی نخواهد داشت و تنها موجب افزایش ریسکهای مالی میشود.
ایده ارز دیجیتالی بانک مرکزی که اکنون توسط کشورهایی نظیر چین و کانادا دنبال میشود، امکان استفاده از یک ارز دیجیتالی به عنوان واحد پول ملی را برای عموم مردم فراهم میکند. این ارزها قرار است به عنوان مکمل به سایر ابزارهای پرداختی نظیر وجه نقد و کارتهای اعتباری ملحق شوند. کریستین لاگارد، رییس جدید بانک مرکزی اروپا پیشتر گفته بود کشورهای عضو منطقه یورو باید پیشتاز عرصه ارزهای دیجیتالی در جهان باشند.
موافقان ایده استفاده از ارزهای دیجیتالی ملی معتقدند چنین کاری باعث افزایش کارایی پرداخت، اعمال بهتر نظارت مالی، جلوگیری از فرار مالیاتی و پولشویی خواهد شد اما مخالفان میگویند تا زمان فراهم نشدن بستر نظارتی مناسب نباید چنین ارزهایی وارد چرخه پولی شوند.
دولت سوییس در بیانیه خود اعلام کرده است که معرفی یک ارز دیجیتالی با امکان استفاده محدود توسط نهادهای مالی را استراتژی معقولتری از عرضه یک ارز عمومی میداند.
پیش از سوییس، مقامات امریکایی نیز اعلام کرده بودند فعلا برنامهای برای عرضه ارزهای دیجیتالی ندارند. جروم پاول، مدیر بانک مرکزی امریکا با اذعان به سخت بودن مسیر انطباق فعالیتهای ارزهای دیجیتالی با نظام مالی و بانکی فعلی اعلام کرده بود این کشور فعلا قصد ندارد در آیندهای نزدیک نسبت به راهاندازی ارزهای دیجیتالی اقدام کند. جروم پاول گفته که از نظر وی نظام پرداخت در امریکا بسیار رقابتپذیر و نوآور است و با توجه به فراهم بودن انتخابهای گسترده روشهای پرداختی در پیش روی مشتریان، راهاندازی یک ارز دیجیتالی در مقطع فعلی یک نیاز فوری نیست.